Zie de eerste aflevering van deze serie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Libelle Kookboek
Het zal wel tegen het zere been van talloze randstedelijke culinaire apelullen en -kutten zijn, maar dit is een uitstekend kookboek. Een uitstekend algemeen kookboek.
Karin Brands
1969, en daarmee dus 10 jaar ouder dan het evenzo uitstekende Margriet Kookboek, zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)
Margriet is wat degelijker, dit wat gedurfder (ondanks 10 jaar jonger dus!)
Dit is ook wat sjieker (Midinette salade, Wijngaardslakken), Margriet niet voor de armen maar toch wat meer middenklasse
1969: broccoli, aubergine, paprika, verse ananas
Maar ook de klassiekers: kardoen, hopscheuten, Pommes Anna, Nids de pommes de terre...
Sommige zaken zijn nog in opkomst
Courgette: ook wel kalebas of kussa (dat woord herinner ik me nog)
En zucchetti "is niet hetzelfde"
Het bekende intro gedoe van boeken uit die tijd
Maten en gewichten, Bak- en braadtijden, Veel voorkomende termen, Kruiden in de keuken, Wijn aan tafel en in de keuken, Keukenmachines, Menu's voor alle maanden van het jaar, De tafel, Feest
Neem de eerste sectie daarna
Ontbijt, lunch en brunch
Zes pagina's eiergerechten, drie pagina's omeletten en soufflés, zes pagina's kaasgerechten, vier pagina's Warme broodjes, vier pagina's Andere lunchgerechten
Omelet: "voorzichtig kloppen", "met melk of room", perfect
Omelet met fruit: "eigeel en wit scheiden", perfect (Zürcher Omelette)
"Andere lunchgerechten": Bami met krab, Gevulde noedelen, Witte koolstrudel met pekelvlees, Piroschki, Ravioli, Müsli...
De klassieke recepten kan ik controleren; ze kloppen allemaal volledig
Veel beter dan in modernere boeken
"Het zetten van maté"
Perfect beschreven
Goh...
Bruine runderbouillon
Beenderen, vet rundvlees, "organen (lever, hart, milt)"
Kom daar vandaag de dag eens om, terwijl je struikelt over nep of ignorant (en meestal beide) "kop tot staart" volk
Staartstuk
Kijk, hier weten ze wel wat Markus Gluipers niet weet: dat staartstuk geen picanha, geen koetsierstuk is
"60 minuten stoven" dus
(Bij Margriet weten ze het ook!)
Wienerschnitzel
Kalfsvlees natuurlijk
Organen
Flink hoofdstuk
Doperwten Florentijns
Kijk, dat beweer ik al jaren
À la florentine hoeft helemaal niet te betekenen "met spinazie"
Die doperwten dat is met tomatenpuree
Mijn asperges zijn met holandaise met mandarijnsap
En zie!
Poire Hélène
Niks belle
Dat roep ik ook al jaren
Ideeën
Buikspek gevuld met appel en gedroogd fruit
Hamburgervlees aanmaken met gecondenseerde melk
Eend à la Saint Mandé
Met bijvoet
Kip in Sauternes
Zuring met krenten
Gnocchi met tomatensugo
Gewoon een heel erg goed recept
Osse(n)tong met Reine Claudes
Hmm...
Klein foutje
Abricoteren is niet een dun laagje abrikozenglazuur aanbrengen, maar een dun laagje fruitglazuur, meestal (maar niet altijd!) abrikozenglazuur
Brrr
Spiegeleieren met bananen
Banaan met kaas en ketchup
Wow...
"Op de schaal een schijf ananas plaatsen
Een banaan rechtop in het midden plaatsen"
Gaan we wat maken?
Jawel!!
Haringcocktail met appel en aardappelen
Haringcrème met eierdooier en ui
Met Mon Chou gevulde haringrolletjes
Haring, aardappelen, kappertjes, ui in de oven
En die Otto Kleynejan maar lullen van dat je met zoute haring niet kan koken
Consommé double
Een zéér klassieke methode
Beenderen
Later grof gemalen vlees en soepgroenten
Nog later kruiden en zo
Bleekselderij met ham en madera
Stoven
Gekookte ham in boter bakken
Bleekselderij ovenschaal + ham
Hamboter, bloem, kookvocht = saus
P/z, over de schotel
Geraspte kaas en klontjes boter...
Aardbeienbeighets
Met rum!
Pommes Chantilly
Met gekookte ham, room en kaas
Puree, oven
Witte bonen uit de Ardèche
Ui, knof, witte wijn, bloedworst
Zie de volgende aflevering hier
Hema
Zelf gevacumeerd voor de proeverij
Shit
(Nomen est omen...)
Baudet ligt thuis met buikgriep...
De uil van Minerva hep boreale slingerschijt, woehahahahahahahaha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!