Macedonische pizza
Ik heb ooit eens een klus in Valkenswaard gehad, en ik woonde toen door de week in een vakantiehuisje in het gehucht Huize Padua (ik verzin dit niet), maar goed, ik kwam zodoende elke dag door Aalst-Waalre en daar dan langs een pizzeria
Ik ging er eens eten, en wat bleek? Dat waren Macedoniërs
Die serveerden de bekende doorsnee pizza's, maar ook de Macedonische pizza
Nou ja, dé... Je hebt er twee, de pizza die ik nu bespreek en ook een ding wat op zo'n Turks ding lijkt, zo'n langwerpig puntig brood met spul erop
Zie dé Macedonische pizza op de foto hierboven (net als ik bakken ze een dikke pizza op bakpapier)
Deeg, kaas en ingemaakte pepers
En verder niks
Een tijd geleden kwamen er vrienden uit Eersel langs (Eersel is een van de Acht Zaligheden; zie hier; alle links hier openen in een nieuw venster), dus ik zeg Neem zo'n pizza mee!
Er zaten nog steeds die Macedoniërs in, dus die pizza die hadden ze nog
Ik heb die pizza enkele keren geprobeerd na te maken
De kaas had ik op een gegeven moment wel goed
Grof geraspte vette belegen Beemster
Nou ja, dat gebruiken ze in Macedonië natuurlijk niet, maar mijn resultaat leek bedrieglijk goed op het origineel
Het deeg
Kan ik kort over zijn
Houdt het midden tussen pizzadeeg, en brooddeeg tiepe stokbrooddeeg
Maar ja, de pepers...
Met niet te hete jalapeños uit het zuur, zie hier, smaakte het prima, maar het was niet dé Macedonische pizza
Nee, logisch
Die pepers van de eerste foto, dat is wel wat anders dan jalapeño's...
Nou ja, dat probleem oplossen was simpel
Scroll hier naar beneden, naar Pepers pekelen
Heerlijk spul! Perfect!
Uhh, die foto hierboven: ik kwam net witte wijnazijn tekort en vergat later een nieuwe foto te maken
De M Pizza
M: Mijn
Zie hierboven
Meer een chausson...
Lang geëxperimenteerd met een perfecte pizza voor eten-als-laat-thuiskomen-na-fors-hijsen
Grote plaatpizza
Stukken in de vriezer
Moet zijn:
Veel uien, veel knof, veel hot
Geen tomatensaus
Redelijk wat kaas en spek
Na veel geëxperimenteer de oplossing gevonden
Van beneden naar boven monteren
* Deeg als die Macedonische
* Laagje prut uit een blikje chipotle, aangelengd met tomatenpuree
* Flink gele pikante ui, grof gesneden, kort gesauteerd in het vet van uitgebakken ontbijtspek (zie verderop)
* Champignonschijfjes (gewoon een pot van Aldi goed uitgelekt, en zie verderop)
* Geraspte oude Goudse
* Ontbijtspek
Werk als volgt
Ontbijtspek van de slager droog krokant bakken (strips bij de slager, en wat dikker gesneden aub; niet die lullige rondjes uit de super)
In het vet de champignons sauteren
Pan scheef zetten met champignons op de hoge kant
Champignons eruit scheppen
Dan de uien kort op hoog vuur in het vet sauteren
Strips spek in vierkantjes knippen
Gefrituurde pizza
Dat moet ik allemaal nog gaan doen
Veel onderzoek
Zoek op friggere la pasta per pizza
Pizza-deeg frituren, zie hierboven
Dat is soort 1
Je frituurt een soort pizzabodempje, en daarvan maak je een pizza
Ik mag aannemen (ik moet nog veel Youtubes bekijken) dat je de tomatensaus warm hebt, en dat je er de mozzarella zowat meteen na het frituren al oplegt
Soort 2 nu
Dat is in feite een kleine calzone, die je frituurt
Zie hieronder, maar het heet pizza, niet calzone
Pizza fritta napoletana
Tot slot soort 3
Dat is in feite een pizzetta, een gewone pizza maar miniatuur, die ze voorzichtig frituren
Ik geef geen foto want als je naar 10 "uitzendingen" kijkt dan zie je 10 verschillende dingen
Mijn theorie is dat je ze bakt zoals Spanjaarden friet bakken
Een hoge koekenpan (een sarten, wat tegenwoordig koekenpan betekent maar vroeger was het dit hier), waarin een flinke laag olie
Tussen bakken en frituren dus
Niet zoeken op "pizza en sarten", pizza in de pan, want daar bakken ze in Spanje pizza zonder olie, in een pan in plaats van in de oven
Wat ze in Italië ook doen hoor! Pizza fritta, zie hier
Wij spreken elkaar nader!
Mie Origineel
Merk Atoom Bom
Jezus Gristus Maria en Jozef!
Je zal dr Godverdomme maar bij moeten zijn!
"droomgastvrouw Yvette van Boven"
Zie hier
God koeleuren...
(Loek schreef me, voordat ze dit gelezen had "Ik heb zojuist de reportage betreffende het kerstmenu van de Volkskrant gelezen. Wat een vies menu, en ook nog met balorige wijven rond de tafel. Het lijkt wel of iedereen tegen haar zin aanwezig is. Oorzaak scheiding? Depressie? Jaloers? Bedrogen? Te dik? Alcoholist? Zonder sigaretten? Geen talent? Helemaal geen smaak? Kortom de bekende chagreinigheden waar omhooggevallen tiepetjes zich over kunnen opwinden. Wat is dat erg, Maarten. Zijn die vrouwen collectief geschift? Wat een rare foto’s! Je zou bijna denken dat ze de nieuwe hoofdredacteur in de maling nemen. " Ik schreef terug "Loek, is het je niet opgevallen dat die paar kerels die erbij zijn, dat dat stuk voor stuk heel enge griezels zijn?")