zondag 17 november 2019

Daar moet aardappel bij (2)



Maar de foto's zijn van kazen
Nou ja, ovenschotel aardappelen kaas uien is altijd heerlijk...
Brin de paille is prima, maar wordt snel amoniakkig



Zie de eerste aflevering hier


(Alle links hier openen in een nieuw venster)





Goelash met varkensvlees

Pörkölt


Hongarije


Goelash is altijd soep in Hongarije
Pörkölt noemen wij goelasj, de Hongaren niet

Bak blokjes varkensvleesvlees met reuzel mooi bruin

Voeg toe veel ui, knof, komijn, p/z en iets paprikapoeder
Laat wat sudderen

Stoof gaar met bouillon en wat appelazijn

Serveer met aardappelen
Niet met rijst dus!



Goedkoop, uit de Port Salut hoek, maar prima
Lekker lichtzuur
De abdijkaas Port du Salut bestaat niet meer
Saint Paulin komt ook uit die hoek en is wat beter dan die vage Port Salut
De beste uit die hoek is Abbaye Sainte Mère
Uit Issigny, net als die beroemde boter



Klapstuk


Leg het vlees in koud water, met wat p/z en kruidnagel
Zo weinig mogelijk water, dus gebruik een pan waar het net in past

Breng langzaam aan de kook en laat een uur of 2,5 zachtjes doorkoken
Hou het waterpeil in de gaten!

Hou het vlees apart in aluminiumfolie, en maak met de bouillon hutspot met flink ui, en afgewerkt met boter en melk

Doe het vlees in een magnetrondoos, zonder folie natuurlijk, en piep warm



Fontina
Nog niet gebruikt
Blijft gevacumeerd maanden en maanden goed, onder in de koeling
Maar is voor morgen, voor Rigatoni alla fontina



Spitskool met Groninger worst

Groninger worst: droge worst met kruidnagel



Bak in iets reuzel erg verse Groninger worst, en haal uit de pan

Bak in iets meer reuzel ui en knof

Voeg kleingesneden spitskool toe en laat kort meebakken

Kruid met peper en foelie

Voeg witte wijn toe en bouillon

Kook de kool gaar met wat groene kruiden eventueel

Warm er de worst in

Serveer met aardappelen


Die worst is enkel goed als de kruidnagel er vers voor gemalen is



Ik vond er weinig aan
Maar dat kan aan de verkoper liggen



Zeebaars met koriander


Laat wat echt goede olijfolie op heel laag vuur trekken (een uur) met gebroken korianderzaad en wat laurier

Voeg de laatste 10 minuten ook ver korianderblad toe

Bak zeebaars-filets (of snapper of zoiets) snel in olijfolie

Serveer met de koriander-olie, gebakken aardappelen) en tomaten uit de oven



Mwahh...



Roggevleugels met kappertjes

Niet met Beurre noir deze keer



Was de roggevleugels schoon, dep niet helemaal droog en haal ze
door bloem gemengd met p/z
Klop overtollig bloem eraf

Bak ze snel in niet al te warme boter bruin (worden ze te heet
gebakken dan gaat het kraakbeen erin een amoniak-lucht afgeven)

Haal uit de pan, houd warm, giet iets droge witte wijn in de pan
om de aanbaksels los te kunnen roeren en doe er dan nog wat
citroensap en wat gehakte platte peterselie bij

Van het vuur af de uitgelekte kappertjes erbij
Of heel goed afgespoelde kappertjes uit de pekel
Of gebruik gedroogde kappertjes, die je er met die wijn tegelijk bijdoet; gebruik dan iets meer wijn en laat even sudderen voor je verder gaat

Serveer over de vis, en met gekookte kriel of Malta



AH
Heel redelijk



Zie negen afleveringen
Lekker Eten voor de Kerst
hier

Negen achter mekaar!

Drie vóór (vego vis vlees; de vego steeds koud warm soep)
Drie hoofd (vego vis vlees)
Drie ná (kaasjes, stevig spul, licht spul)



Zie de volgende aflevering hier