vrijdag 29 november 2019

De laatste patat



Vandaag foto's van midden- en Zuid-Amerikaanse producten
Want ja. dáár komen de patatten vandaan!
Hier guave



De vorige aflevering heette
"Daar horen patatten bij (3 en laatste)"

maar dat was dus een vergissing

Dít is de laatste

Edoch!
Gelul!
Weer niet de laatste!
Tsjongejonge...

Zie de eerste aflevering van deze serie hier

Alle links hier openen in en nieuw tabblad of venster



Filosoof


Maak hachee en maak aardappelpuree

Maak het stoofvlees met teveel vloeistof en veel ui

Leg in een ingevette ovenschotel een laag puree, een laag hachee (enigszins uitgelekt) en een laag puree, of drie lagen puree met twee lagen hachee ertussen

Bestrijk de bovenzijde met gesmolten boter en strooi er paneermeel over

Laat bruinen in de oven op 170 graden (als de ingrediënten koud zijn) of op 200 graden (als ze warm zijn)

Serveer met het kookvocht als jus

Wordt ook gemaakt met appels erdoor


In Frankrijk kennen ze het ook

Hachis parmentier



Gedroogde "zwarte" aardappel
Peru
Zwarte: grote ongepeld in stukken gesneden gedroogde
Witte: gepeld gedroogde kleine


Crêpes vonnassiennes


Maak stevige aardappelpuree zonder klonten, met melk en p/z (gebruik wat meer zout; er komt nog rauw ei en bloem bij)
Gebruik dus geen boter

Laat koelen tot lauw

Werk er rauw ei en patisseriebloem door (in gelijke delen) tot je slap deeg hebt

Klop met een garde eventuele klonten weg

Maak er met crème fraîche een beslag van

Bak met wat boter pannenkoekjes, die redelijk dik moeten zijn want anders gaan ze kapot bij het draaien



Cassave stroop
Ik weet dat u kunt lezen, maar Google kan geen plaatjes lezen


Zwitserse kliekjesschotel


Meng in een ingevette ovenschotel kleine blokjes gekookte aardappel, een grof soort gekookte pasta, blokjes gekookte en/of rauwe ham, en blokjes peer van een stevige en niet te zoete soort

Werk er p/z en nootmuskaat door, en eventueel losgeklopt ei

Zet een minuut of acht in de oven, op 180 graden

Bestrooi met geraspte belegen Appenzeller en laat die in de oven smelten




Tempeh kentang kering

Tempeh en aardappel, drooggebakken



Frituur kleine lange stukjes tempeh en -apart- aardappel tot goudbruin op 170 graden

Pindaolie, sjalotten, laos, knof, lombok...

Roeren, vuur lager

Daoen salam en daoen djeroek poeroet, beide verkruimeld...

Volgens sommige recepten moet je nu kerrie of curry-pasta toevoegen; niet doen

Ik heb er wel iets rijstwijn bij gedaan (vervang eventueel door medium sherry)

Goela djawa toevoegen naar smaak, en assemwater, zegt men, maar ik gebruik zwarte Chinese azijn

En wat ketjap of beter hoisin?

Moet een beetje dik worden, en dan de tempeh en de aardappel erin opwarmen, ermee "coaten"



Zoet maismeel


Haringsalade

Kan met zoute en zure haring


Met gestoomde rode biet en kort gekookte stevige aardappel


Aanmaken met yoghurt-dressing
Yoghurt, mayo, Fino, selderijzout, Tabasco, wat fijngewreven komijnzaad

Roeren, een half uur, roeren

Door deze salade doe ik ook wel vers gehakt salie-blad






Zie de volgende aflevering hier