Vandaag inkopen
Eekhoorntjesbrood bouillonblokjes
Erg goed
Er staat "Flavor" en dan denk je Oei
Maar nee hoor; zie de ingrediënten
Zie een eerdere aflevering over
zuurkool in dit blog
hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Zuurkool maken
Hieronder het basisrecept
Maar het kan natuurlijk ook, met een kleinere hoeveelheid, in bijvoorbeeld een grote weckfles
Gebruik acht kilo witte en/of savoyekool en/of spitskool
Snijd de kolen in vieren en verwijder de stronken
Snij of schaaf de kool in dunne reepjes
Spoel de kool schoon en laat goed uitlekken
Werk een theelepel zout door de kool, een eetlepel karnemelk, redelijk wat gebroken jeneverbessen en wat gebroken peperkorrels
Leg een laag in een goed schoongemaakte (soda!) Keulse pot en druk goed aan met een goed schoongemaakt voorwerp (plankje of zo; soda!); het vocht moet boven de kool komen te staan
Leg een goed schoongemaakte linnen doek op de kool, daarop een goed schoongemaakt bord en daarop een goed schoongemaakte zware steen
Dek de pot af met een schone theedoek en zet in een koele maar niet te koude ruimte (10 à 12 graden)
Zet de pot na een week in een koude ruimte (5 à 8 graden)
De eerste maand dient eens per week de witte prut op de kool te worden verwijderd, waarna er weer een schone doek, bord en gewicht op komt
Daarna gebeurt dat eens in de twee weken
Na zes weken kan de kool al gegeten worden
Is de kool te zuur dan extra goed afspoelen voor gebruik
Herbes de Provençe voor op de BBQ
Verschil met gewone?
Bonenkruid, en meer rozemarijn
Het ruikt "voor op de BBQ"
Zuurkool met appel maken
Maak als gewone zuurkool, maar leg op 2 kilo kool 3/4 kilo appelschijfjes (geen zure appel) tussen de lagen kool
Het hoort met die appels die we nier niet meer kennen
Smakeloos en melig en hard
Kookappels
Deze zijn wél lekker
Instant zuurkool met zalm
Noorwegen
In januari al gepost, maar flink gecorrigeerd; zo is het beter
Schaaf of snij witte kool zo fijn mogelijk
Smelt boter in een braadpan en fruit daarin gesnipperde ui
Kruid met p/z en vers gekneusde karwij
Werk er wat bloem door
Voeg op laag vuur een scheut appelsap toe en een scheut witte wijnazijn, en werk door de (dunne!) roux
Doe de kool in de pan en hussel goed
Voeg kokende groentebouillon toe, breng aan de kook en laat een kleine twee uur stoven op heel laag vuur en met een deksel op de pan
Proef of er meer azijn en/of appelsap door kan
Serveer met gebakken zalmmoten en met aardappelpuree
Erg goede saffraan
Mooi donker
Zie het basisrecept Zuurkool maken
Gebruik minder jeneverbessen maar gebruik ook korianderzaad
Stamp de kool met het zout tot vocht vrijkomt
Voeg per kilo toe: een ui in ringen, een geraspte goudrenet, een laurierblad en twee eetlepels karnemelk
Meng goed, vul de pot voor vier vijfde enzovoorts
Sterke niet mooie smaak
Sterke smaak is niet erg (boekweithoning!)
Niet mooi wel
Niks op Jumbo tegen!
Het is gewoon die soort honing...
Niks op Jumbo tegen!
Het is gewoon die soort honing...