Inkopen vandaag
Eindelijk ergens gevonden
Gerookte zoute amandelen
Een vraag om een vissoep recept
Nav Hilske Verspille in de Volkskrant
Dat iets vissoep is maar geen bouillabaisse
Wat is vissoep dan?
Ja, kijk, dat kan van alles zijn...
Een ding: "Vissoep moet de vierkantswortel uit de vis getrokken hebben"
Josep Pla
Voor mijn recept kwamen ze in groten getale in Utrecht naar de Voorstraat, vóór en ná de schouwburg
Vissoep
Tong- en/of tarbot-graten en -vellen met flink grof gehakt selderijblad licht aanbraden in olijfolie op laag vuur, regelmatig omscheppend
Grof gehakte ui en peterselie erbij, idem wat champignon, niet teveel goed rijpe tomaat, gedroogde mandarijnschil, een stuk citroen, eventueel knof
Kruiden met dillezaad, venkelzaad (pas op!), tijm, laurier, kruidnagel, foelie, wat gebroken witte peperkorrels of een cayenne-pepertje, en wat gebroken piment
Weer even laten aanbraden op laag vuur, regelmatig omscheppend
Flink koud water erbij en een forsche scheut droge witte wijn
Schaaldieren en schelpdieren erbij, en grof gehakte stevige vis (geen fijne witte vis of platvis; rode tonijn en poon en zo)
Langzaam aan de kook laten komen en er dan grof gehakte witte vis bij doen (schelvis, wijting...), een stuk kombu en wat geraspte gedroogde tonijn (Japanse winkel)
Weer aan de kook laten komen en op zacht vuur een half uur tot drie kwartier laten trekken
Afgieten en zeven
Inkoken tot de vissmaak voldoende sterk is
Op smaak brengen met rouille (koop een blikje bij de betere visboer want jullie kunnen toch niet koken), cognac, p/z en tomatenpuree
De bouillon aan de kook brengen en er stukjes vis, wat voor soort dan ook, en zeevruchten in gaar koken
Vraag over tortilla's
Waarom zijn er geen maistortilla's te koop?
Puur mais dan dus
Niet met ook tarwe
Want heel dikwijls staat er Maistortilla's op het pak, maar kijk eens bij de ingrediënten: tarwebloem met een beetje maisbloem erbij
[Maar zie de correctie verderop; de tijd staat niet stil...]
Simpel
Je hebt twee soorten maismeel (en beide soorten wit of geel, bloem of volkoren zeg maar)
1
Harina de maiz
Maismeel
Gewoon maismeel
2
Masa harina
ook wel Harina de maiz nixtamalizada
Geloogd maismeel
Van 1 wit maak je koekjes en brood en weet ik veel
Van 1 geel maak je pannenkoeken en funchi / funghee
Funchi zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)
Van 2 wit maak je tortilla's als je ze wit wil
Van 2 geel maak je tortilla's als je ze geel wil
Er bestaat trouwens ook blauwe Masa harina, van blauwe mais
(In die tortilla's met tarwebloem zit soort 1)
En nou komt het
Welk stadium dan ook, deeg, deeg uitgerold ongebakken, gebakken, koeling, vriezer...
Je kan het wegflikkeren
Dus als je "maistortilla's" koopt dan koop je spul van tarwebloem en gewoon maismeel
Echte tortilla's kan je niet bewaren, op geen enkele manier
[Ik kreeg een reactie: tortilla's maken, vacumeren, vriezen; zo kan je ze bewaren. Gaan we proberen en ik kom er op terug hier.
Bij deze! Ja, dat kan, Daarnaast verkopen supermarkten nu ook echte mais tortilla's, maar ja, met natriumpropionaat en met kaliumsorbaat...]
Echte tortilla's
Je moet een tortillapers hebben, maar de goedkoopste is prima
Werken met een tortillapers is super simpel
300 gram Masa harina met een scheut olijfolie en zout in de machine en langzaam 450 cc lauw water erbij tot mooi deeg
Niet plakkerig, maar ook niet droog aanvoelend
Dit is voor 18 kleine tortilla's
Balletjes deeg tussen dat gladde witte bakpapier in de tortillapers
Bakken in de chapati-pan (of de koekenpan)
Ze zijn er weer!
Japanse mispels
Japanse mispels
O ja!
Dat vergat ik bijna!
Dat artikel van Hilske Verspille!
"Rouille is een peper-knoflook-mayonaise"
Hoe kan je culinair zo ontzagwekkend dom zijn...
Maar goed, zo'n culinair minkukel past culinair natuurlijk uitstekend bij de Volkskrant...