Vandaag weer eens foto's van inkopen
Erg lekker spul hierboven!
Mandarijn komt nog
Daar moesten we het maar eens over hebben, dacht ik:
Rijst
Rijst uit Navarra
Kook rijst met laurier erbij
Breng op smaak met half pikant paprikapoeder
Lekker bij gebraden kip, idem verse worst en idem lam
Simpel maar lekker
Dat Bio is flauwekul
Alsof ze ahornbossen ooit spuiten of bemesten...
Rijst met konijn en slakken
Konijn met slakken is een combinatie die in Zuidwest-Frankrijk (Poitevin!) en noord
Spanje veel gegeten wordt
Simpel
Maak een paella of een pilav of zo, met stukjes gebakken konijn en gare slakken
Basis principe: olijfolie, konijn en slakken kort aanbakken en uit de pan
Sperziebonen of paprika of... kort aanbakken en uit de pan
Ui, knof, pepertje...
Rijst...
Spul wat moet stoven terug (konijn, sperziebonen)
Bouillon en garen
Paprika en slakken terug erin
Of werk Nasi goreng achtig
Ik vond het geen van tweeën spectaculair
Gele rijst met gedroogde visjes
Surinaamse of Amerikaanse rijst opzetten in koud water met koenjit, wat santen, wat sereh, wat daoen djeroek poeroet en iets zout
Niet te snel aan de kook laten komen
Als het water kookt gedroogde visjes toevoegen (Ikan teri [uitspraak trie], of Ikan kering [kring]) en/of gedroogde garnalen (Oedang kering)
Gebruik nooit die al gebakken visjes, maar enkel droge
En die garnalen altijd vóór gebruik een minuutje in water leggen
(Die garnalen en die visjes kan je prima bij de borrel eten, rauw)
Dit mag je van die ontzagwekkende trut van Wakker Dier niet eten
Van die first class de wereld rondvliegende doos van de PvdD ook niet trouwens
Als je dan toch tijd en poen hebt, begin dan eens die Jezidi vrouwen en kinderen te helpen zou ik zeggen
Kan je je daarna met goed fatsoen met luxe problemen gaan bezig houden
Rijstebrij
Doe paprijst, gebroken rijst, in een pan met ietsje zout, en bedek juist met volle melk
Voeg citroenschil, een klont boter, een pijp kaneel en een gespleten vanillestokje toe
Kaneel dus, geen kassia; als je een kaneelstok niet kunt platdrukken dan is het kassia oftewel supermarkt rommel
Laat aan de kook komen en laat zachtjes doorkoken tot de melk bijna helemaal is opgenomen
Blijf dan melk toevoegen tot de juiste dikte is bereikt
Werk er suiker naar smaak door, haal van het vuur en werk er eventueel eigeel door
Breng op smaak met citroensap
Doe in een kom en serveer met klonten bruine suiker (of palmsuiker, en dan liefst Goela aren)
Of bestrooi met fijne kristalsuiker en karameliseer met de gastang
Maak het ook eens met boekweit!
(Die horseradisch-wasabi cream meteen wegflikkeren!)