Vandaag foto's van midden- en Zuid-Amerikaanse producten
Want ja. dáár komen de patatten vandaan!
Hier guave
De vorige aflevering heette
"Daar horen patatten bij (3 en laatste)"
maar dat was dus een vergissing
Dít is de laatste
Edoch!
Gelul!
Weer niet de laatste!
Tsjongejonge...
Zie de eerste aflevering van deze serie hier
Alle links hier openen in en nieuw tabblad of venster
Filosoof
Maak hachee en maak aardappelpuree
Maak het stoofvlees met teveel vloeistof en veel ui
Leg in een ingevette ovenschotel een laag puree, een laag hachee (enigszins uitgelekt) en een laag puree, of drie lagen puree met twee lagen hachee ertussen
Bestrijk de bovenzijde met gesmolten boter en strooi er paneermeel over
Laat bruinen in de oven op 170 graden (als de ingrediënten koud zijn) of op 200 graden (als ze warm zijn)
Serveer met het kookvocht als jus
Wordt ook gemaakt met appels erdoor
In Frankrijk kennen ze het ook
Hachis parmentier
Gedroogde "zwarte" aardappel
Peru
Zwarte: grote ongepeld in stukken gesneden gedroogde
Witte: gepeld gedroogde kleine
Crêpes vonnassiennes
Maak stevige aardappelpuree zonder klonten, met melk en p/z (gebruik wat meer zout; er komt nog rauw ei en bloem bij)
Gebruik dus geen boter
Laat koelen tot lauw
Werk er rauw ei en patisseriebloem door (in gelijke delen) tot je slap deeg hebt
Klop met een garde eventuele klonten weg
Maak er met crème fraîche een beslag van
Bak met wat boter pannenkoekjes, die redelijk dik moeten zijn want anders gaan ze kapot bij het draaien
Cassave stroop
Ik weet dat u kunt lezen, maar Google kan geen plaatjes lezen
Ik weet dat u kunt lezen, maar Google kan geen plaatjes lezen
Zwitserse kliekjesschotel
Meng in een ingevette ovenschotel kleine blokjes gekookte aardappel, een grof soort gekookte pasta, blokjes gekookte en/of rauwe ham, en blokjes peer van een stevige en niet te zoete soort
Werk er p/z en nootmuskaat door, en eventueel losgeklopt ei
Zet een minuut of acht in de oven, op 180 graden
Bestrooi met geraspte belegen Appenzeller en laat die in de oven smelten
Tempeh kentang kering
Tempeh en aardappel, drooggebakken
Frituur kleine lange stukjes tempeh en -apart- aardappel tot goudbruin op 170 graden
Pindaolie, sjalotten, laos, knof, lombok...
Roeren, vuur lager
Daoen salam en daoen djeroek poeroet, beide verkruimeld...
Volgens sommige recepten moet je nu kerrie of curry-pasta toevoegen; niet doen
Ik heb er wel iets rijstwijn bij gedaan (vervang eventueel door medium sherry)
Goela djawa toevoegen naar smaak, en assemwater, zegt men, maar ik gebruik zwarte Chinese azijn
En wat ketjap of beter hoisin?
Moet een beetje dik worden, en dan de tempeh en de aardappel erin opwarmen, ermee "coaten"
Zoet maismeel
Haringsalade
Kan met zoute en zure haring
Met gestoomde rode biet en kort gekookte stevige aardappel
Aanmaken met yoghurt-dressing
Yoghurt, mayo, Fino, selderijzout, Tabasco, wat fijngewreven komijnzaad
Roeren, een half uur, roeren
Door deze salade doe ik ook wel vers gehakt salie-blad
Zie de volgende aflevering hier