Vandaag foto's inkopen weer
Goedkoop, dit spul, en uitstekende kwaliteit
Zwei Brüder, Venlo
Zie de eerste aflevering hier
(alle links hier openen in een nieuw venster)
Aan het einde van elke aflevering altijd een link naar de volgende
(Culinair leesplezier zonder dat je struikelt over de bekende, kwakend gepresenteerde culinaire domheden...)
(Overigens vergiste ik me bleek later; dit werd de vóórlaatste)
Stokvis
Kan niet zonder aardappel...
Week de stokvis 24 uur in water en draai na 12 uur
Herhaal twee keer, als de vis nog niet bijna verdriedubbeld is in dikte
Na drie dagen zal de stokvis fors gaan stinken
Perfect
Laat een tijdje onder stromend water staan en laat dan nog 12
uur weken, de laatste drie uur met redelijk wat zout erbij
Kook de vis gaar in het (laatste) weekwater
Na het koken (niet lang!) afkoelen en het vlees van de graten en vellen afpluizen
Opbakken in flink boter met blokjes half gekookte aardappel, flink ui en knof
Anna Spät pruimen
Snoekbaars à l'antiboise
Dit gerecht wordt in Zuid-Oost Frankrijk meestal gemaakt met witte zeevis
Met snoekbaars wordt het veel mooier, omdat dat een fijn smakende vis is, die toch niet makkelijk door saus overheerst wordt
Maak een tomatensaus waarin redelijk wat lichte rode wijn is verwerkt
Maak de saus wat te dun en bind met Beurre manié
Roer kwarten van ontpitte zwarte olijven door de saus, wat het beste smaakt als je die droog aangeleverde zwarte olijven gebruikt
Bak de vis, en serveer met de saus met daar kappertjes overheen, en met aardappelkroketten
Desnoods met aardappelpuree, maar niks anders!
Bulgur
Fijn, niet grof, en al helemaal niet "volkoren"
Daar was ik weer eens aan toe
Kibbeh!
Escargots "Ello"
Kook duim-dikke niet te grote schijven vastkokende aardappel beetgaar
Giet af en spoel koud
Dep droog en haal door goede olijfolie
Maak in elke plak een holletje en ga verder als voor Escargots à la Bourguignon, maar dan dus met aardappel in plaats van slakkenschelpen
Aldi
Vorig jaar maakte ik er fantastische sorbet mee
(Ff sudderend eerst de alcohol verwijderen)
Dit jaar gelei'tjes op een super sumptueus Grand Dessert
(Niks sudderend de alcohol verwijderen, flikker op!)
Geitenbout uit de oven
Marokkaanse slager
Ovenschotel
Een scheut olijfolie, grof gesneden ui en knof, en grof gebroken korianderzaad
Wrijf de bout in met reuzel (wij wel!), en leg in de ovenschotel
Het uiteinde steekt buiten de schotel maar dat is geen probleem
Als je tenminste een fatsoenlijke oven hebt
In warme landen breng je de bout naar de bakkerij
In een redelijk hete oven (160° of zo) totdat de bout mooi bruin van boven is
Draai dan
Begiet regelmatig ("Arroseer" zeggen Nederlandse culinaire apelullen)
Tegen het einde blokjes iets gekookte vastkokende aardappel in de ovenschaal, en omhusselen en garen
Vind je nu weer in de betere super (Jumbo dus)
Roomijs van maken
Je sterft er kwijlend van, verdomd...
Zie de volgende aflevering hier