Vandaag Aziatisch spul op de foto's
Doenjang
Koreaanse miso
Een aangenaam etensmaal
met spekjes of zo
(2)
Zie aflevering 1 hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Espagnole
Maak vleesbouillon
Maak een bruine roux
Breng de helft van de bouillon aan de kook en maak er met de roux een dunne saus van
Laat zacht doorkoken
Bak spekjes
Bak wortel en ui mee, en giet een scheut witte wijn in de pan
Roer de aanbaksels los
Voeg bij de bouillon met de roux en laat die minstens een uur zacht doorkoken
Zeef en breng aan de kook met de andere helft van de bouillon
Laat een uur of drie zachtjes doorkoken en laat daarna volledig
afkoelen
Ontvet
Breng aan de kook met tomatenpuree en laat een uurtje zacht doorkoken
Gochujang
Koreaanse sambal zeg maar
Met dit en met die miso ga ik een dezer dagen ssamjang maken
Zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Rollade gekookt in melk
Maiale al latte
Varkensvlees, en dan ook nog gekookt in melk, het kan niet erger treife...
Een rollade rondom aanbraden in een aardewerken schaal, in wat boter, samen met ui en spekjes
Op laag vuur warme volle melk erbij gieten tot die rollade iets meer dan half onder staat
Aan de kook laten komen en op laag vuur, zonder deksel
Regelmatig draaiend en begietend die rollade gaar laten worden in een uur of twee, drie
Halverwege de kooktijd er wat knof en zout bijdoen
Op het laatst die melk inkoken tot een dikkige brei
Rollade snijden en serveren met die brei
En serveren met champignons, gebakken met kruizemunt
Dat is Engels, maar het combineert erg goed
Maleise Ketjap manis
Salade met eekhoorntjesbrood
Frankrijk
(We gebruiken de stelen; de hoeden voor wat anders gebruiken natuurlijk, bijvoorbeeld voor getruffeerde risotto met eekhoorntjesbrood)
Bak rookspekjes uit en laat koelen
Snij het onderste stuk van de stelen, maak de stelen met een borsteltje schoon en snij ze in dunne plakjes
Verdeel die over Roma sla, en serveer met walnotenolie erover en witte balsamico (Condimento balsamico), en een peper- en een zoutmolen ernaast
Variaties
Erg lekker is het als je ipv balsamico Ume su gebruikt, Japanse azijn van een abrikoos-pruim achtig vruchtje van een ongelofelijke heerlijkheid, Prunus mume
En decadent als je dadelazijn uit Iran gebruikt
Heel mooi: met PX azijn
Zeer fraai wordt het als je vijgen-vincotto gebruikt
Gekonfijte Yang mei
Zie hier
Armelui's aardappelen
Patatas a lo pobre
Spanje
Snijd aardappelen in schijven, snijd flink ui en knof en hussel alles door elkaar met een flinke scheut erg goede olijfolie
Bak in een hete oven, regelmatig omscheppend
Serveer met grof gemalen zeezout
Het kan ook met spekjes erdoor
Dat is van de poco pobre
En het smaakt erg mooi bij lamsbout
Dan is het van de nada pobre
Filipijnse kokosstroop
Mosterdsoep
Groningen
Bak in boter wat ui en ietsje knof
Maak een roux
Kruid met laurier, tijm, foelie, p/z
Maak er soep van met kippenbouillon
Per 200 gram bloem een half potje Groninger mosterd en twee doosje goedkope naturel smeerkaas erdoor
Serveer met zeer fijn gesneden geblancheerde prei erop en uitgebakken rookspekjes
Dense pork bone soup
Voeg je toe aan varkensbouillon
Voor Sweet and sour soup
Knor!
Bœuf Bourguignon
Snijd runderstoofvlees in blokjes; verwijder alle vet
Maak lente-ui schoon en laat een deel van het groen eraan zitten
Snijd rookspek in blokjes
Snijd geschrapte wortelen in niet te dunne schijfjes
Maak olijfolie warm en bak daarin de spekjes half krokant
Voeg de wortel toe en knof en laat alles iets bruinen; voeg halverwege de uitjes toe
Schep alles uit de pan en voeg op hoog vuur het vlees toe
Laat, af en toe omroerend, goed bruinen
Doe de spekjes etc. weer terug met wat peterselie en z/p, en voeg geconcentreerde bouillon toe en rode Bourgogne (meer wijn dan bouillon, en het vlees moet zowat onderstaan)
Breng aan de kook en laat op laag vuur garen
Laat, als het vlees gaar is, 10 minuten schoongemaakte verse hele zilverui`tjes meekoken
Voeg eventueel gebakken champignons of andere paddenstoelen toe
Proef op z/p
Groene Szechuan peper
Erg lekker