maandag 25 november 2019

Alweer patatten!



Verse koenjit
Voordeel: gedroogde koenjit raspen is pokketiefuswerk
Nadeel: alles wordt onuitwisbaar geel; zie het mesje
Smaakverschil?
Ach, je gebruikt het voor verschillende doelen...
Vers is meer stoven, droog meer bakken



Gestoofde kriel

Met gekookt ei, doperwten en verse koenjit


Biokriel wassen, half gaar koken met zout in de schil (het neemt tóch wel wat zout op), uit de pan

Eieren hard koken

Pinda-olie, ui, knof, pepertje...

Verse koenjit plakjes...

Bloem...

Kippenbouillon...
Kokosboter...
Proef

Kriel in stukjes verder garen in de saus

Diepvries doperwten warmen in de saus
Daarna ook de aardappel en het ei




Gekookte aardappel

Met zuurkool en Poolse knoflookworst


Reuzel, ui, knof, pepertje...
Ik gebruikte gedroogde uitgehaalde Kashmiri pepers (bij Westland Peppers)
Drie stuks, in de lengte gespleten
Later kan je ze er mooi uitvissen

Gebroken karwei, gehalveerde jeneverbessen, laurier...

Zuurkool aanbakken, en goed los maken met twee vorken

Uit de pan

Plakken zuurkoolspek onder in de pan

Zuurkool terug
Witte wijn
Uren zachtjes stoven
Af en toe wat water toevoegen

Stukjes worst erbij het laatste half uur

Aardappel in blokjes koken




Gebakken aardappelen

Met flink jus bij Sformato di spinaci


Spinazie ontdooien / uitlekken

Ricotta uitlekken indien nodig

Aardappelen half gaar koken
Schijven
Langzaam lang bruinen met fors boter, op het laatst met knofjes
Geen anti-aanbakpan!

De zeef met de spinazie op een pan met kokend zout water, zodat de spinazie net onder staat
Garen, uitlekken, uitdrukken

Ricotta erdoor

Parmezaan erdoor met nootmuskaat en p/z (denk aan de eieren hieronder)

Ei erdoor tot mooi pappig

Goed koelen

Vormpjes of een vorm beboteren en bepaneermelen

Spul erin

Oven, 180°

Het is goed als het wat gerezen is
Klaar: oven uit, deur nog een tijdje dicht laten

Jus maken bij de aardappelen




Ovenaardappelen in mosterdolie

Met panir, peultjes en Chaat masala


Chaat masala zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Maak dat

Peultjes kop-kont-ontdraden, en in koud water

Aardappelen half gaar koken

Peultjes afgieten, droogdeppen en sauteren in pinda-olie

Oven, aardappelen door mosterdolie gehaald erin

Pinda-olie, ui, knof...

Peultjes, kippenbouillon, garen

Wat inkoken, en blokjes panir erin warmen

Serveer met Chaat masala ernaast voor erover




Ovenaardappelen anders

Met tilsit (goede stinker nemen; Jumbo) en stoofui


Zoete ui lang zachtjes stoven in boter, met een deksel en op heel laag vuur

Witte wijn en Worcester en p/z erbij, ietsje hoger, geen deksel

Olijfolie, ui, knof, peterselie...
P/z

Aardappelen half gaar koken
Schijven

Vette ovenschotel
Aardappelen, ui, kaas, knof-ui
Oven