Croutons
Zie het recept hier, flink scrollen
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Ik gebruik altijd pistolets omdat dat steviger brood is dan stok
Tabouleh
Week bulgur (ook wel burgul; grof gebroken boekweit) een uur in lauw water
Maak een salade van tomaat (blokjes), gesnipperde ui en peterselie
Maak het in een houten kom die je inwreef met knof
Kruid met piment en kaneel
Werk er citroensap en olijfolie door tot het mengsel juist vochtig is
P/z
In een andere kom de goed uitgelekte bulgur mengen met peterselie en munt
P/z
Koel de twee kommen
Serveer op slabladeren (Roma), waarop wat uit beide kommen
De helft met knof
De helft met groene kruiden
Kruidenlikeur
Stop in een schone fles takjes tijm, rozemarijn, salie, munt (maar beter: polei), iets oregano en wat stukjes onbehandelde sinaasappelschil (zonder het wit natuurlijk)
Giet droge anijslikeur (raki, of nóg beter Chinchón seco) in de fles, doe er een kurk op en laat twee maanden op een niet te koele plek staan, in het halfdonker
Schud de fles van tijd tot tijd om
Giet de likeur door een fijne zeef, en doe in een schone fles waarin een enkel vers takje van de verschillende kruiden
Echt likeur maak je ervan door honing toe te voegen
Gebruik acacia honing
In Zuid-Oost Portugal heb je Licor de poejo, [poEIzjoe], polei likeur, wat erg lekker is
Ongeveer 500 keer lekkerder dan Crème dement
Te koop hier
Varia
Champignons bakken met munt
Of doperwten
Engeland
Erwtensoep met munt en bier
Canada
Munt chutney gemaakt met muntblad, Mint sauce en peppermint
Bij lambs rack
Tsja...
Soesjes vullen met roomijs
Serveren chocoladesaus met pepermunt (geen kruizemunt)
Luilekkerland
Tomatensaus met djumblé en gerookte haring, met kidneybonen en garnalen
Zie het recept hier
Scroll naar Gebakken aardappelen (want daar kan het ook mee gegeten worden)
Köfte van rijst en linzen
Midden-Oosten
Prak goed uitgelekte gekookte linzen en gekookte rijst door elkaar (twee op een)
Werk er wat bloem door als het erg plakkerig is
Werk er gebrokkelde çiftlik door (Turkse winkel; soort oude Feta), bahjarat (kruidenmengsel; Turkse winkel), zout, vers gehakt muntblad en/of idem koriander
Vorm er burgers van, haal door losgeklopt ei en dan door grof paneermeel
Bak in olijfolie
Met kidneybonen
Gemarineerde asperges
Kook asperges (groen of wit) en laat ze afkoelen
Marineer ze twee uur in olijfolie, witte wijn en sherryazijn, met mosterd, basilicum, munt en peper
Serveer met blokjes aardappel (koud dan dus), wat van de marinade en geraspte parmezaan (groene) / Zwitserse emmentaler (witte)
Met wat meer gerookte vis in de saus
Geen bonen of garnalen
Wel gebakken aardappelen erbij