vrijdag 8 maart 2019

Het lekkerste met (16)



Vandaag weer eens inkopen

Hiervan ga ik beschuit maken
Las trouwens vandaag een heel fraai recept in Wat Zullen We Morgen Eten...?
Kapje van zo'n ding af, met gesmolten boter de hele buitenkant inkwasten inclusief kapje
Half verbeschuiten in de oven
Ham-kaas spul erin en verder afbakken met dakje erop



Het lekkerste met

Lam


Zie de eerste aflevering van deze fenomenale serie hier

Alle links hier openen in een nieuw venster




Lam met abrikozen uit de tajine

Marokko



Week gedroogde abrikozen in heet water

Week saffraan in droge witte wijn

Bestrooi blokjes lamsschouder met versgemalen korianderzaad en versgeraspte gember

Bak het vlees in olijfolie op met zoete ui, knof, peterselie en stukjes wortel

Doe het vlees in de al warme tajine

Lamsbouillon erbij (eventueel van een blokje; Marokkaanse slager; niet te zout want het wordt ingekookt), raz el hanout van karwij, kaneel, kardamom, zwarte peper en cayennepeper, en de saffraan met het weekwater

Breng aan de kook, deksel erop en het vuur laag, 30 minuten

Haal zoveel mogelijk vocht uit de tajine en kook in met weer wat zoete ui en de abrikozen; maak ondertussen couscous

Proef het vocht op zout

Het vocht terug bij het vlees



Jammie!


Lambs Rack

Ook wel Frenched Rack



Gril per persoon een stuk van drie niet van elkaar losgesneden lamskoteletten; goed bruinen aan alle kanten

Snijd het vlees zowat helemaal los van de ribben en gril de snijkant bruin

Serveer met munt-chutney, gemaakt van muntblad, een potje mint sauce en Crème de menthe maar dan geen Hollandse chemiek (Crème dement)



Daar kook ik altijd met enorm plezier mee


Lamsbiefstuk met flageolets

Flageolets: "groene kidneybonen", in blik (Bonduelle; Jumbo) of gedroogd te koop
Nou ja, gedroogd te koop... In Frankrijk dan



Ze smaken werkelijk perfect bij lamsvlees, vooral bij gebakken lamsvlees met flink jus

Olijfolie, ui, knof... (peper? pepertje?)
Laag vuur
Wat kookvocht van de bonen erbij, of het vocht uit het blik, en/of wat witte wijn en/of wat lamsbouillon (blokjes bij de Marokkaanse winkel)...

Proef op z/p

Warm de bonen op in de vloeistof

Bak de licht met peper bestrooide biefstukjes snel gaar in flink hete boter

Maak de jus

Serveer met sla



Ducks de Gascogne, hahahahaha!


Lamslever, koud

Op brood, in salades...



Maak de lever schoon en snij hem over het platte vlak open

Bestrooi van binnen met p/z, en eventueel andere kruiden of specerijen; majoraan, tijm, nootmuskaat...

Sla dicht en bind op, zo compact mogelijk

Leg in kokende lamsbouillon, doe een deksel op de pan en zet het vuur lager; het moet juist tegen de kook aanblijven

Als de lever zowat gaar is (prikken) deze in de bouillon laten afkoelen

Wordt door leverhaters lekker gevonden




Lamsbotjes met lamsdarm

Spanje



Iets voor de echte liefhebber

Koop lamsbotjes uit de poot, van ongeveer 10 cm lang

Koop verder de dunne darm en maak die goed schoon (of door de Marokkaanse slager laten doen)

Maak van elk botje met de darm iets wat eruit ziet als een klos vliegertouw

Kook kort in goed hete bouillon

Eet zo (afkluiven), met die bouillon, of laat ze goed uitlekken en frituur ze kort



Zie de volgende aflevering hier
 



Sopressa del veneto
Knof en peper




Shit man!

Ik ontmoette in de kroeg een vegetariër met gevoel voor humor!

Ongelofelijk...

Weer een bewijs van de falsifiability theorie van Popper...

"Je mag zeggen dat vegetariërs geen gevoel voor humor hebben omdat je je kan voorstellen, hoe moeilijk dat ook is, dat er vegetariërs zijn die wel gevoel voor humor hebben"

Verdompt