Vandaag charcuterie
Biltong
met spekjes of zo
Poon in een pakketje
Grondin en papillotte
Bedenk dat er in poon, rode of grijze, veel graat zit
Bak rookspekjes, ui, knof
Meng van het vuur af met heel klein gesneden venkel, peper en groene kruiden
Vul de vis zonder deze helemaal open te klappen en verwerk ook een deel van de groenten rondom de vis in het pakketje, wat je ervan gaat maken met aluminiumfolie
Kan ook met forel
Werk er dan ook gekookte ham door
Poolse knofworst
Coq au riesling
Haantje in riesling
Blancheer prei, giet af, spoel koud, laat uitlekken
Bak rookspekjes droog op laag vuur uit
Wat boter en ietsje olijfolie bij die spekjes (nadat eventueel vet afgegoten is) en de kip, wat dan ook voor onderdeel, rondom goud bakken
Flambeer met Armagnac, wat rondroeren
Uit de pan
Grofgemalen witte peper en iets paddoblokje erin
Sjalot en knof stukjes in de pan...
Riesling, fond losroeren, wat inkoken
Kip terug
Stoven tot de kip goed gaar is
Roerbak in een andere pan stukjes oesterzwam in boter en voeg op het laatst de prei toe
Ff roeren op hoog vuur
Naar de kippenpan
Proef de saus en breng op smaak, ook met wat room eventueel
Serveer met friet
Meurette
Frankrijk
Bak spekjes...
Uit de pan
Flink rode bourgogne, iets bouillon, bouquet garni, knof, sjalotten, lente-uitjes (liefst die wat grotere Franse), stukjes wortel...
Langzaam aan de kook, zacht doorkoken, proeven, laurier eruit, eieren erin pocheren en spekjes terug
Eieren uit de pan en naar warme borden
Saus flamberen met Marc de bourgogne
Binden met Beurre manié
Saus over de eieren
Eten met knoflook-croutons
Een van de weinige goeie worsten van AH
Catalaanse omelet
Bak (ongerookte) spekjes uit in iets olijfolie, en bak daarna in dezelfde pan paddestoelen aan met ietsje fijngesneden sjalot, knof en peterselie
P/z
Laat even staan op laag vuur
Doe in een vergiet boven een kom
Bak een omelet in iets van het vet, en vul die met het uitgelekte paddo-mengsel
Lidl
Uitstekend
Polderkoek
Volgens mij is het Fries
Schaft-gerecht; wordt koud gegeten
Maak pannenkoekbeslag, maar gebruik een mengsel van melk en zwarte koffie
Maak er spekpannenkoeken van
Bak de spekjes, uit de pan, beslag erin, spekjes erover
Niet het beslag bij de spekjes gieten; dan drijf je ze allemaal naar de kant
Serveer met stroop
Zie de volgende aflevering hier