Gevulde beschuitbollen
Oud recept uit een oud boekje
"Wat zullen we morgen eten?"
Losbladig, en elke week kon je bij de slager een blaadje komen halen
Hierboven links zoals het werd aangeraden, rechts zoals ik het deed en dat was mooier (uiterst dun kapje eraf en dat wegmikken)
Mooie ragoût maken, blanquette
Gebonden saus met wat wijn, champignons, kip of kalf
Binnenkort maakt ik het met doppers en garnalen
Maar goed: die beschuitbollen in tweeën gesneden over het plat en in de oven (220°) gebakken, dat worden beschuiten
Hier maken we dus beschuitbakjes, en die vullen we daarna met de ragoût en die gratineren we even
(Het oorspronkelijke recept is trouwens een kaassaus met spekjes erdoor)
(Boter, sjalot, peterselie etc.)
Uhh, waar of dat je beschuitbollen ken kope?
AH
Net als casinobrood wordt het in een gesloten vorm, een casino, een groot huis, gebakken
Courget frituren
Schijfjes courget zonder meer in de frituur
Ik ben de foto kwijt
De smaak is mooi
Dunne schijfjes, "chips": forget it
De schijfjes wat uitdrukken in een theedoek
Frituren tot beide zijden goudbruin
Roomijs met supermooie Balsamico
Superduur ook...
Heel erg lekker met een klein beetje balsamico, waarbij we ervan uitgaan dat die balsamico echt heel erg goed is
(Villa Grimelli!)
(Binnenkort aardbeien met spekjes en die balsamico...)
Champignons drogen in de air fryer
Niks food dryer meer nodig
Air fryer op 70°
Voor die champignonnetjes (niet te dik!) drie keer een kwartier en na elk kwartier draaien
Ik heb ook met andere diktes en andere temperaturen geëxperimenteerd, in potjes gedaan, later bekijken we het
Ontdekking!
Absolut Kurant met ijskoud sinaasappelsap!
Gestookt met bladeren van zwarte bessen
Die gebruik je ook in stoofschotels!
Ik schreef daarover, en Felix Telegraaf ook
Kom erop terug!
Frambozenjam met munt
Maak de jam zoals altijd
Deze tijd van het jaar: diepvries, of een pot "Frambozen op zware siroop" en dan geen suiker erbij
Gaan we inkoken dan gescheurde muntblaadjes erbij
Op een normaal jampot formaat acht volgroeide blaadjes
Afproeven met citroensap!!
Tonijnspread
Dikwijls uitgeprobeerd, nu is ie perfect
Goede tonijn uit blik op olijfolie
Geen flakes of stukjes, maar een moot
Uitlekken, olie opvangen, prakken
Iets van de olie erdoor (rest ergens anders in gebruiken)
Met heel goede mayo (Heinz Seriously Good Times Gold) smeuïg maken
Gehalveerde zilveruitjes, groene peperbolletjes (uit de pekel natuurlijk), stukjes droge zwarte olijf...
Proef...
Kip teriyaki
Ik loop al enorm lang daarmee te experimenteren
Altijd lekker, maar altijd "Kan nog beter"
Nu is ie volmaakt!
Marinade
Light soy (of Thaise Thin soy), sake, mirin, gembersiroop (niet teveel), yuzu sap, sambal brandal (niet teveel)
Maak het met dijfilets of kluifjes of zo, rood vlees, maar zonder been en gesneden op formaat sigarettenpakje halve lengte, halve breedte en idem dikte
Uren marineren op een koele (niet koude) plek en zeer regelmatig draaien
Uitlekken en marinade opvangen
Marinade wat inkoken, en binden met maizena (tegen de tijd dat je het gaat gebruiken)
Droog deppen en grillen
De grilpan wat invetten door erover te wrijven met een stukje kalfsniervet
Het plakt totaal niet vast!
Serveer met gepoft sesamzaad erover
Tot slot
Een opleukpizza
Super simpele pizza
Ui, knof, pepertjes door olijfolie, uitlekken, erop
Stukjes droge zwarte olijf...
Verder niks maar denk aan salami, sardien, ansjovis, rauw ei, kwarten van artisjok uit blik...