Maar de foto's zijn van kazen
Nou ja, ovenschotel aardappelen kaas uien is altijd heerlijk...
Nou ja, ovenschotel aardappelen kaas uien is altijd heerlijk...
Brin de paille is prima, maar wordt snel amoniakkig
Zie de eerste aflevering hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Pörkölt
Hongarije
Goelash is altijd soep in Hongarije
Pörkölt noemen wij goelasj, de Hongaren niet
Bak blokjes varkensvleesvlees met reuzel mooi bruin
Voeg toe veel ui, knof, komijn, p/z en iets paprikapoeder
Laat wat sudderen
Stoof gaar met bouillon en wat appelazijn
Serveer met aardappelen
Niet met rijst dus!
Goedkoop, uit de Port Salut hoek, maar prima
Lekker lichtzuur
De abdijkaas Port du Salut bestaat niet meer
Saint Paulin komt ook uit die hoek en is wat beter dan die vage Port Salut
De beste uit die hoek is Abbaye Sainte Mère
Uit Issigny, net als die beroemde boter
Klapstuk
Leg het vlees in koud water, met wat p/z en kruidnagel
Zo weinig mogelijk water, dus gebruik een pan waar het net in past
Breng langzaam aan de kook en laat een uur of 2,5 zachtjes doorkoken
Hou het waterpeil in de gaten!
Hou het vlees apart in aluminiumfolie, en maak met de bouillon hutspot met flink ui, en afgewerkt met boter en melk
Doe het vlees in een magnetrondoos, zonder folie natuurlijk, en piep warm
Fontina
Nog niet gebruikt
Blijft gevacumeerd maanden en maanden goed, onder in de koeling
Maar is voor morgen, voor Rigatoni alla fontina
Spitskool met Groninger worst
Groninger worst: droge worst met kruidnagel
Bak in iets reuzel erg verse Groninger worst, en haal uit de pan
Bak in iets meer reuzel ui en knof
Voeg kleingesneden spitskool toe en laat kort meebakken
Kruid met peper en foelie
Voeg witte wijn toe en bouillon
Kook de kool gaar met wat groene kruiden eventueel
Warm er de worst in
Serveer met aardappelen
Die worst is enkel goed als de kruidnagel er vers voor gemalen is
Ik vond er weinig aan
Maar dat kan aan de verkoper liggen
Zeebaars met koriander
Laat wat echt goede olijfolie op heel laag vuur trekken (een uur) met gebroken korianderzaad en wat laurier
Voeg de laatste 10 minuten ook ver korianderblad toe
Bak zeebaars-filets (of snapper of zoiets) snel in olijfolie
Serveer met de koriander-olie, gebakken aardappelen) en tomaten uit de oven
Mwahh...
Roggevleugels met kappertjes
Niet met Beurre noir deze keer
Was de roggevleugels schoon, dep niet helemaal droog en haal ze
door bloem gemengd met p/z
Klop overtollig bloem eraf
Bak ze snel in niet al te warme boter bruin (worden ze te heet
gebakken dan gaat het kraakbeen erin een amoniak-lucht afgeven)
Haal uit de pan, houd warm, giet iets droge witte wijn in de pan
om de aanbaksels los te kunnen roeren en doe er dan nog wat
citroensap en wat gehakte platte peterselie bij
Van het vuur af de uitgelekte kappertjes erbij
Of heel goed afgespoelde kappertjes uit de pekel
Of gebruik gedroogde kappertjes, die je er met die wijn tegelijk bijdoet; gebruik dan iets meer wijn en laat even sudderen voor je verder gaat
Serveer over de vis, en met gekookte kriel of Malta
AH
Heel redelijk
Heel redelijk
Zie negen afleveringen
Lekker Eten voor de Kerst
hier
Negen achter mekaar!
Drie vóór (vego vis vlees; de vego steeds koud warm soep)
Drie hoofd (vego vis vlees)
Drie ná (kaasjes, stevig spul, licht spul)
Zie de volgende aflevering hier