zaterdag 2 november 2019

Aardappelen en curry




Aloo curry
Aloo: aardappel



Met curry bedoel ik voor alle duidelijkheid nu even

echte curry


Met koenjit dus, curcuma, geelwortel, turmeric

Ook masala / massala met koenjit

Díe combinatie, koenjit, kruiden en aardappel, heerlijk!

Niet dus Chaat masala, zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster) want daar zit geen koenjit in



De saus voor bij Chicken jalfrezi
De aardappel komt!


En ook niet die gestoofde aardappelen hier (scroll) want dat is met rode Thaise currypoeder; daar zit wel koenjit in, maar het heeft niet dat koenjit-aardappelen effect



Chicken jalfrezi

Het recept staat onder Naan
Scroll hier

Dat is dus een currypasta, maar een Indiase

Met naan of rijst gegeten tegenwoordig, maar oorspronkelijk door de Engelse kolonialen met aardappel, en dat is een enorm lekkere combinatie



Lam, spinazie, aardappel, curry
Korma curry
Recept zie hier


Samosa met aardappel

Zie hier

Dat is met Garam masala mét koenjit(!)


Ik experimenteerde ook met

Surinaamse masala's

Nickerie masala (door mosselkookwater, en niet met friet maar met kriel geserveerd)

Hindostaanse massala (nu dus met ss), met snijbonen (in sepjes gesneden; "Roma bonen") en aardappelpuree



Tikka masala
Vaak met ook rijst erbij
Dikwijls gemaakt zoals die samosa, dus garam masala én koenjit
Recept zie hier
Stoof wel aardappelblokjes met de kip mee!



Een beroemd gerecht is

Madras potatoes

Met bloemkool

Zie hier

Gebruik natuurlijk wel madras currypoeder



Zoek eens op

west africa potato turmeric

Ook daar veel mooie aardappelcurries

Dikwijls trouwens met zoete aardappel en pinda's



Sambal goreng kentang
Kruidig gebakken aardappelen, zeg maar
Indonesië
Totaal wat anders dan wat we er in Nederland onder verstaan
Zie daarvoor hier
Officieel heet dat Kentang kering [krIng], aardappel droog
In zoetzure prut
Een op een hetzelfde als Tempeh kering



Nog wat moois Indonesisch!

Perkedel daging kentang

Frikadel rundvlees aardappel

Zie hier