Dit hierboven was een late hap uit de vriezer
Pancettabrood en Ragù bolognese
Hoort ook hier
Hoort ook hier
Beide recepten op het blog te vinden
tayer, maismeel, idli, stokbrood en Schupfnudeln
Pom
Tayer, kip, zoutvlees, tomaat, ui
Dag 1
Schil de tayer (Suri toko of op de markt) goed, rasp, steeds wat citroen- en sinaasappelsap erover (hoort met sap van zuuroranje), en vries
Dag 3
Tayer ontdooien
Zoutvlees in een gesloten pan in flink water aan de kook
10 minuten doorkoken, afgieten, schoon water, aan de kook, zachtjes laten doorkoken tot het een beetje zacht is
Afgieten, afkoelen, blokjes snijden
Kip inwrijven met p/z en nootmuskaat
Kip en zoutvlees in ghee bakken
Uit de pan
Ui, knof en tomaat in de pan bakken
Vlees erbij en kippenbouillon en een gesnipperd pepertje
Vlees garen
Alles uit de bouillon scheppen met een schuimspaan
Wat van de bouillon door de tayer en rasp er ook wat palmsuiker over; meng goed
Ovenschotel invetten, laag tayer, vlees en tomaat en ui, laag tayer, aandrukken, bouillon tot het net onder staat
Oven, 170°, ongeveer 1,5 uur
Dag 4
Opwarmen, en eten met Mixed ginger pickles (Suri toko)
Alle recepten die je vindt zijn overgeschreven uit het Groot Surinaams Kookboek
Pannenkoek van geel maismeel
Met tomatensaus en panir
Geel maismeel, volkoren maismeel, heet ook wel rood maismeel
Dat is onbehandeld spul, geen masa harina!
Daar kan je dus geen tortilla's van maken, net zomin als pannenkoeken van Masa harina
Olijfolie, gele ui, knof, peterselie...
(Als ik hier de kleur van de ui niet specificeer, dan kan je gebruiken wat je wil)
Zoet paprikapoeder, stukken tomaat...
Banyuls, Oxo of zo, laurier, (verse) groene kruiden, stukjes droge zwarte olijf...
Proef, en breng op smaak met pikant niet gerookt paprikapoeder
Plakken panir door de bloem halen
Bruinen in ghee
Stukjes door de saus
Maak beslag met melk en ei zoals je dat gewend bent, en met bakpoeder
Even laten staan, omroeren, te dik geworden: melk
Maak de pannenkoeken niet te groot en niet te dik
Bak ze langzaam op een plaatje
De eerste keer draaien is simpel (daarna deksel) maar daarna worden ze brosser! Niet nog eens draaien dus
Idli
Met kip, kouseband en ketjapsaus
Idli: tot koek gestoomde pap van Idli rice en Urad dal (kleine splitlinzen)
Kouseband was er niet; sperzie
Week de linzen drie uur
Blend met wat van het weekwater tot pap (lukt niet helemaal)
Met zout garen op een plaatje
De gespoelde rijst goed gaar koken
Beslag maken van 3 rijst op 1 linzen; proef op zout
Sperzie kop kont stukjes, koud water
Pindaolie met wat ghee, kip bruinen (dijstukken bv), uit de pan
Sperzie (afgegoten, uitgelekt, droog gedept) erin sauteren, uit de pan
Ui, knof, gemberwortel, laos...
Sperzie erbij...
Kip erbij en kippenbouillon...
Rijstwijn, Ketjap manis, wat sambal, wat citroensap
Meng en proef
Gaar de kip en de sperzie
Het beslag in kommetjes stomen tot stevig
Stokbrood
Met Filet mignon, groene aspergepunten en bloedworstsaus
Filet mignon: biefjes gesneden van het dunne eind van de haas
Olijfolie, stengel-delen aspergepunten sauteren
Even later ook de topjes (kort!)
Uit de pan
Lardo heel zachtjes uitbakken
Van het vuur
Olijfolie (andere pan!), ui, knof, grof gemalen zwarte peper...
Stukjes bloedworst...
Rozemarijn, tijm laurier...
Banyuls...
Prakken en op smaak met zeezout
Asperges in de saus maar hou die van het vuur weg
Biefjes bakken in het lardo-vet (lardo verbrokkelen)
Stok erbij
Schupfnudeln
Met kip, reepjes gekookte ham, champignons, doperwten
Schupfnudelsn: zeg maar langwerpige gnocchi waar ook ei door zit
Je kookt ze en dan bak je ze op in boter
Kip (weer bv. dijstukken) aanbraden in olijfolie met boter
Uit de pan
Champignons idem (gebruik liefst kleine hele)
Doperwten half garen in kokende kippenbouillon
En eruit natuurlijk
Gaar de kip in de bouillon
De saus nu
Boter, sjalot, knof, peterselie...
Gescheurde munt erbij, kort op laag vuur
Bloem...
De bouillon en witte wijn...
Wat room, wat niet te scherpe grof gemalen rode peper, Worcestershire, citroensap en proef op zout
De rest
Kip in de saus warmen
Champignons idem en stripjes gekookte ham...
Doperwten idem
Op smaak met marsala
En o ja!
U had al die Schupfnudeln gekookt en in boter opgebakken!