Lontong, gebakken rijst, rijstflapjes...
Ik kookte rijst met inktvis, met sepia, én met octopus
En ik kookte twee keer rijst met Spigol, zie hier
(alle links hier openen in een nieuw venster)
Lontong
Met inktvis, haricots (kouseband ahw dus) en rode currypasta
Kook de lontong met zout, ongeveer anderhalf uur op laag vuur
Zie de foto hierboven
Laat heel goed koelen (ook dat duurt anderhalf uur)
Pak uit
De haricots kop kont en in tweeën
Half uur in koud water
Afgieten en -deppen
Pindaolie
Sauteer de haricots
Uit de pan
Pindaolie, ui, knof...
Stukken inktvis...
Rode currypasta...
Fishsauce, Oyster sauce, Goela djawa...
Rijstwijn (van zwarte kleefrijst)...
Als de inktvis bijna mooi zacht is de haricots erbij en garen
Blokjes lontong erdoor
Rijst met Spigol
Met octopus en wortel
(Wat een mooie combinatie is)
Kook stukken octopus armen (of koop ze gekookt bij AH)
Uit de pan
Kippwnbouillon warmen
Schijven of blokjes winterwortel garen
Uit de pan
Olijfolie, ui, knof, pepertje, peterselie...
Rijst meebakken en wat later, op lager vuur, Spigol erdoor
Kippenbouillon beetje bij beetje, en de rijst garen
Proef op zout
De winterwortel en de octopus erin warmen
Thaise gebakken rijst
Met sepia en kouseband (nu wel)
Kouseband kop kont en in stukken en een half uur in koud water
Sepia schoonmaken (veel stromend water; veel inkt en veel werk...)
Afgieten en droogdeppen
Sauteren in pindaolie en uit de pan
Pindaolie, sjalot...
Thaise chilipasta met Thaise basiel erdoor (daar zit ook flink knof in)...
Rijst erin opbakken...
Kouseband erbij en stukjes tentakels meebakken...
Kippenbouillon...
Lijf sepia op de bakplaat op grof zout (zie op de foto hieronder; nooit volledig laten garen! Moet wat glazig blijven! Enkel de binnenkant insnijden! Eerst de binnenkant wat aanbakken!)
Kleinsnijden er door de rest
Rijst met Spigol maar nu iets anders
Met gemarineerde kip en paprika
Marineer de kip
Recept is Wilbrink aangepast
Met "kluifjes"
Droge amontillado, iets acaciahoning, ietsje kaneel, versgemalen knofgranulaat, limoensap
Vier uur en regelmatig draaien
Uit, uitlekken, hete oven, regelmatig met de marinade bedruipen
Ondertussen de rijst plus de Spigol koken
Ondertussen olijfolie, stukken puntpaprika, uit de pan
Ui, knof, pepertje...
Witte wijn en ietsje marinade...
Door de rijst, met de paprika
Rijstflapjes
Met ei en paprika
(Alweer paprika? Ja kijk eens, hier zaten zes dagen tussen ja!)
Kook eieren
Schrik (laat foto zien)
Pel
Kook de rijstflapjes
Uit de pan, koel, wat olie
(Ik heb het over die dunne driehoekige rijstflapjes die er als ongebakken kroepoek uitzien)
Olijfolie, ui, knof, redelijk wat grofgemalen zwarte peper...
Paprika...
Uit de pan
Banyuls en Oxo...
Flapjes en paprika erin warmen
Eierpartjes voorzichtig idem
Die rollen dus op, die flapjes