donderdag 11 april 2019

Gekookt!




Gevulde beschuitbollen


Oud recept uit een oud boekje
"Wat zullen we morgen eten?"
Losbladig, en elke week kon je bij de slager een blaadje komen halen

Hierboven links zoals het werd aangeraden, rechts zoals ik het deed en dat was mooier (uiterst dun kapje eraf en dat wegmikken)

Mooie ragoût maken, blanquette
Gebonden saus met wat wijn, champignons, kip of kalf

Binnenkort maakt ik het met doppers en garnalen

Maar goed: die beschuitbollen in tweeën gesneden over het plat en in de oven (220°) gebakken, dat worden beschuiten

Hier maken we dus beschuitbakjes, en die vullen we daarna met de ragoût en die gratineren we even

(Het oorspronkelijke recept is trouwens een kaassaus met spekjes erdoor)
(Boter, sjalot, peterselie etc.)

Uhh, waar of dat je beschuitbollen ken kope?
AH

Net als casinobrood wordt het in een gesloten vorm, een casino, een groot huis, gebakken




Courget frituren


Schijfjes courget zonder meer in de frituur

Ik ben de foto kwijt

De smaak is mooi

Dunne schijfjes, "chips": forget it

De schijfjes wat uitdrukken in een theedoek

Frituren tot beide zijden goudbruin




Roomijs met supermooie Balsamico


Superduur ook...

Heel erg lekker met een klein beetje balsamico, waarbij we ervan uitgaan dat die balsamico echt heel erg goed is
(Villa Grimelli!)

(Binnenkort aardbeien met spekjes en die balsamico...)




Champignons drogen in de air fryer


Niks food dryer meer nodig

Air fryer op 70°

Voor die champignonnetjes (niet te dik!) drie keer een kwartier en na elk kwartier draaien

Ik heb ook met andere diktes en andere temperaturen geëxperimenteerd, in potjes gedaan, later bekijken we het




Ontdekking!

Absolut Kurant met ijskoud sinaasappelsap!


Gestookt met bladeren van zwarte bessen

Die gebruik je ook in stoofschotels!
Ik schreef daarover, en Felix Telegraaf ook
Kom erop terug!




Frambozenjam met munt


Maak de jam zoals altijd

Deze tijd van het jaar: diepvries, of een pot "Frambozen op zware siroop" en dan geen suiker erbij

Gaan we inkoken dan gescheurde muntblaadjes erbij

Op een normaal jampot formaat acht volgroeide blaadjes

Afproeven met citroensap!!




Tonijnspread


Dikwijls uitgeprobeerd, nu is ie perfect

Goede tonijn uit blik op olijfolie

Geen flakes of stukjes, maar een moot

Uitlekken, olie opvangen, prakken

Iets van de olie erdoor (rest ergens anders in gebruiken)

Met heel goede mayo (Heinz Seriously Good Times Gold) smeuïg maken

Gehalveerde zilveruitjes, groene peperbolletjes (uit de pekel natuurlijk), stukjes droge zwarte olijf...

Proef...




Kip teriyaki


Ik loop al enorm lang daarmee te experimenteren

Altijd lekker, maar altijd "Kan nog beter"

Nu is ie volmaakt!

Marinade
Light soy (of Thaise Thin soy), sake, mirin, gembersiroop (niet teveel), yuzu sap, sambal brandal (niet teveel)

Maak het met dijfilets of kluifjes of zo, rood vlees, maar zonder been en gesneden op formaat sigarettenpakje halve lengte, halve breedte en idem dikte

Uren marineren op een koele (niet koude) plek en zeer regelmatig draaien

Uitlekken en marinade opvangen

Marinade wat inkoken, en binden met maizena (tegen de tijd dat je het gaat gebruiken)

Droog deppen en grillen
De grilpan wat invetten door erover te wrijven met een stukje kalfsniervet
Het plakt totaal niet vast!

Serveer met gepoft sesamzaad erover




Tot slot

Een opleukpizza


Super simpele pizza

Ui, knof, pepertjes door olijfolie, uitlekken, erop

Stukjes droge zwarte olijf...

Verder niks maar denk aan salami, sardien, ansjovis, rauw ei, kwarten van artisjok uit blik...