zondag 3 november 2019

Een aangenaam etensmaal,



Vandaag charcuterie
Biltong



met spekjes of zo



Poon in een pakketje

Grondin en papillotte



Bedenk dat er in poon, rode of grijze, veel graat zit

Bak rookspekjes, ui, knof

Meng van het vuur af met heel klein gesneden venkel, peper en groene kruiden

Vul de vis zonder deze helemaal open te klappen en verwerk ook een deel van de groenten rondom de vis in het pakketje, wat je ervan gaat maken met aluminiumfolie


Kan ook met forel


Werk er dan ook gekookte ham door



Poolse knofworst


Coq au riesling

Haantje in riesling



Blancheer prei, giet af, spoel koud, laat uitlekken

Bak rookspekjes droog op laag vuur uit

Wat boter en ietsje olijfolie bij die spekjes (nadat eventueel vet afgegoten is) en de kip, wat dan ook voor onderdeel, rondom goud bakken

Flambeer met Armagnac, wat rondroeren
Uit de pan

Grofgemalen witte peper en iets paddoblokje erin

Sjalot en knof stukjes in de pan...
Riesling, fond losroeren, wat inkoken
Kip terug

Stoven tot de kip goed gaar is

Roerbak in een andere pan stukjes oesterzwam in boter en voeg op het laatst de prei toe

Ff roeren op hoog vuur
Naar de kippenpan

Proef de saus en breng op smaak, ook met wat room eventueel

Serveer met friet
 



Meurette

Frankrijk



Bak spekjes...

Uit de pan

Flink rode bourgogne, iets bouillon, bouquet garni, knof, sjalotten, lente-uitjes (liefst die wat grotere Franse), stukjes wortel...

Langzaam aan de kook, zacht doorkoken, proeven, laurier eruit, eieren erin pocheren en spekjes terug

Eieren uit de pan en naar warme borden
Saus flamberen met Marc de bourgogne

Binden met Beurre manié

Saus over de eieren

Eten met knoflook-croutons



Een van de weinige goeie worsten van AH


Catalaanse omelet


Bak (ongerookte) spekjes uit in iets olijfolie, en bak daarna in dezelfde pan paddestoelen aan met ietsje fijngesneden sjalot, knof en peterselie

P/z
Laat even staan op laag vuur

Doe in een vergiet boven een kom

Bak een omelet in iets van het vet, en vul die met het uitgelekte paddo-mengsel



Lidl
Uitstekend


Polderkoek

Volgens mij is het Fries

Schaft-gerecht; wordt koud gegeten


Maak pannenkoekbeslag, maar gebruik een mengsel van melk en zwarte koffie

Maak er spekpannenkoeken van

Bak de spekjes, uit de pan, beslag erin, spekjes erover
Niet het beslag bij de spekjes gieten; dan drijf je ze allemaal naar de kant

Serveer met stroop



Zie de volgende aflevering hier