Suikerbrood
Parelsuiker impregneren
Recept: zoek op dit blog
Recept: zoek op dit blog
Zie de eerste aflevering van deze mini serie hier
Alle links hier openen in een nieuw venster
Mince meat pie
Kook 1,4 kilo runderstoofvlees in 3,5 kop bouillon tot het echt goed gaar is
Schep het vlees uit de bouillon, laat wat koelen en snij het vlees in dobbelstenen
Doe terug in de pan
Breng aan de kook en laat zachtjes doorkoken terwijl u achtereenvolgens toevoegt en erdoor roert: 2,5 kop cider, 1 kop rozijnen, 1 kop gehakte sukade, 2,5 kop bruine basterdsuiker, een theelepel elk kaneelpoeder en gemalen kruidnagel, en zes appels van een stevige soort, geschild en in dobbelstenen gesneden
Laat zachtjes doorkoken en roer af en toe; de appel en de rozijnen maken de vloeistof dik
Voeg gehakte walnoten naar smaak toe
Maak enkele (vier of zo) pie`s van bladerdeeg-achtig pie-deeg, gevuld met het afgekoelde mengsel
Bestrijk met losgeklopt ei, maak er wat sneden in voor het afstomen
Bak 20 minuten op 220 graden
Wordt de korst te snel bruin zet dan de oven lager.
Sleedoorn likeur
Sloe gin
Vul een fles met een drie vinger dikke laag sleedoorns
Giet er zoete (Marie Brizard), halfzoete (Sambuca) of droge (Raki) anijslikeur/brandewijn in tot de fles vol is
Er kan ook een koffieboon of drie bij, en/of wat stukjes onbehandelde sinaasappelschil
Laat een maand of twee op een niet al te koele halfdonkere plek staan en schud de fles van tijd tot tijd even om
Serveer als digestif, of als apéritif met ijs
Vol au vents met champignon en kruizemunt
Maak Basissaus (béchamel met 1/3 melk, 1/3 bouillon, 1/3 witte wijn)
Bak champignons in boter in een sauspan
Voeg de saus toe en gehakte verse kruizemunt
Roer om en laat op laag vuur staan met een deksel op de pan tot de saus goed warm is
Roer regelmatig en proef op p/z
Bak de vol au vents volgens de aanwijzingen en vul ze
Tartelettes met Crème anglaise en rumkersen
Recept: zoek op het blog
Pâte à foncer maken
Gestoofde haas
Jugged hare
Engeland
Recept voor niet te jonge haas
Haal een haas uit en bewaar het gestolde bloed, het hart en de lever
Stroop de haas en snijd deze in handzame stukken
Hak de botten grof en de kop in tweeën
Zet de gewassen kop, de botten, de gewassen en grof gehakte lever, het gewassen en doorgesneden hart en het bloed op met water
Kook er bouillon van, gekruid met p/z, foelie, kruidnagel en groene kruiden
Schuim af indien nodig
Zeef de bouillon en breng aan de kook met wortel- en ui-stukken
Laat vier uur zacht doorkoken
Haal de stukken haas door bloem en bak rondom bruin in hete boter in een braadpan die in de oven kan
Haal ze uit de pan en maak van de boter met bloem een roux
Roer om en voeg geleidelijk de gezeefde bouillon toe
Doe de haas in de saus, doe een deksel op de pan en zet deze een uur of twee in een oven op 160 graden
Ontvet eventueel de saus en voeg er wat port aan toe
Serveer met bessengelei
Lemon curd
Roer 100 gram boter los
Werk er 200 gram suiker door
Werk er de rasp en het sap van twee citroenen door
Klop twee eieren los en werk die erdoor
Laat roerend au bain Marie binden
Zie de volgende aflevering hier