maandag 1 april 2019

Engelse recepten (2)



Suikerbrood
Parelsuiker impregneren
Recept: zoek op dit blog



Zie de eerste aflevering van deze mini serie hier

Alle links hier openen in een nieuw venster



Mince meat pie


Kook 1,4 kilo runderstoofvlees in 3,5 kop bouillon tot het echt goed gaar is

Schep het vlees uit de bouillon, laat wat koelen en snij het vlees in dobbelstenen
Doe terug in de pan
Breng aan de kook en laat zachtjes doorkoken terwijl u achtereenvolgens toevoegt en erdoor roert: 2,5 kop cider, 1 kop rozijnen, 1 kop gehakte sukade, 2,5 kop bruine basterdsuiker, een theelepel elk kaneelpoeder en gemalen kruidnagel, en zes appels van een stevige soort, geschild en in dobbelstenen gesneden

Laat zachtjes doorkoken en roer af en toe; de appel en de rozijnen maken de vloeistof dik

Voeg gehakte walnoten naar smaak toe

Maak enkele (vier of zo) pie`s van bladerdeeg-achtig pie-deeg, gevuld met het afgekoelde mengsel

Bestrijk met losgeklopt ei, maak er wat sneden in voor het afstomen

Bak 20 minuten op 220 graden

Wordt de korst te snel bruin zet dan de oven lager.




Sleedoorn likeur

Sloe gin



Vul een fles met een drie vinger dikke laag sleedoorns

Giet er zoete (Marie Brizard), halfzoete (Sambuca) of droge (Raki) anijslikeur/brandewijn in tot de fles vol is

Er kan ook een koffieboon of drie bij, en/of wat stukjes onbehandelde sinaasappelschil

Laat een maand of twee op een niet al te koele halfdonkere plek staan en schud de fles van tijd tot tijd even om

Serveer als digestif, of als apéritif met ijs




Vol au vents met champignon en kruizemunt


Maak Basissaus (béchamel met 1/3 melk, 1/3 bouillon, 1/3 witte wijn)

Bak champignons in boter in een sauspan

Voeg de saus toe en gehakte verse kruizemunt

Roer om en laat op laag vuur staan met een deksel op de pan tot de saus goed warm is

Roer regelmatig en proef op p/z

Bak de vol au vents volgens de aanwijzingen en vul ze



Tartelettes met Crème anglaise en rumkersen
Recept: zoek op het blog
Pâte à foncer maken


Gestoofde haas

Jugged hare


Engeland

Recept voor niet te jonge haas


Haal een haas uit en bewaar het gestolde bloed, het hart en de lever

Stroop de haas en snijd deze in handzame stukken

Hak de botten grof en de kop in tweeën

Zet de gewassen kop, de botten, de gewassen en grof gehakte lever, het gewassen en doorgesneden hart en het bloed op met water

Kook er bouillon van, gekruid met p/z, foelie, kruidnagel en groene kruiden
Schuim af indien nodig

Zeef de bouillon en breng aan de kook met wortel- en ui-stukken
Laat vier uur zacht doorkoken

Haal de stukken haas door bloem en bak rondom bruin in hete boter in een braadpan die in de oven kan

Haal ze uit de pan en maak van de boter met bloem een roux

Roer om en voeg geleidelijk de gezeefde bouillon toe

Doe de haas in de saus, doe een deksel op de pan en zet deze een uur of twee in een oven op 160 graden

Ontvet eventueel de saus en voeg er wat port aan toe

Serveer met bessengelei




Lemon curd


Roer 100 gram boter los

Werk er 200 gram suiker door

Werk er de rasp en het sap van twee citroenen door

Klop twee eieren los en werk die erdoor

Laat roerend au bain Marie binden





Zie de volgende aflevering hier