donderdag 21 november 2019

Zuurkool! Ha!!



Vandaag inkopen
Eekhoorntjesbrood bouillonblokjes
Erg goed
Er staat "Flavor" en dan denk je Oei
Maar nee hoor; zie de ingrediënten



Zie een eerdere aflevering over
zuurkool in dit blog
hier

(Alle links hier openen in een nieuw venster)



Zuurkool maken


Hieronder het basisrecept
Maar het kan natuurlijk ook, met een kleinere hoeveelheid, in bijvoorbeeld een grote weckfles

Gebruik acht kilo witte en/of savoyekool en/of spitskool

Snijd de kolen in vieren en verwijder de stronken
Snij of schaaf de kool in dunne reepjes
Spoel de kool schoon en laat goed uitlekken
Werk een theelepel zout door de kool, een eetlepel karnemelk, redelijk wat gebroken jeneverbessen en wat gebroken peperkorrels

Leg een laag in een goed schoongemaakte (soda!) Keulse pot en druk goed aan met een goed schoongemaakt voorwerp (plankje of zo; soda!); het vocht moet boven de kool komen te staan

Leg een goed schoongemaakte linnen doek op de kool, daarop een goed schoongemaakt bord en daarop een goed schoongemaakte zware steen

Dek de pot af met een schone theedoek en zet in een koele maar niet te koude ruimte (10 à 12 graden)

Zet de pot na een week in een koude ruimte (5 à 8 graden)

De eerste maand dient eens per week de witte prut op de kool te worden verwijderd, waarna er weer een schone doek, bord en gewicht op komt
Daarna gebeurt dat eens in de twee weken

Na zes weken kan de kool al gegeten worden

Is de kool te zuur dan extra goed afspoelen voor gebruik



Herbes de Provençe voor op de BBQ
Verschil met gewone?
Bonenkruid, en meer rozemarijn
Het ruikt "voor op de BBQ"



Zuurkool met appel maken


Maak als gewone zuurkool, maar leg op 2 kilo kool 3/4 kilo appelschijfjes (geen zure appel) tussen de lagen kool

Het hoort met die appels die we nier niet meer kennen
Smakeloos en melig en hard
Kookappels



Deze zijn wél  lekker



Instant zuurkool met zalm

Noorwegen


In januari al gepost, maar flink gecorrigeerd; zo is het beter


Schaaf of snij witte kool zo fijn mogelijk

Smelt boter in een braadpan en fruit daarin gesnipperde ui

Kruid met p/z en vers gekneusde karwij

Werk er wat bloem door

Voeg op laag vuur een scheut appelsap toe en een scheut witte wijnazijn, en werk door de (dunne!) roux

Doe de kool in de pan en hussel goed

Voeg kokende groentebouillon toe, breng aan de kook en laat een kleine twee uur stoven op heel laag vuur en met een deksel op de pan

Proef of er meer azijn en/of appelsap door kan

Serveer met gebakken zalmmoten en met aardappelpuree



Erg goede saffraan
Mooi donker




Zuurkool van rode kool


Zie het basisrecept Zuurkool maken

Gebruik minder jeneverbessen maar gebruik ook korianderzaad

Stamp de kool met het zout tot vocht vrijkomt

Voeg per kilo toe: een ui in ringen, een geraspte goudrenet, een laurierblad en twee eetlepels karnemelk

Meng goed, vul de pot voor vier vijfde enzovoorts



Sterke niet mooie smaak
Sterke smaak is niet erg (boekweithoning!)
Niet mooi wel
Niks op Jumbo tegen!
Het is gewoon die soort honing...