Vandaag weer eens kaasfoto's
Deze kaas zelf smaakte prima
Maar: een oneetbare korst, hard en droog
En dat hoort niet zo
En dat hoort niet zo
Verkeerde kleur ook trouwens
Te bleek
Koken met rozemarijn
Waar is dat zoal mooi bij?
Krieltjes, sjiek
Kook krieltjes half gaar
Bak ze goudbruin in ganzen- of eendenvet, met rozemarijn erbij
Uitstekend bij lams- en varkensgebraad
Dit is echt de mooiste van al die dit-soort-kaasjes
Tomaat uit de oven
Tomates provençales
Flink grote en goed rijpe tomaten over het plat in tweeën snijden
Zijn ze niet mooi groot, dan enkel het kapje eraf
Snijvlak en vel inwrijven met olijfolie, zwarte peper over het snijvlak malen, en bestrooien met rozemarijn en selderijzout
Gratineren
Met pruimtomaten, Roma tomaten
Snijd de tomaten aan de steelkant kruislings redelijk diep (1/3) in en zet ze dicht tegen elkaar aangepropt met de insnijding naar boven in een ovenschotel
Giet er flink olijfolie over, strooi er flink grof zeezout over, idem rozemarijn, en maal er zwarte peper over
Zet in een oven op 140 graden en laat een uur of twee, drie staan
Die olie bewaren!
Goddelijk!
Morbier
Lang niet gehad
Lekker hoor...
Dit is een artisanale
Dat zie je aan de wiebeligheid van de as-strook
De onderkant is ook wat donkerder
Dat is de ochtendmelk
Focaccia
Meng droge gist, iets suiker en lauw water
Kneed een scheutje olijfolie door bloem en kneed er dan het gistmengsel door als het al wat bubbelt
Laat rusten tot het begint te rijzen en werk er dan wat zout door, en geperste knof
Laat rijzen
Vorm van het deeg balletjes iets groter dan het volume van een dobbelsteen, en rol die plat
Laat weer rijzen
Rol plat
Bestrijk de deegplakken met olijfolie en bestrooi met grof grijs zeezout, rozemarijn en stukjes zwarte olijf (droge soort)
Bak een minuut of 15 op 150 graden
(Dat grove grijze zeezout hebben ze in Italië niet, maar u hebt dat wel natuurlijk...)
(Sel de Guérande, ook wel aangeduid met de flauwekulnaam Keltisch zeezout)
Nette mensen schrijven panir
Kaasgebakjes met peer
Maak bladerdeeg of koop het en ontdooi het
Maak een mengsel van blauwschimmelkaas, crème fraîche en licht geslagen eiwit (250 gram kaas op een eetlepel crème fraîche en anderhalf eiwit)
Breng op smaak met p/z, en koel
Rol het bebloemde deeg iets uit en steek er cirkels uit met een diameter van ongeveer 12 cm
Leg het deeg op een ingevet bakblik en prik het goed in
Verdeel het mengsel over het deeg tot 2 cm van de rand
Strooi er gehakte verse rozemarijn over en koel
Schil peren (een bolle, niet een langwerpige soort) en ontdoe van het klokhuis
Snij in schijven van 1 cm dik
Smelt 50 gr ongezouten boter, doe er een eetlepel gele basterdsuiker bij en karameliseer de peer hierin, met drie of vier eetlepels water
Laat koelen
Beleg de gebakjes met de peerschijven en bestrijk met gesmolten boter
Bestrooi met vers gebroken rozemarijn en ietsje p/z
Vouw de randen van het deeg naar binnen en bestrijk met los geklopt ei
Bak een dik kwartier op 200 graden
Een van de mooiste fabriekskazen
(Niet dat je geen artisanale hebt...)
Prei met room
Bak op half-hoog vuur in boter fijngesnipperde ui aan, met wat knof
Voeg flink fijngesneden prei toe en roer even om op hoog vuur
Voeg een scheut lamsbouillon toe (blokjes bij de Marokkaanse of Turkse winkel) en wat witte wijn
Kruid met p/z, rozemarijn en basilicum, laat aan de kook komen
Laat dan de prei op laag vuur en met een deksel op de pan gaar stoven
Als de prei gaar is: zonder deksel op hoog vuur de bouillon zowat helemaal inkoken en van het vuur af crème fraîche door de prei roeren
Proef op p/z
Het is verbazingwekkend hoe goed je lamsbouillon van blokjes in allerlei gerechten kunt gebruiken
Niks lamsachtige smaak
De combinatie room, rozemarijn, basilicum is heel mooi, maar enkel met gedroogde kruiden
De combinatie basilicum rozemarijn, enkel die twee in ruime mate, ken ik verder enkel van die kruidenolie die ze over pizza gieten
Like wow man kaas
Jumbo
Pizza-olie
Om over pizza te gieten dus
Koop een fles goede (extra vierge) olijfolie en giet er iets uit
Doe er de volgende kruiden bij: laurier, gebroken korianderzaad, in de lengte doorgesneden rode cayenne-pepertjes (flink wat!), flink rozemarijn en basilicum, knofpoeder (geen verse! anaerobe bacteriën!), iets geplet piment, iets kruidnagel en iets foelie
Laat enkele maanden staan op een donkere, warme plek en schud regelmatig om
Zoals de naam al zegt
Drie keer niks