vrijdag 22 november 2019

Pizza experimenten





Macedonische pizza


Ik heb ooit eens een klus in Valkenswaard gehad, en ik woonde toen door de week in een vakantiehuisje in het gehucht Huize Padua (ik verzin dit niet), maar goed, ik kwam zodoende elke dag door Aalst-Waalre en daar dan langs een pizzeria

Ik ging er eens eten, en wat bleek? Dat waren Macedoniërs

Die serveerden de bekende doorsnee pizza's, maar ook de Macedonische pizza
Nou ja, dé... Je hebt er twee, de pizza die ik nu bespreek en ook een ding wat op zo'n Turks ding lijkt, zo'n langwerpig puntig brood met spul erop

Zie dé Macedonische pizza op de foto hierboven (net als ik bakken ze een dikke pizza op bakpapier)

Deeg, kaas en ingemaakte pepers
En verder niks

Een tijd geleden kwamen er vrienden uit Eersel langs (Eersel is een van de Acht Zaligheden; zie hier; alle links hier openen in een nieuw venster), dus ik zeg Neem zo'n pizza mee!

Er zaten nog steeds die Macedoniërs in, dus die pizza die hadden ze nog




Ik heb die pizza enkele keren geprobeerd na te maken


De kaas had ik op een gegeven moment wel goed

Grof geraspte vette belegen Beemster

Nou ja, dat gebruiken ze in Macedonië natuurlijk niet, maar mijn resultaat leek bedrieglijk goed op het origineel


Het deeg

Kan ik kort over zijn

Houdt het midden tussen pizzadeeg, en brooddeeg tiepe stokbrooddeeg


Maar ja, de pepers...

Met niet te hete jalapeños uit het zuur, zie hier, smaakte het prima, maar het was niet dé Macedonische pizza

Nee, logisch
Die pepers van de eerste foto, dat is wel wat anders dan jalapeño's...

Nou ja, dat probleem oplossen was simpel

Scroll hier naar beneden, naar Pepers pekelen
Heerlijk spul! Perfect!

Uhh, die foto hierboven: ik kwam net witte wijnazijn tekort en vergat later een nieuwe foto te maken




De M Pizza

M: Mijn


Zie hierboven

Meer een chausson...

Lang geëxperimenteerd met een perfecte pizza voor eten-als-laat-thuiskomen-na-fors-hijsen

Grote plaatpizza
Stukken in de vriezer


Moet zijn:
Veel uien, veel knof, veel hot
Geen tomatensaus
Redelijk wat kaas en spek


Na veel geëxperimenteer de oplossing gevonden

Van beneden naar boven monteren
* Deeg als die Macedonische
* Laagje prut uit een blikje chipotle, aangelengd met tomatenpuree
* Flink gele pikante ui, grof gesneden, kort gesauteerd in het vet van uitgebakken ontbijtspek (zie verderop)
* Champignonschijfjes (gewoon een pot van Aldi goed uitgelekt, en zie verderop)
* Geraspte oude Goudse
* Ontbijtspek

Werk als volgt
Ontbijtspek van de slager droog krokant bakken (strips bij de slager, en wat dikker gesneden aub; niet die lullige rondjes uit de super)
In het vet de champignons sauteren
Pan scheef zetten met champignons op de hoge kant
Champignons eruit scheppen
Dan de uien kort op hoog vuur in het vet sauteren
Strips spek in vierkantjes knippen




Gefrituurde pizza


Dat moet ik allemaal nog gaan doen

Veel onderzoek

Zoek op friggere la pasta per pizza
Pizza-deeg frituren, zie hierboven

Dat is soort 1

Je frituurt een soort pizzabodempje, en daarvan maak je een pizza
Ik mag aannemen (ik moet nog veel Youtubes bekijken) dat je de tomatensaus warm hebt, en dat je er de mozzarella zowat meteen na het frituren al oplegt


Soort 2 nu

Dat is in feite een kleine calzone, die je frituurt

Zie hieronder, maar het heet pizza, niet calzone
Pizza fritta napoletana




Tot slot soort 3

Dat is in feite een pizzetta, een gewone pizza maar miniatuur, die ze voorzichtig frituren

Ik geef geen foto want als je naar 10 "uitzendingen" kijkt dan zie je 10 verschillende dingen

Mijn theorie is dat je ze bakt zoals Spanjaarden friet bakken
Een hoge koekenpan (een sarten, wat tegenwoordig koekenpan betekent maar vroeger was het dit hier), waarin een flinke laag olie
Tussen bakken en frituren dus

Niet zoeken op "pizza en sarten", pizza in de pan, want daar bakken ze in Spanje pizza zonder olie, in een pan in plaats van in de oven
Wat ze in Italië ook doen hoor! Pizza fritta, zie hier


Wij spreken elkaar nader!



Mie Origineel
Merk Atoom Bom




Jezus Gristus Maria en Jozef!

Je zal dr Godverdomme maar bij moeten zijn!

"droomgastvrouw Yvette van Boven"

Zie hier

God koeleuren...


(Loek schreef me, voordat ze dit gelezen had "Ik heb zojuist de reportage betreffende het kerstmenu van de Volkskrant gelezen. Wat een vies menu, en ook nog met balorige wijven rond de tafel. Het lijkt wel of iedereen tegen haar zin aanwezig is. Oorzaak scheiding? Depressie? Jaloers? Bedrogen? Te dik? Alcoholist? Zonder sigaretten? Geen talent? Helemaal geen smaak? Kortom de bekende chagreinigheden waar omhooggevallen tiepetjes zich over kunnen opwinden. Wat is dat erg, Maarten. Zijn die vrouwen collectief geschift? Wat een rare foto’s! Je zou bijna denken dat ze de nieuwe hoofdredacteur in de maling nemen. " Ik schreef terug "Loek, is het je niet opgevallen dat die paar kerels die erbij zijn, dat dat stuk voor stuk heel enge griezels zijn?")