zondag 21 juli 2019

Nigeria (2)



Prima merk
Aanbieding: tientje de liter
Vandaag dus drankinkopen



Zie de eerste aflevering van deze mini serie hier

(Alle links hier openen in een nieuw venster)

Algemeen verhaal over de keuken en de kruiden en zo

En over bij welke populaire gerechten de saus Obe ata wordt gebruikt

Vandaag eerst die

Obe ata


Alle ingrediënten in een blender

* Een blik gepelde tomaten mét hun sap
* Een ontpitte rode paprika
* Een halve rode ui
* 4 knoffen
* Een stuk gepelde gemberwortel, halve duim groot
* Een ontpitte habanero

En pureren dus

Eventueel wat water erbij

Neutrale olie, driekwart hoog vuur, die handel erin, bubbelt: half hoog vuur en reduceren tot 2/3

Proef op zout, zou ik zeggen

Obe ata wordt zelden zó gebruikt (zie een uitzondering hieronder), het wordt toegevoegd aan van alles, waar ook al van alles bij zit




Ik schreef eerder al wat de bekendste gerechten zijn waarbij Obe ata wordt gebruikt

Ik herhaal het even en ik ga ze allemaal bespreken

De bekendste is Jollof rice, zie hieronder


Verder

* Beef suya
Streetfood met Obe ata ernaast

* Gestoofde geitenpoot

* Efo riro
Amarantblad

* Dodo
Gebakken bakbanaan

* Frejon
Bonen

* Yam fries
Gegookte gefrituurde yam sticks


En dan wordt naast al die dingen ook nog Agege bread geserveerd




Jollof rice


Oven 175°

Neutrale olie, rode ui...

Hou de helft van de uien apart

Knof...

Tomatenpuree, koenjit, gerookt paprikapoeder (níet pikant)...

Obe ata erin...

Iets voorgekookte long grain rijst erin, tijm en laurier...

Z/p en runder- of kippenbouillon

Laat de rijst garen

Serveer met die apart gehouden uien




Ik noemde hierboven al vier bijgerechten die met Obe ata worden gemaakt

Er is er ook een waarbij geen Obe ata aan te pas komt (in de bereiding), ik noemde het al

Nou ja, je kan het gebruiken om in Obe ata te dopen...


Agege bread


Zoet vast witbrood
Weinig gist, lang gerezen

Zie hier

140 cc volle melk, op 40°
70 gram bloem
2/3 van de daarvoor benodigde gist
175 gram fijne kristalsuiker
1 eetlepel melkpoeder
1 idem zeezout
2 grote eieren, lichtjes losgeklopt
55 gram zoete boter, zacht

Bloem, kuiltje, gist, wat melk, wat suiker, wachten tot het schuimt

Rest van de melk en de suiker en de melkpoeder mengen, boter erdoor werken, deeg maken met de eieren

Afgedekt rijzen, in een casinovorm, rijzen, bakken

Serveer met roerei en met Obe ata





Zie de volgende aflevering hier