zondag 7 april 2019

Het lekkerste met (17)



Kip stoven in geuze, met prei


Bacalao



Zie de eerste aflevering van deze serie hier

(alle links hier openen in een nieuw venster)



Bacalao oftewel klipvis of bakkeljauw of zoute vis


Bacalao is in Nederland te koop in de Surinaamse toko of in de kraam met Surinaamse groente op de markt

Stokvis wordt gedroogd, klipvis gezouten

Koop het nooit voorgeweekte vis

24 uur weken in ongezouten water

Bij bacalao later af en toe verversen en dat niet meer doen als het nog net lichtzout smaakt; wel door laten weken dan
(Bij stokvis na 24 uur verversen, en daarmee doorgaan tot het raar begint te ruiken; dan schoonspoelen)

Koken in het weekwater; hoe lang dat hangt af van hoe oud de vis is
Nooit lang in ieder geval
Breek er af en toe een stukje af en als dat nog net iets beet heeft is de vis goed




Champignonsaus met Crème fraîche


Gazpacho Manchego

Sefardisch pasta-gerecht uit La Mancha


Geen gazpacho en ook niet koud

Vooral lekker met bacalao met nog iets erbij


Enkele dagen van te voren tortas maken (zie onder) en goed laten drogen
Of koop matze, de Asjkenazi variant

In wat olijfolie vlees en/of vis aanbakken: kip, konijn, stoofpatrijs, stevige vis, gekookte slakken, geweekte bacalao...
Verder ui, knof, paprika, sperzie- en/of snijboon
Vergelijk met paella
Lekkere combinaties: kip met rivierkreeft; konijn met slakken; bacalao met slakken en groene paprika, bacalao met kip

Gebruik nooit varkensvlees of lamsvlees
Zie Leviticus

De ingrediënten die na het bakken al gaar zijn uit de pan halen (slakken, paprika, rivierkreeft...)

Tomatensaus ervan maken: goed rijpe tomaten in stukken erbij, aanbakken, prakken, scheut rode wijn, water, z/p, bonenkruid (liefst bergbonenkruid), laurier, half pikant paprikapoeder en eventueel wat suiker
Het moet een dunne saus worden

In die saus het vlees, en/of de vis en/of de groenten gaar laten worden

Terugdoen wat eerder uit de pan gehaald is en de tortas of matze erin brokkelen (formaat half luciferdoosje)

Af en toe roeren, en als het te dik wordt er wat water bijdoen

Proeven op zout

Als de tortas redelijk zacht zijn (erg zacht worden ze nooit, ze worden super al dente) is het klaar



Mini prei gestoofd met gedroogde truffel


Tortas voor Gazpacho Manchego

Sefardische matze



Van liefst harde bloem (als voor pizza of Turks brood), warm water en wat zout een deeg maken
Geen gist of zo erdoor, dat mag niet

Goed doorkneden en een half uur laten liggen in een vochtige doek

Doorkneden, pingpong-balletjes van afnemen en die goed dun uitrollen, ongeveer drie palm breed en bijna een centimeter dik

Licht door de bloem halen, drie-dubbel vouwen, en weer uitrollen

Een keer of vier herhalen, goed dun uitrollen

In de oven bakken op 180 graden

Als ze beginnen te bruinen de tortas draaien; ze zijn goed als ze goudbruin zijn en opgeblazen

Laat ze enkele dagen niet-ingepakt liggen om uit te drogen



Octopus met wortel


Kroketten van bacalao


Rasp de mindere stukken van de ontzoute vis en trek daar bouillon van

Maak daarmee een gebonden saus

Voeg stukjes gekookte vis toe

Laat koelen, vorm kroketten etc


Je kan met het deeg ook Pimientos del piquillo vullen, en dat in de oven zetten



Het vlees voor Ragù napoletano
Het vette deel van de dikke rib, en magere varkenskrabbetjes
Met nadruk "varkens", want dikwijls lees je kalfs en dat klopt niet


Bacalao op de manier van Oporto


Krieltjes bijna gaar koken, of stukken aardappel (in dat geval in kokend water gooien), en een paar eieren hard koken
De ontzoute vis koeken en afgieten en laten afkoelen

Vellen en graten verwijderen en een bak water klaar hebben staan want het plakt ontzettend

In flink olijfolie flink ui en knof bakken met wat zout

Vis kort meebakken en idem, daarna en op laag vuur, met flink pikant gerookt paprikapoeder

De aardappel, halve eieren en kleine tomaten in een ovenschaal leggen, met flink door olijfolie gehaalde gehakte peterselie en droge zwarte olijven
Olijfolie erover en omhusselen
Eventueel ook door olijfolie gehusselde champignons erbij

Het vismengsel erover en bakken in de oven op ongeveer 170 graden



Tofu bakken