maandag 29 april 2019

Vragen en recepten



Inkopen vandaag
Eindelijk ergens gevonden
Gerookte zoute amandelen



Een vraag om een vissoep recept


Nav Hilske Verspille in de Volkskrant

Dat iets vissoep is maar geen bouillabaisse

Wat is vissoep dan?

Ja, kijk, dat kan van alles zijn...

Een ding: "Vissoep moet de vierkantswortel uit de vis getrokken hebben"
Josep Pla

Voor mijn recept kwamen ze in groten getale in Utrecht naar de Voorstraat, vóór en ná de schouwburg


Vissoep

Tong- en/of tarbot-graten en -vellen met flink grof gehakt selderijblad licht aanbraden in olijfolie op laag vuur, regelmatig omscheppend

Grof gehakte ui en peterselie erbij, idem wat champignon, niet teveel goed rijpe tomaat, gedroogde mandarijnschil, een stuk citroen, eventueel knof

Kruiden met dillezaad, venkelzaad (pas op!), tijm, laurier, kruidnagel, foelie, wat gebroken witte peperkorrels of een cayenne-pepertje, en wat gebroken piment

Weer even laten aanbraden op laag vuur, regelmatig omscheppend

Flink koud water erbij en een forsche scheut droge witte wijn

Schaaldieren en schelpdieren erbij, en grof gehakte stevige vis (geen fijne witte vis of platvis; rode tonijn en poon en zo)

Langzaam aan de kook laten komen en er dan grof gehakte witte vis bij doen (schelvis, wijting...), een stuk kombu en wat geraspte gedroogde tonijn (Japanse winkel)

Weer aan de kook laten komen en op zacht vuur een half uur tot drie kwartier laten trekken

Afgieten en zeven

Inkoken tot de vissmaak voldoende sterk is

Op smaak brengen met rouille (koop een blikje bij de betere visboer want jullie kunnen toch niet koken), cognac, p/z en tomatenpuree

De bouillon aan de kook brengen en er stukjes vis, wat voor soort dan ook, en zeevruchten in gaar koken




Vraag over tortilla's

Waarom zijn er geen maistortilla's te koop?

Puur mais dan dus
Niet met ook tarwe
Want heel dikwijls staat er Maistortilla's op het pak, maar kijk eens bij de ingrediënten: tarwebloem met een beetje maisbloem erbij
[Maar zie de correctie verderop; de tijd staat niet stil...]

Simpel

Je hebt twee soorten maismeel (en beide soorten wit of geel, bloem of volkoren zeg maar)

1
Harina de maiz
Maismeel
Gewoon maismeel

2
Masa harina
ook wel Harina de maiz nixtamalizada
Geloogd maismeel

Van 1 wit maak je koekjes en brood en weet ik veel
Van 1 geel maak je pannenkoeken en funchi / funghee
Funchi zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)




Van 2 wit maak je tortilla's als je ze wit wil
Van 2 geel maak je tortilla's als je ze geel wil
Er bestaat trouwens ook blauwe Masa harina, van blauwe mais

(In die tortilla's met tarwebloem zit soort 1)

En nou komt het
Welk stadium dan ook, deeg, deeg uitgerold ongebakken, gebakken, koeling, vriezer...
Je kan het wegflikkeren

Dus als je "maistortilla's" koopt dan koop je spul van tarwebloem en gewoon maismeel
Echte tortilla's kan je niet bewaren, op geen enkele manier
[Ik kreeg een reactie: tortilla's maken, vacumeren, vriezen; zo kan je ze bewaren. Gaan we proberen en ik kom er op terug hier.
Bij deze! Ja, dat kan, Daarnaast verkopen supermarkten nu ook echte mais tortilla's, maar ja, met natriumpropionaat en met kaliumsorbaat...]


Echte tortilla's

Je moet een tortillapers hebben, maar de goedkoopste is prima

Werken met een tortillapers is super simpel

300 gram Masa harina met een scheut olijfolie en zout in de machine en langzaam 450 cc lauw water erbij tot mooi deeg
Niet plakkerig, maar ook niet droog aanvoelend
Dit is voor 18 kleine tortilla's

Balletjes deeg tussen dat gladde witte bakpapier in de tortillapers

Bakken in de chapati-pan (of de koekenpan)




Ze zijn er weer!
Japanse mispels


O ja!

Dat vergat ik bijna!

Dat artikel van Hilske Verspille!

"Rouille is een peper-knoflook-mayonaise"

Hoe kan je culinair zo ontzagwekkend dom zijn...

Maar goed, zo'n culinair minkukel past culinair natuurlijk uitstekend bij de Volkskrant...