vrijdag 13 december 2019

Banaan!





Huhh??



Bananensoep

Mexico


Gebruik kookbananen, eventueel bakbananen

Zijn het stevige groenenbananen, pel ze dan en kook in licht gezouten water tot zacht
Leg zwarte zachtere bananen vijf of 10 minuten in een hete oven, laat wat koelen en pel

Maak er een dikke puree van met één rauw ei op vijf bananen en zoveel van het kookwater (of kippenbouillon) als nodig is

Kruid met p/z, kruidnagel en oregano

Vorm er kleine pannekoekjes van en bak die in olie
Haal uit de pan en houd apart

Bak gesnipperde ui in olijfolie, met even later knof erbij

Voeg wat stukjes tomaat toe en stukjes Spaanse peper (liefst Serrano)

Roer even om en voeg flink kippenbouillon toe

Breng aan de kook, zet het vuur laag en doe er de pannekoekjes in

Laat een kwartier sudderen




Cassave-chips, bananen-chips


Schil cassave en snij in in zo dun mogelijke plakjes

Frituur op 190 graden, laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout


Bakbanaan

Neem groene

Pel, en snij in vrij dunne plakjes

Frituur op 170°, laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout




Banaan met Camembert


Snijd niet te rijpe bananen in de lengte door

Leg ze op een ingevette ovenplaat met de bolle kant naar beneden

Leg op elke helft een paar dunne stukjes niet al te rijpe Camembert

Bak een kleine 10 minuten in de oven op 160°

Serveer met een niet al te zoete vruchtensaus, bijvoorbeeld van bosbessen




Salade van bakbanaan


Kook de bakbanaan (neem groene!) ongeschild

Laat afkoelen in een vergiet en schil

Maak een dressing van Japanse rijstazijn (geen sushi azijn!) en half rode chiliolie / half pindaolie, met ietsje sesamolie, en met geperste knof, korianderblad, gesnipperde ui, en wat p/z

Snijd de banaan in plakjes en giet er de dressing over

Laat goed koelen, af en toe omroerend




Pisang goreng met roedjaksaus


Maak de pisang goreng in beslag gefrituurd

Stukjes van een-derde niet al te rijpe banaan, in de lengte gehalveerd

Serveer met dezelfde saus als die waarin roedjak wordt gemarineerd


Met bak-banaan

Gebruik plakken banaan, uit de lengte van een halve banaan gesneden


Roedjak manis

Maak een marinade met ketjap manis, rijstwijn, iets ketjap asin, goela djawa, sambal oelek,
assem-water, petis oedang en gebakken trasi (vijzel de suiker en de trasi)
Assemwater: stukken assem (tamarindepulp) in heet water, af en toe prakken
Zeef

Marineer hierin een half uur stukjes appel, sinaasappel, banaan en komkommer

Serveer direct






Ik ben mijn eigen bananenschil

Kees van Kooten