Huhh??
Bananensoep
Mexico
Gebruik kookbananen, eventueel bakbananen
Zijn het stevige groenenbananen, pel ze dan en kook in licht gezouten water tot zacht
Leg zwarte zachtere bananen vijf of 10 minuten in een hete oven, laat wat koelen en pel
Maak er een dikke puree van met één rauw ei op vijf bananen en zoveel van het kookwater (of kippenbouillon) als nodig is
Kruid met p/z, kruidnagel en oregano
Vorm er kleine pannekoekjes van en bak die in olie
Haal uit de pan en houd apart
Bak gesnipperde ui in olijfolie, met even later knof erbij
Voeg wat stukjes tomaat toe en stukjes Spaanse peper (liefst Serrano)
Roer even om en voeg flink kippenbouillon toe
Breng aan de kook, zet het vuur laag en doe er de pannekoekjes in
Laat een kwartier sudderen
Cassave-chips, bananen-chips
Schil cassave en snij in in zo dun mogelijke plakjes
Frituur op 190 graden, laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout
Bakbanaan
Neem groene
Pel, en snij in vrij dunne plakjes
Frituur op 170°, laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout
Banaan met Camembert
Snijd niet te rijpe bananen in de lengte door
Leg ze op een ingevette ovenplaat met de bolle kant naar beneden
Leg op elke helft een paar dunne stukjes niet al te rijpe Camembert
Bak een kleine 10 minuten in de oven op 160°
Serveer met een niet al te zoete vruchtensaus, bijvoorbeeld van bosbessen
Salade van bakbanaan
Kook de bakbanaan (neem groene!) ongeschild
Laat afkoelen in een vergiet en schil
Maak een dressing van Japanse rijstazijn (geen sushi azijn!) en half rode chiliolie / half pindaolie, met ietsje sesamolie, en met geperste knof, korianderblad, gesnipperde ui, en wat p/z
Snijd de banaan in plakjes en giet er de dressing over
Laat goed koelen, af en toe omroerend
Pisang goreng met roedjaksaus
Maak de pisang goreng in beslag gefrituurd
Stukjes van een-derde niet al te rijpe banaan, in de lengte gehalveerd
Serveer met dezelfde saus als die waarin roedjak wordt gemarineerd
Met bak-banaan
Gebruik plakken banaan, uit de lengte van een halve banaan gesneden
Roedjak manis
Maak een marinade met ketjap manis, rijstwijn, iets ketjap asin, goela djawa, sambal oelek,
assem-water, petis oedang en gebakken trasi (vijzel de suiker en de trasi)
Assemwater: stukken assem (tamarindepulp) in heet water, af en toe prakken
Zeef
Marineer hierin een half uur stukjes appel, sinaasappel, banaan en komkommer
Serveer direct
Ik ben mijn eigen bananenschil
Kees van Kooten