woensdag 27 november 2019

Rozemarijn



Vandaag weer eens kaasfoto's
Deze kaas zelf smaakte prima
Maar: een oneetbare korst, hard en droog
En dat hoort niet zo
Verkeerde kleur ook trouwens
Te bleek




Koken met rozemarijn

Waar is dat zoal mooi bij?




Krieltjes, sjiek


Kook krieltjes half gaar

Bak ze goudbruin in ganzen- of eendenvet, met rozemarijn erbij

Uitstekend bij lams- en varkensgebraad



Dit is echt de mooiste van al die dit-soort-kaasjes


Tomaat uit de oven

Tomates provençales



Flink grote en goed rijpe tomaten over het plat in tweeën snijden
Zijn ze niet mooi groot, dan enkel het kapje eraf

Snijvlak en vel inwrijven met olijfolie, zwarte peper over het snijvlak malen, en bestrooien met rozemarijn en selderijzout

Gratineren


Met pruimtomaten, Roma tomaten

Snijd de tomaten aan de steelkant kruislings redelijk diep (1/3) in en zet ze dicht tegen elkaar aangepropt met de insnijding naar boven in een ovenschotel

Giet er flink olijfolie over, strooi er flink grof zeezout over, idem rozemarijn, en maal er zwarte peper over

Zet in een oven op 140 graden en laat een uur of twee, drie staan

Die olie bewaren!
Goddelijk!



Morbier
Lang niet gehad
Lekker hoor...
Dit is een artisanale
Dat zie je aan de wiebeligheid van de as-strook
De onderkant is ook wat donkerder
Dat is de ochtendmelk


Focaccia


Meng droge gist, iets suiker en lauw water

Kneed een scheutje olijfolie door bloem en kneed er dan het gistmengsel door als het al wat bubbelt

Laat rusten tot het begint te rijzen en werk er dan wat zout door, en geperste knof

Laat rijzen

Vorm van het deeg balletjes iets groter dan het volume van een dobbelsteen, en rol die plat

Laat weer rijzen

Rol plat

Bestrijk de deegplakken met olijfolie en bestrooi met grof grijs zeezout, rozemarijn en stukjes zwarte olijf (droge soort)

Bak een minuut of 15 op 150 graden

(Dat grove grijze zeezout hebben ze in Italië niet, maar u hebt dat wel natuurlijk...)
(Sel de Guérande, ook wel aangeduid met de flauwekulnaam Keltisch zeezout)



Nette mensen schrijven panir


Kaasgebakjes met peer


Maak bladerdeeg of koop het en ontdooi het

Maak een mengsel van blauwschimmelkaas, crème fraîche en licht geslagen eiwit (250 gram kaas op een eetlepel crème fraîche en anderhalf eiwit)
Breng op smaak met p/z, en koel

Rol het bebloemde deeg iets uit en steek er cirkels uit met een diameter van ongeveer 12 cm

Leg het deeg op een ingevet bakblik en prik het goed in

Verdeel het mengsel over het deeg tot 2 cm van de rand
Strooi er gehakte verse rozemarijn over en koel

Schil peren (een bolle, niet een langwerpige soort) en ontdoe van het klokhuis
Snij in schijven van 1 cm dik

Smelt 50 gr ongezouten boter, doe er een eetlepel gele basterdsuiker bij en karameliseer de peer hierin, met drie of vier eetlepels water
Laat koelen

Beleg de gebakjes met de peerschijven en bestrijk met gesmolten boter

Bestrooi met vers gebroken rozemarijn en ietsje p/z

Vouw de randen van het deeg naar binnen en bestrijk met los geklopt ei

Bak een dik kwartier op 200 graden



Een van de mooiste fabriekskazen
 (Niet dat je geen artisanale hebt...)


Prei met room


Bak op half-hoog vuur in boter fijngesnipperde ui aan, met wat knof

Voeg flink fijngesneden prei toe en roer even om op hoog vuur

Voeg een scheut lamsbouillon toe (blokjes bij de Marokkaanse of Turkse winkel) en wat witte wijn

Kruid met p/z, rozemarijn en basilicum, laat aan de kook komen

Laat dan de prei op laag vuur en met een deksel op de pan gaar stoven

Als de prei gaar is: zonder deksel op hoog vuur de bouillon zowat helemaal inkoken en van het vuur af crème fraîche door de prei roeren

Proef op p/z


Het is verbazingwekkend hoe goed je lamsbouillon van blokjes in allerlei gerechten kunt gebruiken
Niks lamsachtige smaak

De combinatie room, rozemarijn, basilicum is heel mooi, maar enkel met gedroogde kruiden

De combinatie basilicum rozemarijn, enkel die twee in ruime mate, ken ik verder enkel van die kruidenolie die ze over pizza gieten



Like wow man kaas
Jumbo


Pizza-olie


Om over pizza te gieten dus




Koop een fles goede (extra vierge) olijfolie en giet er iets uit

Doe er de volgende kruiden bij: laurier, gebroken korianderzaad, in de lengte doorgesneden rode cayenne-pepertjes (flink wat!), flink rozemarijn en basilicum, knofpoeder (geen verse! anaerobe bacteriën!), iets geplet piment, iets kruidnagel en iets foelie

Laat enkele maanden staan op een donkere, warme plek en schud regelmatig om



Zoals de naam al zegt
Drie keer niks