vrijdag 15 november 2019

Rijst!



Ssamjang


Droge tteok

Met kip en pikante ui


Tteok dat is massieve rijstpasta, vers of niet
Zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)

Als je er in het blog op zoekt, dan zie je dat ik recentelijk veel kookte met verse tteok
Nu met droge, een stang rijstdeeg in plakjes gesneden en die plakjes gedroogd

Je ziet ze op de allerlaatste foto van deze post

Week de tteok enkele uren en roer af en toe om

Ssamjang maken
4 op 3 gochujang (zie hier) en doenjang (zie hier)
Gehakte knof en ui, heel fijn
Rijstwijn (gebruik Koreaanse soju)
Mulyeot (Koreaanse moutstroop)
Zwarte peper
Sesamolie (Koreaanse, maar niet de pikante)

(Uhh, ik gebruikte in pindaolie iets gestoofde minder fijn gesneden ui en knof...)

Kookde tteok  met wat zout en flink water; duurt ff
Maar pas op: van Nog net taai slaat het in ene om naar Mooi gaar maar toch nog beet

Stoof de ui in reuzel, lang en langzaam

Bak de kip (dij-filets)

Soju erbij en knof en stoof verder

Laat de kip garen bij de ui, eventueel met wat kippenbouillon

Serveer kip, ui, tteok en ssamjang

(Ik at het restant ssamjang vanavond bij wat overgebleven en opgebakken krieltjes
Ach ach ach ach ach... Waar hep ik het aan verdiend...)




Parupu podi rice

 

Met lente-ui en tofu

Al die rice mixes, zie ook twee recepten verder: ik besprak ze in de post van gisteren

En je kan ze hier krijgen
Dat wil zeggen kopen dan dus

Hoofdingrediënt van Parupu podi rice mix: Pottu kadala, split-kikkererwten, geroosterd


Rijst koken
Uit de pan

Pinda-olie, lente-ui sauteren, uit de pan

Pinda-olie, ui, knof...

Iets Chinese varkensbouillon erbij (blokjes bij de betere toko)(of gebruik gerookte krabbetjesblokjes uit de Poolse winkel)...

Pinda-olie
Die Rice powder op laag vuur...

Rijst erin warmen

Tofublokjes en lente-ui erbij en wat meer bouillon




Pandan rijst

Bij kip Tikka masala, met groene paprika


Kook ontvette kip, altijd dij-filets (Aldi!) als je althans geen poten gebruikt, kort in kippenbouillon
Uit de bouillon

Pinda-olie, sauteer stukjes groene paprika, uit de pan

Pinda-olie, ui, knof, gemberwortel...
Gekneusd komijnzaad, mild paprikapoeder, vers geraspte droge koenjit, garam masala...
Tomatenprut...
Kokosroom...
Stukjes schoongemaakte gedroogde kashmiri pepers meestoven (Westland Peppers)...

Kip meestoven...

De rijst koken

Paprika en korianderblad en paprika bij de kip




Sprouted fenugreek rice

Met omelet en paddo's


Zie ook voor dat Sprouted fenugreek rice mix de post van gisteren

Hoofdingrediënt gedroogde gemalen spruiten van fenegriek

Mooie volle iets pikante smaak
Gebruik niet teveel!
Ook weer te koop bij Geen aardappels, zie hier

(Vreemde naam, die Geen aardappels; er bestaan tig zeer fraaie Indiaas-koloniale aardappelgerechten...
We hadden het er laatst nog over...)


Pinda-olie, steelstukken paddo's...
Prakken, vocht afgieten en bewaren
Droogkoken, pinda-olie, stukjes hoeden...
Uit de pan en vocht bij het andere vocht

Pinda-olie, ui, knof...
Surinaamse rijst erin aanbakken
Kippenbouillon en vocht van de paddo's erbij...
Rijst garen...

Rijst afgieten

Pinda-olie, Sprouted fenugreek mix...
Rijst erin opbakken
Paddo's erin warmen

Omelet bakken...




Tteok nog eens

Met tofu en bamboe


Weer droge tteok, weer weken dus, en af en toe omroeren

Koken met veel water en wat zout

XO saus maken
Twee delen XO op een deel Light soy
Op smaak met geraspte Chinese rietsuiker, en eventueel wat pikanter maken met zie maar
XO zie hier

Tofu plakken door bloem, in neutrale olie bruinen en uit de pan

Pinda-olie, ui, knof...
Bamboe uitgelekt uit blik erbij (soort: plakjes, niet de lucifers)...
Kippenbouillon...
XO saus erbij...
Proef op pikant

De tofu en de tteok erin warmen