zaterdag 16 november 2019

Koken met kalimotxo




Ik stuitte in ene in El País op een recept van lam gekookt met kalimotxo

En dat kán natuurlijk, want je kan koken met rode wijn én je kan koken met cola
En dan kan je dús ook koken met rode wijn én cola, oftewel kalimotxo [kaliemOtsjoo]

Kalimotxo zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)

Ik had al jaren niet aan kalimotxo gedacht

Het woord kalimotxo is Baskisch
Uitsprak kaaliemotsjoo

"Tsj", net als kokotxas (kabeljauw wangetjes, waar zijn die gebleven trouwens?) en txakoli, de Baskische variant van Vinho verde




Goed

Cordero al kalimotxo

Dat las ik dus

Lam met kalimotxo


Eerst over het bijbehorende verhaal

Enorme partij gelul over "populair en verfijnd", Frankenstein, la belle et la bête, kwaak! kwaak!, het lijkt de Volkskrant wel...

Wat wel klopt: een kroeg op de grens van Baskenland en Navarra, slechte wijn, prima te drinken met cola erdoor, daar kwam het vandaan

Een opmerking aan het begin: "Een zoete en intens smakende saus, die contrasteert met het zuur van de citroen, en het vet van het lam"




Het recept, eindelijk

Knof blenden met olijfolie, venkelzaad en z/p

Daarmee een lamsbout inwrijven

Ovenschaal, wat olijfolie, ui [en knof!] en wortel kleingesneden, omhusselen door de olie

Bout erop, p/z

Dadels eromheen en takjes rozemarijn

Cola, jonge fruitige rode wijn (een op een) en wat citroensap
("Wat betekent fruitige mama?" -"Zuur")

Alufolie en 90 minuten op 180°

Folie eraf, draaien, p/z, folie terug, 90 minuten

15 minuten zonder folie

5 minuten laten rusten vóór het serveren

Serveer met aardappelen uit de oven, met een scheut olijfolie erover, en citroen




Krabbetjes met kalimotxo


Stuk voor stuk van mekaar los snijden en bruinen

Kalimotxo maken met citroenrasp erdoor

Olijfolie, ui, knof, prei bij het vlees...

Kalimotxo bij het vlees, stoven
Lang en langzaam

Serveren met aardappelpuree met ui erdoor




Kip met kalimotxo


Olijfolie, kip, bruinen
(Gebruik "dij-filets")

Op lager vuur blokjes rauwe ham erbij...
Na even op hoger vuur ui en prei (enkel het wit!)...
Knof erbij...

Schijfjes citroen, cola, rode wijn, kip bedekt...

Kip garen en vloeistof inkoken...