Ik herlas
Como agua para chocolate
Als water voor chocolade
Chocolate hier is chocoladedrank, dus dan klinkt dat water vreemd
In de Nederlandse vertaling heet het dan ook (nou ja, "dan ook"...) Rode rozen en tortilla's
Maar dat water is niet zo vreemd, want dat is heerlijk bij Spaanse en Mexicaanse chocolade drank
Die drank is onvergelijkbaar met de onze
En je krijgt er een glas water bij waarin je een citroen-meringue oplost (niet opeten dus, zoals mijn ouders en ik heel lang geleden in Irun deden)
Heerlijk
Die chocolate, dat is een heel serieuze zaak
Eén deel cacao Soconusco
Eén deel cacao Maracaibo
Eén deel cacao Caracas
Foto's vandaag uit de film Como agua para chocolate
Maar goed
Ik herlas dat boek, ik stuitte op het recept van champandongo [tsjampandOngoo], en bedacht in ene dat T. dat wel mooi zou vinden want die maakt graag lasagne
Want dat is het, lasagne
Althans Mexicaanse lasagne
Noten erin
Geen béchamel maar room
Geen lasagnevellen maar maistortilla's
En toen stond er in dat recept dat er, o ja!, mole in ging
Mole: saus
Beroemd gerecht: Mole poblano, mole uit Puebla
Dus eerst maar dat mole [mOOleeh] recept
Ik heb er ooit het volledige apezatte bestuur van een katholieke studentenvereniging mee op de been gekregen; ik noem geen namen maar het was Franciscus Xaverius uit Wageningen
(Apezat, dat zeggen ze in Frankrijk ook; saoul comme un âne)
Mole poblano
Bak stukken soepkip of beter nog oude kalkoen ("grootmoeder" heet dat in Mexico) rondom aan met ui en knof in olijfolie
Uit de pan
Voeg flink stukken goed rijpe tomaat toe, roer om, prak
Voeg kippenbouillon toe
Maak zo een dunne(!) tomatensaus met rode wijn
Kruid, behalve met de normaal gebruikte groenen kruiden, ook met cayennepeper (of beter gebroken gedroogde pepers), kruidnagel, anijs en kaneel
Gebruik ansjovis in plaats van zout
Voeg geroosterde pijnboompitten en/of gebroken geroosterde amandelen en/of geroosterd sesam en/of gebrande pinda's toe, en ook krenten (rozijnen is te zoet)
Stoof het gevogelte gaar in de saus en breng die op smaak met iets geraspte bittere chocolade
Bind de saus met grof gebrokkelde krokant gebakken tortilla`s
U weet nu wat er onder de saus die Saus heet, althans Mole, wordt verstaan
Champandongo
Ik geef het recept uit het boek, dus dan heb je eindelijk eens een recept met hoeveelheden
500 gram HOH, 200 gram walnoot, 200 gram amandel, 1 ui, drie tenen knoflook, een handvol gekonfijt fruit (neem eventueel krenten), 2 tomaten, suiker, 250 cc room, 250 gram Queso manchego (AH of Jumbo!), 250 cc mole, komijn, kippenbouillon, mais-tortillas, olijfolie
Olijfolie, ui fijngesneden, knof...
Vlees rul bakken erin...
Terwijl het vlees bakt komijn fijngewreven erbij en een theelepel suiker
Stukjes tomaat (geen vocht of pitjes) erbij, krenten (grof gehakt), gebroken noten
Vrij droog bakken
Tortilla's heel kort bakken in olijfolie, in een andere pan natuurlijk
Ovenschotel, laagje room, tortilla, gehakt, mole, geraspte kaas, room
Uhh, dat gekonfijt fruit is al een substituut, want er moet acitrón in; zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster), en dat kan je hier niet krijgen
In Mexico officieel ook niet meer wat die cactus staat op uitsterven
Er moet trouwens behalve tomaat ook tomatillo in
Dat verkopen ze bij Westland Peppers
Grote groene Kaapse bessen zeg maar
Ik maak ook wel eens
Mexicaans gehaktbrood
Rund-lamsgehakt aanmaken met ui, knof, komijn, oregano (gedroogd!), cayenne, peterselie
Geraspte kaas erdoor, sterk smakende soort
Cake-vorm, oven
Of Eieren om zijn Amerikaans
Huevos americanos
Tomatensaus met dragon
Witte rijst
Gebakken eieren