vrijdag 24 mei 2013

Mistika



Arabische gom?

Eindelijk gevonden; niet bij de betere Turk maar bij de allerbeste.

Hebt u mistika? Jawel, het ligt hieronder.
Om onduidelijke redenen lag het verstopt onder een stapel dozen baklava.

Mistika, mastiek, Arabische gom, Gummi Arabicum
Maar je hebt eetbare gom van de Pistacia, en van de Acacia. De eerste is mastiek en de tweede Arabische gom. En extra verwarrend is het feit dat ik mastiek kocht en dat op het zakje staat مصطكى, wat mastiek betekent, maar er stond ook Arabische gom op. Het was toch echt mastiek.
Importeur zie hier (alle links hier in een nieuw venster).

Mastiek win je uit de mastiekboom, de Pistacia lentiscus, wat wat anders is dan de Bijbelse Terebinth, de Midden-Oosterse P. palaestine of de Mediterrane P. terebinthus, en ook wat anders dan de Pistacheboom, P. vera.

Heel erg vroeger zongen we als studenten Gummum arabicum gummum elasticum, geen idee hoe het verder ging.

Maar goed.

Zie hier.


(Volgens mij bewaart ie het in z'n gulp)

Kip, gestoofd in melk
Egypte
Firakh matbukha bi-l-laban
Hete olijfolie, 2 à 3 mastiek-korrels per kip, 10 seconden roerend, kipstukken, deksel en vuur laag, 2 minuten.
Kip draaien en bruinen en uit de pan.
Bloem, van vuur af, roerend volle melk erbij tot goed gemengd (een kopje per kip).
Op vuur, p/z (in alle recepten hier: neem ipv peper eventueel cayennepeper of raz hanout), als kookt kip erbij, kook tot gaar.


Kip, gestoofd met groene olijven
Egypte
Firakh matbukha bi-l-zatun al-akhdar
(al zatun: aceitunas!)
Olijven kort aan de kook laten komen met wat water, afgieten, ontpitten.
Zoals hierboven tot en met kip uit de pan.
Ui wat bakken in de olie, en eruit en bij de kip.
Bloem en als boven maar met warme bouillon.
Rest ook hetzelfde.
Aan het einde de olijven erbij en citroensap (2 minuten...)


Runderworst
Egypte
Mumbar mahshi
Meng een kilo rundergehakt met twee koppen rijst, en z/p.
Vul een darm losjes (de rijst gaat zwellen) en bind af om de 10 centimeter.
Doe in gezouten water, met 6 mastiek-korrels, 6 gekneusde kardamompeulen, z/p.
Deksel, breng aan de kook, laat een half uur koken, giet af.
Bak de worst in hete olie en serveer met peterselie.


Gestoofde vis
Egypte
Samak misabbik
Een halve kop olijfolie heet stoken met 6 korrels mastiek per 1,5 à 2 kilo vis.
Grove stukken vis erin, meteen een deksel erop en van het vuur af.
2 minuten...
Terug op het vuur en bak de vis ietsje op laag vuur.
Vis uit de pan, bloem erin (een eetlepel), goudbruin laten worden.
Met warme bouillon er een saus van maken, vis terug, een kwartier sudderen.
Serveer de vis met de saus en met citroen.


Gestoofd konijn
Egypte
Arnab maslu'
Leg grove stukken konijn in een droge pan en verhit voorzichtig.
Giet het vocht wat er uit komt af, en herhaal.
Meng gehakte ui met z/p (kneed het door elkaar).
Breng dat aan de kook met water, 2 mastiek-korrels op een kilo vlees en idem 2 gekneusde kardamom peulen.
Konijn erbij en laat een uur sudderen.
(Maak soep van de bouillon, met vermicelli of rijst.)


Lamsschenkel, koud
Egypte
Kawari' bi-l-khalta
Kook lamsschenkels tot gaar met een mastiek-korrel per twee schenkels, een halve ui en een gekneusde kardamompeul op idem.
Ontbeen.
Marineer een uur of drie in een op een olijfolie en citroensap, met geraspte wortel en idem ui, en peterselie.
Serveer op sla, met z/p erover.


Tuinbonensoep
Egypte
Shurbit fuul nabit
Week gedroogde tuinbonen (bij de betere Turk of Spanjaard) 24 uur. Ververs het water twee keer.
Afgieten.
Olijfolie verhitten, 2 mastiek-korrels per kop ongeweekte bonen erbij, 10 seconden.
Water erbij, aan de kook, bonen erbij en gehakte ui. Kook de bonen gaar en schuim af indien nodig.
Citroensap erbij als de bonen bijna gaar zijn, en p/z.


Couscous ("cooscoos") met kip
Libanon
Maghrabiyeh
Breng flink uien met iets mastiek en z/p aan de kook. Gebruik zo weinig mogelijk water, net genoeg om de kip in te kunnen koken.
Stukken kip erbij en kook kort.
Maak de couscous klaar.
Kip uit laten lekken en in olijfolie bruinen.
Prak de ui in de bouillon zodat het dik wordt.
Serveer saus, kip en couscous.


Recepten met kippemaagjes en met pens op aanvraag.

Mastiek-ijs hier. En zie Lokum, Turks fruit in dit blog hier.

En zie Wiki
One of the earliest uses of mastic was as chewing gum; hence, the name. Mastic-flavored chewing gum is sold in Lebanon, Turkey, and Greece. Mastic is used in ice cream, sauces, and seasoning in Lebanon. In Egypt, mastic is used in vegetable preserves, in jams that have a gummy consistency, in soups, and in the preparation of meats. In Morocco, mastic is used in the preparation of smoked foods.


And now for something completely different.
Luister hier.
Dat vond ik in ene terug na jaaaaaren...