donderdag 7 november 2019

Koken met gember



Gemberpot met een granaatappelboom
Het vele zaad staat voor vruchtbaarheid
Het rood van de vrucht staat voor geluk



En een tentoonstelling ook!

Zie daarvoor aan het einde



Gemberkoekjes


Meng 300 gram bloem met 100 gram volkorenmeel

Voeg gemberpoeder toe naar smaak, wat zout en bakpoeder

Klop 250 gram boter romig met 125 gram rietsuiker

Werk er een ei door en werk dan de twee mengsels door elkaar

Werk er 75 cc rietsuikerstroop door, en citroensap naar smaak

Rol tot een plak van een halve centimeter dik, steek er figuurtjes uit en bak die op een ingevette plaat iets meer dan tien minuten bij 190 graden



Aubergines?
Zo ja: geen idee waar het voor staat
Wat zat er in die potten trouwens?
Bakgember




Gember-ijs


Klop 275 ml dubbele room tot het dik begint te worden, dus niet tot slagroom
Koel

Maak custard
Verhit 275 ml gewone room met een gespleten vanillestokje en laat een tijdje trekken
Verwijder het stokje
Klop 4 eigelen door 25 gram gele basterdsuiker en een soeplepel maizena
Werk hier de hete room au bain Marie doorheen
Blijf roeren tot het mengsel dik begint te worden en richting kookpunt gaat
Zet het mengsel in een bak koud water en roer regelmatig om tot het volledig koud is; vervang dus af en toe het water door opnieuw koud water

Spatel er de gekoelde room door, uiterst fijn gehakte of geraspte gemberwortel naar smaak en idem gembersiroop

Doe in de ijsmachine et cetera

Serveer met gari (Japanse gemarineerde gember; toko)

Lekker met meloen



Een tempel, een kersenboom in bloei
Daartussen een paradijsvogel
Rechtsonder het symbool voor fraai gevormde rotsen



Gember-portsaus


Fruit wat stukjes rookspek in boter

Fruit in de boter daarna ook sjalot, knof en verse gemberwortel

Kruid met witte peper, vergeraspt gemberpoeder en iets selderijzout

Giet er op laag vuur wat gembersiroop bij en redelijk wat witte port
Laat snel inkoken

Sla room, iets gembersiroop en wat boter tot een massa en bind daarmee de saus
Proef op p/z

Serveer bijvoorbeeld bij varkenshaas, met cheddar gegratineerd



Semoea ada: allemaal is
(we hebben meer dan genoeg)
Was het bedrijf van A. Z. Toet
Kritzingerstraat 115 Den Haag
"Fabr. van en groothandel in comestibles en rijsttafelbenodigdheden"
Ging in 1964 failliet
Zo oud zijn die potten niet...
1950-1965...



Gemberboterkoek


Drie delen bloem, twee delen bruine basterdsuiker, twee delen boter en een deel fijngehakte stemgember mengen

Bakken in een cake-vorm op 180 graden tot gaar

Prik met een naald die droog eruit moet komen



Bindwerk met iets tussen raffia en rotan in



Kikkererwten met gember

Marokko



Week en kook de kikkererwten in bouillon en met in ieder geval
knof, ui, peterselie, laurier, kaneel, koenjit, cayennepeper en flink versgeraspt gemberpoeder

Roer er op het laatst niet al te droge rozijnen door en laat die warmen


Die vers geraspte gember is de laatste tijd een probleem, want je vindt geen hele gedroogde gember meer
Dat wordt allemaal grof gemalen voor de -meer betalende- gemberthee industrie



Plastic
Maar die potten staan op Catawiki als "antiek"
"Door onze experts beoordeeld!"
Zie op de achtergrond het deksel en de kurken stop



Ik heb met die potten een heel aardige tentoonstelling samengesteld

Die stond tot voor kort in een bibliotheek
Had veel succes

Een beschrijving van die tentoonstelling kan je als PDF downloaden op de pagina Publicaties van Uitgeverij ViesLekker

Interesse in deze tentoonstelling? Je mag 'm gratis een tijdje hebben, tegen verzekering en zelf het transport regelen
Mail dan naar interesseATvieslekker.nl (kan tot 20 november)



En zie de volgende aflevering hier