zaterdag 6 april 2019

Kookboeken algemeen



Inkopen weer eens
Dit is heel wat anders dan "zalmkaviaar"
Veel groter
Lijkt exact op foreleitjes maar is minder lekker
Grover van smaak


Ik had ineens een hele stapel liggen

Kookboeken algemeen

Gelezen dan dus, en dus te bespreken



Wat zullen we morgen eten?

Losbladig, uit de slagerij


De Volkskeuken

Uit de Sylvia Witteman tijd dus dat compenseert mooi de toen daar al zeurende Ottto Kleynejan
En ook, niet te vergeten, de Nepchinees! (die toen nog niet vego was!)


Libelle Kookboek

Erg goed


Heerlijke gerechten om te delen

Jootamp Ottolekkie

Dat krijg je gratis van de Postcode Loterij (ja, ik niet natuurlijk, maar anderen die dat dan weer aan mij geven), en in die serie ook andere culinaire apen zoals Proletenkop Jammie Olivier, en verdomd als klap op de vuurpijl Het Kokkerellende Nijlpaard Yvette van Onder


Grootmoeders Kookboek

Rond 1960

"1000 recepten anno 1900"




Two Fat Ladies

Prachtig!


Two Fat Ladies Ride Again

Heel aardig


105

-jarig bestaan van Maison De Boer (geen familie van die andere boer)

Van het volk wat erin aan het woord komt ken ik er verscheidende
Een is erg aardig en de rest zijn omhoog gevallen proleten


The Best of Cooking

De overbodigheid zelve


Schulkochbuch

Kookboek voor Duitse huishoudscholen



Verse groene peper


Wat zullen we morgen eten?


Federatie van Slagerspatroonsbonden

Eind 50er begin 60er jaren

Elke week kon je een velletje halen bij de slager, om in een omslagje ("25 ct") te steken
Per velletje zes à acht recepten, de ene week met "Fris uw kennis op", de andere met "Recept van de week"
Totaal 150, 75 weken dus

Veel ingestuurde recepten, met naam en woonplaats
"Mevr. J. A. H. Van Beek-De Bruyn, Hilversum", dat soort namen

Elke tweede week wat Indisch, en elke maand wat buitenlands of Chinees (lees "Chinees")

Veel orgaanvlees (zoals Felix Telegraaf al opmerkte)

Diverse recepten van chefs van bekende Amsterdamse hotels (in die tijd zaten de goede restaurants altijd in hotels)
Americain, Amstel, Central

Alle recepten met bv. paprika staan bij elkaar min of meer; seizoen!

Eén foutje: leverpastei in pot doen, met gesmolten vet bedekken, wecken
Nee, dan zakt het vet in de pastei



Eindelijk een goed pizzames gevonden


Gaan we wat maken?

Jazeker!

Of beter: we maakten ál wat!

Met ragoût gevulde beschuitbollen
Recept komt een dezer dagen
Heerlijk!


Gehakt met rookvlees en augurk

Kalfsgehakt, oud brood, ei


Gehakt met Piccalillysaus

"Een ware verassing wordt dit. En daarbij vlug klaar."
HOH, ballen, rundervet
Afblussen met piccalilly en koffiemelk (room dan dus)



Met kip!!


Jootamp Ottolekkie


Daar zijn we gauw mee klaar

Groenterecepten voor 45 jarige vrijgezelle juffrouwen

Groene pannenkoekjes met limoenboter
Geblakerde cherry-tomaatjes met koude yoghurt
Pastataart met flespompoen
Gekneusde edamameboontjes met doperwten en citroenricotta

Je zou dr impotent van worre...

Tomatensalade met aardbeien...
Stop t zelf in die rotkop!




Wordt vervolgd!

Zie hier!