Groene asperges, Filet mignon, bloedworstsaus
Lardo heel langzaam uitbakken
Heb voor dit gerecht enkel het vet gebruikt
Ovenschotel van aardappelen, bloedworst en appel
Oók met bloedworst!
Bak in zonnebloemolie flink ui aan, later met wat knof erbij
Doe er blokjes aadappelen bij, bio want met schil, en pijnboompitten
Roer op hoog vuur even om en kruid dan op laag vuur met kaneel, wat korianderzaad, wat komijnzaad, wat grove zwarte peper en laurier
Doe er flink pils bij
Laat aan de kook komen en kook op laag vuur tot de aardappelen bijna gaar zijn
Kook snel in en proef op p/z
Van het vuur af blokjes bloedworst erdoor mengen en stukjes zoete appel
Goed mengen, in een ovenschotel doen, een beetje plat drukken, de bovenzijde met zonnebloemolie inkwasten en bestrooien met paneermeel
In een oven op 225 graden zetten tot het paneermeel goudbruin is
In het vet groene asperges bakken
Later ook de punten
Uit de pan
Samosa met aardappel
India
Bak ui, knof en rode Spaanse peper in arachide-olie
Kruid op laag vuur met gebroken komijnzaad, geplet korianderzaad en Garam masala en pas op: Garam masala mét koenjit; dat bestaat ook
Doe er blokjes aardappel bij en (niet teveel) kippenbouillon
Breng aan de kook, kook de aardappelen gaar, af en toe roerend, en de vloeistof tegelijkertijd zowat droog
Werk er doperwten door, maak warm, proef op zout en houd warm
Maak de rand van ongebakken samosa`s nat
Leg op een helft de aardappel-curry, vouw dubbel en druk de randen goed vast
Bak aan beide zijden goudbruin in arachide-olie
Samosa
Maak deeg van kikkererwtenmeel met wat zout en gist
Laat rijzen en kneed terug
Kneed het deeg opnieuw terug, maak er balletjes van, rol die goed plat op een met bloem bestoven werkblad en bak ze snel bruin in hete arachide-olie
Ui, knof...
Bloedworst...
Rode wijn...
Prakken...
Snijbonen met aardappel
Noord-Spanje
Zet een koekenpan op het vuur, met olijfolie en flink knof
Bak in de olie stukken snijboon (sepjes; "Romano bonen") aan en blokjes aardappel
Voeg vloeistof toe (bouillon, water plus blokje, witte wijn...) en z/p
Laat garen
Laat half afkoelen en serveer met witte wijnazijn en stokbrood
Variaties
Er kan rauwe ham worden meegebakken
Het kan met in vieren gesneden artisjokharten in plaats van snijbonen; gebruik dan zeker ook ham
Confit van aardappelen en paddestoelen
Hussel dunne aardappelschijfjes, paddestoelen en wat sjalot door ganzevet en zet een half uur in een oven van 150 graden
Schep regelmatig om
Laat uitlekken (vang het vet op om eieren in te bakken)
Meng er peterselie en bieslook door
Serveer met gevogelte