dinsdag 5 november 2019

Wegens groot succes geprolongeerd:



Vandaag Aziatisch spul op de foto's
Doenjang
Koreaanse miso


Een aangenaam etensmaal

met spekjes of zo

(2)

Zie aflevering 1 hier

(Alle links hier openen in een nieuw venster)



Espagnole


Maak vleesbouillon

Maak een bruine roux

Breng de helft van de bouillon aan de kook en maak er met de roux een dunne saus van

Laat zacht doorkoken

Bak spekjes
Bak wortel en ui mee, en giet een scheut witte wijn in de pan
Roer de aanbaksels los

Voeg bij de bouillon met de roux en laat die minstens een uur zacht doorkoken

Zeef en breng aan de kook met de andere helft van de bouillon

Laat een uur of drie zachtjes doorkoken en laat daarna volledig
afkoelen

Ontvet

Breng aan de kook met tomatenpuree en laat een uurtje zacht doorkoken



Gochujang
Koreaanse sambal zeg maar
Met dit en met die miso ga ik een dezer dagen ssamjang maken
Zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)



Rollade gekookt in melk

Maiale al latte


Varkensvlees, en dan ook nog gekookt in melk, het kan niet erger treife...


Een rollade rondom aanbraden in een aardewerken schaal, in wat boter, samen met ui en spekjes

Op laag vuur warme volle melk erbij gieten tot die rollade iets meer dan half onder staat

Aan de kook laten komen en op laag vuur, zonder deksel

Regelmatig draaiend en begietend die rollade gaar laten worden in een uur of twee, drie

Halverwege de kooktijd er wat knof en zout bijdoen

Op het laatst die melk inkoken tot een dikkige brei

Rollade snijden en serveren met die brei
En serveren met champignons, gebakken met kruizemunt
Dat is Engels, maar het combineert erg goed



Maleise Ketjap manis


Salade met eekhoorntjesbrood

Frankrijk



(We gebruiken de stelen; de hoeden voor wat anders gebruiken natuurlijk, bijvoorbeeld voor getruffeerde risotto met eekhoorntjesbrood)

Bak rookspekjes uit en laat koelen

Snij het onderste stuk van de stelen, maak de stelen met een borsteltje schoon en snij ze in dunne plakjes

Verdeel die over Roma sla, en serveer met walnotenolie erover en witte balsamico (Condimento balsamico), en een peper- en een zoutmolen ernaast


Variaties

Erg lekker is het als je ipv balsamico Ume su gebruikt, Japanse azijn van een abrikoos-pruim achtig vruchtje van een ongelofelijke heerlijkheid, Prunus mume

En decadent als je dadelazijn uit Iran gebruikt

Heel mooi: met PX azijn

Zeer fraai wordt het als je vijgen-vincotto gebruikt



Gekonfijte Yang mei
Zie hier


Armelui's aardappelen

Patatas a lo pobre


Spanje


Snijd aardappelen in schijven, snijd flink ui en knof en hussel alles door elkaar met een flinke scheut erg goede olijfolie

Bak in een hete oven, regelmatig omscheppend

Serveer met grof gemalen zeezout


Het kan ook met spekjes erdoor
Dat is van de poco pobre

En het smaakt erg mooi bij lamsbout
Dan is het van de nada pobre




Filipijnse kokosstroop


Mosterdsoep

Groningen



Bak in boter wat ui en ietsje knof

Maak een roux

Kruid met laurier, tijm, foelie, p/z

Maak er soep van met kippenbouillon

Per 200 gram bloem een half potje Groninger mosterd en twee doosje goedkope naturel smeerkaas erdoor

Serveer met zeer fijn gesneden geblancheerde prei erop en uitgebakken rookspekjes




Dense pork bone soup
Voeg je toe aan varkensbouillon
Voor Sweet and sour soup
Knor!


Bœuf Bourguignon


Snijd runderstoofvlees in blokjes; verwijder alle vet

Maak lente-ui schoon en laat een deel van het groen eraan zitten

Snijd rookspek in blokjes

Snijd geschrapte wortelen in niet te dunne schijfjes

Maak olijfolie warm en bak daarin de spekjes half krokant

Voeg de wortel toe en knof en laat alles iets bruinen; voeg halverwege de uitjes toe

Schep alles uit de pan en voeg op hoog vuur het vlees toe

Laat, af en toe omroerend, goed bruinen

Doe de spekjes etc. weer terug met wat peterselie en z/p, en voeg geconcentreerde bouillon toe en rode Bourgogne (meer wijn dan bouillon, en het vlees moet zowat onderstaan)

Breng aan de kook en laat op laag vuur garen

Laat, als het vlees gaar is, 10 minuten schoongemaakte verse hele zilverui`tjes meekoken

Voeg eventueel gebakken champignons of andere paddenstoelen toe

Proef op z/p



Groene Szechuan peper
Erg lekker