Een eekhoorn tussen de druivenranken
Als je goed kijkt tenminste
Ik wist dat er een dier moest zitten
Op de tegenovergestelde kant staat ook een dier
En zo zijn die Chinezen
De ene kant moet een relatie met de andere kant hebben
Zie de eerste gemberpost hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Zie de informatie over een gratis beschikbare tentoonstelling over deze potten aan het einde van deze post
Jakobsschelpen met gember
Rol bladerdeeg (ongeveer 175 gram) tot een ronde plak van een centimeter of 23 doorsnede en iets meer dan een halve centimeter dik
Leg op bakpapier en knip dit af langs de rand van het deeg
Kwast het deeg in met losgeklopt ei
Druk een ronde cirkel ietsje in het deeg, tot iets meer dan de halve diepte, in het midden van het deeg, en met een doorsnede van ongeveer 20 cm
Leg het deeg een kwartier in de koeling en bak het daarna een kwartier op 220°
Zet de oven op 200° en bak het goudbruin
Haal ondertussen een stuk of 10 jakobsschelpen uit, bewaar het gezeefde vocht, snij het corail los en snij het lijf in tweeën
Haal het deeg uit de oven, zet de oven weer op 220°
Laat het deeg iets koelen
Maak voorzichtig de bovenste helft van de middelste cirkel los (til iets, steek met een spatel etc.), zonder deze deegplaat te breken
Dat kan; het is niet voor niets bladerdeeg
Leg opzij
Roer wat fijngehakte sjalot en zeer fijn gehakte verse gember door een scheut Sauternes
Doe in een sauspan, roer en een scheutje room door, leg er de jakobsschelpen in, breng snel aan de kook en laat twee minuten zachtjes doorkoken
Haal de jakobsschelpen met een schuimspaan uit de pan, zet het vuur wat hoger en giet het vocht wat uit de schelpen kwam in de pan
Klop er een voor een klontjes boter door tot u een mooie saus hebt
Kruid met z/p en citroensap
Haal van het vuur en hou warm
Bak goed kleine stukjes bos-ui kort in boter op hoog vuur; haal van het vuur
Doe de jakobsschelpen weer in de saus en warm op
Verwarm het deeg in de oven, giet de saus met de schelpen in de holte, strooi er de bos-ui over en leg het deksel erop
Uit een beerput bij waar vroeger een Chinees zat
Zie het zwart; in Leiden gevonden
Weggegooid omdat andere kanten kapotgebakken waren
Afbeeldingen onzichtbaar
Chinese restaurants kregen goedkoop slecht gebakken potten
Perenjam met gember
Gebruik zoete peren en niet teveel suiker (gebruik rietsuiker)
Laat eerst blokjes peer een uur of zes met de suiker staan op een koele plek
Roer regelmatig om
Kook de jam samen met flink gemberpoeder en de pitjes uit één cardamom-peul op elk pond schoon perenvlees
Breng op smaak met citroen en eventueel gemberstroop
Peer combineert heel erg mooi met gember
Een gegoten potje, rond 1970
Het werd minder populair
Het moest dus goedkoper
Het heeft niet geholpen
Vanille-ijs met gember
Een klassieker uit de Indonesisch-koloniale keuken
Serveer stukjes stemgember (die bolletjes) met vanille-ijs en met gembernat
En met slagroom natuurlijk
Uhh, zo zou je het nu doen
Toentertijd geserveerd met bakgember, zoals die in die potten zat
Heel zeldzaam, die tekst
En op een slecht gebakken pot ook nog
Te dun glazuur
Schitterend, die N'en
Bij de andere letters maakt het niet uit
Bij de E is het evidenter
Kip met prei en gember
Maak een mengsel van zachte zoite boter, citroensap en gemberpoeder (het kost enige tijd om de boter en het citroensap gemengd te krijgen)
Wrijf met deze boter een kip in en leg die in een ovenschaal die ook op het vuur kan
Bak een uur op 200°
Na een half uur beginnen met het braadvocht regelmatig over de kip te gieten, en dat regelmatig herhalen
Snij ondertussen in de lengte gehalveerde preien in goed dunne reepjes en was ze
Schud droog
Sauteer de prei in boter en kruid met zout en cayennepeper
Werk er wat citroensap door en laat, met een deksel op de pan, een minuut of vijf staan op niet te hoog vuur, enkele malen omroerend
Giet er wat kippenbouillon bij, en zet het vuur ietsje hoger
Haal de kip uit de schotel, giet daar een scheut kippenbouillon in en breng aan de kook
Trancheer de kip
Leg de prei (na proeven op peper) op borden, daarop de kip en daaroverheen de jus
Serveer met gekookte aardappelen en salade
De opkomst van het plastic in het huishouden
Dat zie je op de tentoonstelling heel mooi
Wortel met kerrie
Bak blokjes wortel aan in zonnebloemolie
Bak even later ui mee, wat knof en flink stukjes gemberwortel en ook wat verse laos
Kruid met Kerrie djawa (de originele; niet pikant dus), en roer er op laag vuur wat geraspte goela djawa door
Voeg wat kippenbouillon toe, en bind met maizena
Breng op smaak met citroensap en p/z
Serveer met rijst en gefrituurde tahoe
Kinderen vinden het vreemd genoeg altijd lekker
Een priesteres en een paradijsvogel
Ik heb met die potten een heel aardige tentoonstelling samengesteld
Die stond tot voor kort in een bibliotheek
Had veel succes
Een beschrijving van die tentoonstelling kan je als PDF downloaden op de pagina Publicaties van Uitgeverij ViesLekker
Interesse in deze tentoonstelling? Je mag 'm gratis een tijdje hebben, tegen verzekering en zelf het transport regelen
Mail dan naar interesseATvieslekker.nl (kan tot 20 november)
Maar goed...
Sint zat diep te denken:
Wat zou hij puntjepuntje schenken?
Maar zie, op vijf december,
Was er een lekker potje gember!