woensdag 17 april 2019

Rijst!



Vandaag weer eens foto's van inkopen
Erg lekker spul hierboven!
Mandarijn komt nog


Daar moesten we het maar eens over hebben, dacht ik:

Rijst



Rijst uit Navarra


Kook rijst met laurier erbij

Breng op smaak met half pikant paprikapoeder

Lekker bij gebraden kip, idem verse worst en idem lam



Simpel maar lekker
Dat Bio is flauwekul
Alsof ze ahornbossen ooit spuiten of bemesten...


Rijst met konijn en slakken


Konijn met slakken is een combinatie die in Zuidwest-Frankrijk (Poitevin!) en noord
Spanje veel gegeten wordt

Simpel

Maak een paella of een pilav of zo, met stukjes gebakken konijn en gare slakken

Basis principe: olijfolie, konijn en slakken kort aanbakken en uit de pan
Sperziebonen of paprika of... kort aanbakken en uit de pan

Ui, knof, pepertje...
Rijst...
Spul wat moet stoven terug (konijn, sperziebonen)
Bouillon en garen

Paprika en slakken terug erin

Of werk Nasi goreng achtig



Ik vond het geen van tweeën spectaculair


Gele rijst met gedroogde visjes


Surinaamse of Amerikaanse rijst opzetten in koud water met koenjit, wat santen, wat sereh, wat daoen djeroek poeroet en iets zout

Niet te snel aan de kook laten komen

Als het water kookt gedroogde visjes toevoegen (Ikan teri [uitspraak trie], of Ikan kering [kring]) en/of gedroogde garnalen (Oedang kering)

Gebruik nooit die al gebakken visjes, maar enkel droge
En die garnalen altijd vóór gebruik een minuutje in water leggen

(Die garnalen en die visjes kan je prima bij de borrel eten, rauw)



Dit mag je van die ontzagwekkende trut van Wakker Dier niet eten
Van die first class de wereld rondvliegende doos van de PvdD ook niet trouwens
Als je dan toch tijd en poen hebt, begin dan eens die Jezidi vrouwen en kinderen te helpen zou ik zeggen
Kan je je daarna met goed fatsoen met luxe problemen gaan bezig houden


Rijstebrij


Doe paprijst, gebroken rijst, in een pan met ietsje zout, en bedek juist met volle melk

Voeg citroenschil, een klont boter, een pijp kaneel en een gespleten vanillestokje toe
Kaneel dus, geen kassia; als je een kaneelstok niet kunt platdrukken dan is het kassia oftewel supermarkt rommel

Laat aan de kook komen en laat zachtjes doorkoken tot de melk bijna helemaal is opgenomen

Blijf dan melk toevoegen tot de juiste dikte is bereikt

Werk er suiker naar smaak door, haal van het vuur en werk er eventueel eigeel door

Breng op smaak met citroensap

Doe in een kom en serveer met klonten bruine suiker (of palmsuiker, en dan liefst Goela aren)

Of bestrooi met fijne kristalsuiker en karameliseer met de gastang


Maak het ook eens met boekweit!



(Die horseradisch-wasabi cream meteen wegflikkeren!)