woensdag 3 april 2019

Rijst!




Lontong, gebakken rijst, rijstflapjes...



Ik kookte rijst met inktvis, met sepia, én met octopus

En ik kookte twee keer rijst met Spigol, zie hier
(alle links hier openen in een nieuw venster)



Lontong

Met inktvis, haricots (kouseband ahw dus) en rode currypasta


Kook de lontong met zout, ongeveer anderhalf uur op laag vuur
Zie de foto hierboven

Laat heel goed koelen (ook dat duurt anderhalf uur)

Pak uit

De haricots kop kont en in tweeën
Half uur in koud water
Afgieten en -deppen

Pindaolie
Sauteer de haricots
Uit de pan

Pindaolie, ui, knof...
Stukken inktvis...
Rode currypasta...
Fishsauce, Oyster sauce, Goela djawa...
Rijstwijn (van zwarte kleefrijst)...

Als de inktvis bijna mooi zacht is de haricots erbij en garen

Blokjes lontong erdoor




Rijst met Spigol

Met octopus en wortel
(Wat een mooie combinatie is)


Kook stukken octopus armen (of koop ze gekookt bij AH)
Uit de pan

Kippwnbouillon warmen
Schijven of blokjes winterwortel garen
Uit de pan

Olijfolie, ui, knof, pepertje, peterselie...

Rijst meebakken en wat later, op lager vuur, Spigol erdoor

Kippenbouillon beetje bij beetje, en de rijst garen

Proef op zout

De winterwortel en de octopus erin warmen




Thaise gebakken rijst

Met sepia en kouseband (nu wel)


Kouseband kop kont en in stukken en een half uur in koud water

Sepia schoonmaken (veel stromend water; veel inkt en veel werk...)

Afgieten en droogdeppen

Sauteren in pindaolie en uit de pan

Pindaolie, sjalot...

Thaise chilipasta met Thaise basiel erdoor (daar zit ook flink knof in)...

Rijst erin opbakken...

Kouseband erbij en stukjes tentakels meebakken...

Kippenbouillon...

Lijf sepia op de bakplaat op grof zout (zie op de foto hieronder; nooit volledig laten garen! Moet wat glazig blijven! Enkel de binnenkant insnijden! Eerst de binnenkant wat aanbakken!)

Kleinsnijden er door de rest




Rijst met Spigol maar nu iets anders

Met gemarineerde kip en paprika


Marineer de kip
Recept is Wilbrink aangepast
Met "kluifjes"
Droge amontillado, iets acaciahoning, ietsje kaneel, versgemalen knofgranulaat, limoensap
Vier uur en regelmatig draaien

Uit, uitlekken, hete oven, regelmatig met de marinade bedruipen

Ondertussen de rijst plus de Spigol koken

Ondertussen olijfolie, stukken puntpaprika, uit de pan

Ui, knof, pepertje...
Witte wijn en ietsje marinade...
Door de rijst, met de paprika




Rijstflapjes

Met ei en paprika

(Alweer paprika? Ja kijk eens, hier zaten zes dagen tussen ja!)


Kook eieren
Schrik (laat foto zien)
Pel

Kook de rijstflapjes
Uit de pan, koel, wat olie
(Ik heb het over die dunne driehoekige rijstflapjes die er als ongebakken kroepoek uitzien)

Olijfolie, ui, knof, redelijk wat grofgemalen zwarte peper...
Paprika...
Uit de pan

Banyuls en Oxo...
Flapjes en paprika erin warmen
Eierpartjes voorzichtig idem



Die rollen dus op, die flapjes