donderdag 28 februari 2019

Lente recepten!



Brioche brood
Heerlijk, geroosterd en met mooie jam erop
Of met foie!



Antiboise-toast


Ontvel tomaten na ze door kokend water te hebben gehaald

Halveer en verwijder de pitten maar vang het vocht op; houd dat apart
Snij in blokjes

Breng kippenbouillon met fijngesneden sjalot aan de kook, met knof, dragon en basilicum
Laat het flink inkoken, tot méér dan de helft

Druk door een fijne zeef, waarbij ook het vocht uit de sjalot wordt gedrukt

Roer er wat van het tomatenvocht door, wat rode wijnazijn, wat balsamico, wat citroensap en de tomaatblokjes

Serveer op toast, waarop geroosterde vis (kan koud) of mozzarella of gekookte pens (warm)
Niet op stokbrood maar op Pain de mie

Ja, of op geroosterd brioche brood dus!



Een vergeten product
Als je hele goeie hebt (zoals deze) kan je die bij roomijs serveren
Zie vincotto hier 
(Alle links hier openen in een nieuw venster)



Roggevleugels met beurre noir


Bak de vinnen in flink boter aan beide zijden goed aan

Als het naar ammoniak gaat ruiken dan is de boter te warm; het kraakbeen ontbindt dan
Vuur lager en probleem opgelost

Haal de vleugels uit de pan en houd ze warm

Laat boter op hoog vuur bruin worden en doe er kappertjes, citroensap en peterselie bij

Roer goed om, leg de vleugels op borden en giet er de boter, de beurre noir over

Giet een scheut witte wijnazijn in de pan (pas op want dat kan fors spatten) en giet dat ook over de vis of serveer apart



Rode jalapeño
Rauw heet, gebakken zacht en vol smaak



Piccalilly

Engelse versie



Rasp grof de volgende ingrediënten: 4 koppen ui, 4 koppen kool, 4 koppen groene tomaten, 12 grote groene paprika's, 6 idem rood

1/2 kop zout erover, meng goed en laat een nacht staan

Spoel goed af en lek goed uit

Meng met 4 koppen droge cider, 6 koppen suiker, 2 koppen water, 1 theelepel selderijzaad, 2 eetlepels geel mosterdzaad en anderhalve theelepel koenjit

Breng aan de kook en laat 3 minuten sudderen

In schone potten enzovoorts



Likeur van bosaardbeien
In de herfst gemaakt
In de lente drinken!


Limoentaart

Key lime pie


Florida


Kneed met koude handen 125 gram koude boter, 150 gram (gezeefde) bloem, 1 eetlepel poedersuiker en 1 eetlepel ijswater tot een deeg

Zet het deeg een uur in de koelkast

Verwarm de over voor op 200 graden

Druk het deeg in een taartvorm (boterkoek- of pie-vorm) en prik met een vork wat gaatjes in de bodem

Bedek de bodem met bakpapier en gedroogde erwten of zo; blind bakken dus

Bak de bodem 15 minuten en verwijder dan de erwten en het bakpapier

Bak nog eens 10 minuten en laat de bodem enigszins afkoelen

Klop vier eierdooiers met voldoende room schuimig om een dik-vloeibare massa te krijgen

Werk er flink limoensap door en daarna suiker naar smaak

Klop de eiwitten goed stijf en spatel ze op het deeg

Doe de vulling in de bodem en bak 15 minuten op 180 graden



Zie de volgende aflevering hier




Uit de Suri toko
Voor bij pom!



O ja!

Ik ben weer zo waanzinnig lekker aan het koken vanavond!

Gnocchi, saus van ui knof japapeño peterselie amontillado en kippenbouillon, met verse heilbot en zeekraal!



O ja!

Steeds meer shit-taart-mongolen tegenwoordig!

Zie de slappe shit hier

Of zie de apenkuttenshit hier