Oesters openen en pocheren tegelijkertijd
Veel lekkerder zo dan klassiek geopend, eruit, gepocheerd
Zie de eerste aflevering van deze serie hier
Alle links hier openen in een nieuw venster
Mincemeat
In de vorige aflevering (waar je vanzelf komt via de eerste aflevering) gaf ik het recept van Mincemeat pie
Dan maak je mincemeat maar met tegelijkertijd de rest van de vulling erdoorheen
Hieronder mincemeat sec
Doe 1,6 kilo grofgehakte tutti frutti (ongeweekt) in een pan en meng met 225 gram geschilde geraspte appel (stevige, niet waterige soort) en 110 gram grofgehakte amandelen
Werk er 450 gram bruine basterdsuiker door, 175 gram geraspte reuzel, een geraspte onbehandelde sinaasappelschil, een idem citroen, het sap van deze twee vruchten, 150 cc cognac en idem droge sherry
Meng goed, druk licht aan en laat, afgedekt, twee dagen op een koele plek staan
Meng weer goed, doe in goed schone potten, doe er deksels op en laat twee weken op een koele plek staan
Beslag
Fidget pie
Noord-Engeland
Maak een pie, gevuld met om en om laagjes appel, ui en aardappelen, alles geraspt en rauw
Laat lang bakken in een niet te hete oven
Er wordt ook wel gewerkt met de pie blind bakken, en gekookte aardappelen gebruiken
Gefrituurd
Eel pie
Maak bladerdeeg
Kook eieren hard
Fileer dikke aal
Maak van de koppen, graten en het vel een bouillon, met water, droge witte wijn, p/z en kerrie
Kook stukken aal-filet kort in de (gezeefde) bouillon
Laat de aal goed uitlekken
Beleg de bodem van een ovenschaal met bladerdeeg
Leg er de aal op tot een centimeter van de rand en daarop een laag dikke schijven gekookt ei
Maak de rand van het deeg nat met water
Bedek met bladerdeeg en druk de randen vast
Kwast in met losgeklopt ei
Bak op 180 graden tot het bladerdeeg goudbruin is
Kip marineren
Zoek op Spigol in dit blog
Fruit Cheese
Snijd een kilo elk appels, peren en gedroogde ontpitte geweekte pruimen in kleine stukjes en laat die in een lauwe oven zacht worden (wat wel even duurt)
Druk de vruchten tot pulp en meng met een kilo suiker
Doe in potten en werk af als jam
Kip met witlof
Snijd witlofstronken in de lengte door en leg ze, met de snijkant onder, in een beboterde ovenschotel
Giet er wat gesmolten boter over, wat citroensap, en bestrooi met p/z
Zet een half uur in een oven van 150 graden, eventueel met blokjes aardappel
Wrijf een kip van binnen en van buiten in met citroen en bestrooi idem met p/z
Leg de kip op een rooster in de oven, boven de witlof, een half uur op 200 graden en dan nog een half uur op 150
Bedruip de kip regelmatig met het vet wat op de witlof druipt
Als je werkt met witlof uit aquacultuur (dus niet uit de volle grond) dan de witlof pas het laatste half uur onder de kip leggen
Rijst gekookt met Spigol, en paprika