woensdag 22 april 2020

Mole en champandongo




Ik herlas

Como agua para chocolate

Als water voor chocolade 



Chocolate hier is chocoladedrank, dus dan klinkt dat water vreemd

In de Nederlandse vertaling heet het dan ook (nou ja, "dan ook"...) Rode rozen en tortilla's


Maar dat water is niet zo vreemd, want dat is heerlijk bij Spaanse en Mexicaanse chocolade drank

Die drank is onvergelijkbaar met de onze

En je krijgt er een glas water bij waarin je een citroen-meringue oplost (niet opeten dus, zoals mijn ouders en ik heel lang geleden in Irun deden)

Heerlijk


Die chocolate, dat is een heel serieuze zaak

Eén deel cacao Soconusco
Eén deel cacao Maracaibo
Eén deel cacao Caracas


Foto's vandaag uit de film Como agua para chocolate




Maar goed

Ik herlas dat boek, ik stuitte op het recept van champandongo [tsjampandOngoo], en bedacht in ene dat T. dat wel mooi zou vinden want die maakt graag lasagne

Want dat is het, lasagne

Althans Mexicaanse lasagne
Noten erin
Geen béchamel maar room
Geen lasagnevellen maar maistortilla's

En toen stond er in dat recept dat er, o ja!, mole in ging

Mole: saus
Beroemd gerecht: Mole poblano, mole uit Puebla

Dus eerst maar dat mole [mOOleeh] recept

Ik heb er ooit het volledige apezatte bestuur van een katholieke studentenvereniging mee op de been gekregen; ik noem geen namen maar het was Franciscus Xaverius uit Wageningen

(Apezat, dat zeggen ze in Frankrijk ook; saoul comme un âne)




Mole poblano


Bak stukken soepkip of beter nog oude kalkoen ("grootmoeder" heet dat in Mexico) rondom aan met ui en knof in olijfolie
Uit de pan


Voeg flink stukken goed rijpe tomaat toe, roer om, prak

Voeg kippenbouillon toe

Maak zo een dunne(!) tomatensaus met rode wijn
Kruid, behalve met de normaal gebruikte groenen kruiden, ook met cayennepeper (of beter gebroken gedroogde pepers), kruidnagel, anijs en kaneel
Gebruik ansjovis in plaats van zout

Voeg geroosterde pijnboompitten en/of gebroken geroosterde amandelen en/of geroosterd sesam en/of gebrande pinda's toe, en ook krenten (rozijnen is te zoet)

Stoof het gevogelte gaar in de saus en breng die op smaak met iets geraspte bittere chocolade

Bind de saus met grof gebrokkelde krokant gebakken tortilla`s

U weet nu wat er onder de saus die Saus heet, althans Mole, wordt verstaan




Champandongo


Ik geef het recept uit het boek, dus dan heb je eindelijk eens een recept met hoeveelheden

500 gram HOH, 200 gram walnoot, 200 gram amandel, 1 ui, drie tenen knoflook, een handvol gekonfijt fruit (neem eventueel krenten), 2 tomaten, suiker, 250 cc room, 250 gram Queso manchego (AH of Jumbo!), 250 cc mole, komijn, kippenbouillon, mais-tortillas, olijfolie

Olijfolie, ui fijngesneden, knof...

Vlees rul bakken erin...

Terwijl het vlees bakt komijn fijngewreven erbij en een theelepel suiker

Stukjes tomaat (geen vocht of pitjes) erbij, krenten (grof gehakt), gebroken noten
Vrij droog bakken

Tortilla's heel kort bakken in olijfolie, in een andere pan natuurlijk

Ovenschotel, laagje room, tortilla, gehakt, mole, geraspte kaas, room

Uhh, dat gekonfijt fruit is al een substituut, want er moet acitrón in; zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster), en dat kan je hier niet krijgen
In Mexico officieel ook niet meer wat die cactus staat op uitsterven

Er moet trouwens behalve tomaat ook tomatillo in
Dat verkopen ze bij Westland Peppers
Grote groene Kaapse bessen zeg maar




Ik maak ook wel eens

Mexicaans gehaktbrood

Rund-lamsgehakt aanmaken met ui, knof, komijn, oregano (gedroogd!), cayenne, peterselie

Geraspte kaas erdoor, sterk smakende soort

Cake-vorm, oven


Of Eieren om zijn Amerikaans

Huevos americanos

Tomatensaus met dragon

Witte rijst

Gebakken eieren