zaterdag 17 mei 2008

Oesters


Geen idee waarom. Iemand vroeg het. NRC blog?

Je hebt Creuses, holle:



en je hebt platte, Plates:



Platte eet je "zo", holle eventueel ook, maar met holle kan je ook andere dingen doen. Als ik hieronder niet "creuses" schrijf, dan kan het met allebei.

Oestersaus
Kook oesters in hun vocht, een minuut of vijf.
Giet af, hak fijn en werk door gebonden saus, waardoor ook het gezeefde kookvocht.
Serveer bij eiergerechten, gebakken vis en pastei`tjes.
Uhh, je hebt ook Oystersauce.



Soort fish sauce maar dan met oesters zeg maar. Zie ook hieronder, ik bedoel: van zelfde soort oesters.

Gerookte oesters
Chinese toko. Gebruik als "zout" of combineer met iets wat veel zout kan hebben, gekookt ei, ik noem maar wat.



Gepocheerde oesters
Doe de oesters in een pan, zet er een pannetje water op, giet water rond de oesters, en breng aan de kook. Pannetje water: gewicht, zodat ze zich niet kunnen openen. Kan ook met mosselen, die dan een oester-smaak krijgen.
Laat langer dan je denkt koken; 10 minuten of zo.

Gekookte oesters
Gebruik goed schoongeboende Creuses.
Leg ze, niet open gemaakt, op de boden van een grote pan met de bolle schelp naar onder en giet er ongezouten water op tot de oesters net onderstaan.
Breng zo snel mogelijk aan de kook en laat vier minuten doorkoken.
Haal de oesters uit de pan en maak ze open, ze steeds horizontaal houdend en met de bolle schelp naar beneden.
Snijd de oester los van de schelp en leg in de bolle schelp (waarin als het goed is nog wat van de oestervloeistof ligt).



Prima idee trouwens, die berg kaviaar. Maar dat kost wat. En trouwens, waar vind je hier Silver point oesters? Kijk, dat bedoel ik.

Oesters, gegratineerd (Frans)
Hak peterselie, sjalot en iets knoflook.
Werk dit door zachte boter en laat deze in de vorm van een plat blokje koelen.
Open de oesters (Creuses), giet het vocht af, haal de oester los en leg die in de diepe schelp.
Snijd van de boter plakjes en leg er een op elke oester.
Bestrooi met paneermeel en gratineer een kwartier in een hete oven. Of beter: onder een salamander.

Oesters, gegratineerd, 2
Maak de oesters (Creuses) open met de bolle schelp beneden zodat zoveel mogelijk vloeistof in de schelp blijft staan.
Snijd de oester los van de schelp en laat hem daarin liggen.
Strooi ietsje heel fijn gesnipperde en door olijfolie gehaalde ui over de oester, eventueel plus idem knoflook.
Druppel ietsje olijfolie over elke oester en gratineer ze, vlak onder de grill.
Variant (Médoc)
Gebruik in plaats van ui geblancheerde prei en strooi ook wat geraspte Emmentaler over de oester.



Oestersoep, Baskenland
Open oesters, vang de vloeistof op en zeef die.
Kook de oesters met de schelp waar ze aan vast zitten een kwartier op laag vuur in de opgevangen vloeistof, met peper erbij en eventueel nog wat visbouillon en/of water.
Giet af en vang de vloeistof op.
Doe de vloeistof terug in de (schoongespoelde) pan en doe de oesters er, zonder de schelp nu, ook in.
Maak nog wat oesters open, haal ze los van de schelp en vang weer de vloeistof op; zeef die en doe de vloeistof ook in de pan.
Breng aan de kook en zet het vuur laag.
Leg de rauwe oesters op de bodem van een sauspan.
Pureer de oesters in de andere pan en bind licht met eigeel.
Giet deze vloeistof over de rauwe oesters en breng langzaam juist tot tegen de kook aan.



Ik heur wel wagge mèrige wel of nie wilt ète, S'ke.