Vandaag foto's van inkopen in Engeland
Mooi spul
Apart spul...
Komende week ben ik een paar dagen in Apeldoorn
Daar schijnt een mooie Engelse winkel te zitten
Mooi spul
Apart spul...
Komende week ben ik een paar dagen in Apeldoorn
Daar schijnt een mooie Engelse winkel te zitten
Zie de eerste aflevering rijstrecepten hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Citroenrijst
Olijfolie, ui, knof, pepertje
Bak Surinaamse of Amerikaanse rijst dan even aan in die olijfolie
Kook daarna gaar met kippenbouillon en redelijk wat citroenrasp
Prachtig spul!
Ook van vis
Catalaanse rijst
Bak in reuzel stukjes geblancheerde rauwe ham, stukken verse worst, ui en knof
Even later ook blokjes tomaat, stukken artisjokhart uit blik
Bak paella-rijst mee, doe er warme bouillon bij, verse doperwten (of wat later doperwten uit blik), geschaafde amandel, pijnboompitten en peterselie
Een soort paella, wat weer Valenciaans is
Cantonese rijst
Riz cantonais
Niet Cantonees maar Frans
Maak gele rijst als nasi koening, maar gebruik saffraan in plaats van koenjit
Werk als volgt: kook de gele rijst
Bak sjalot en knof en platte peterselie, en maak er met de rijst een soort Nasi goreng van
Roer er vóór het serveren juist gare doperwten en idem garnalen door
Serveer met omelet-reepjes en reepjes gekookte ham er op
En eventueel geroosterd sesamzaad (wel lekker, niet Frans)
God wat is dat lekker bij kaas...
Rijst gekookt in bouillon
Nasi kesoeh
Indonesië
Maak mager varkensgehakt aan met p/z, flink ui, geperste knof, kruidnagel en nootmuskaat
Bak in pinda-olie gehakte ui, knof en lombok
Maak een platte plak van het gehakt en bak die aan beide zijden bruin (veeg eerst de ui en zo wat naar de kant van de pan)
Steek het vlees in kleine stukjes, doe er niet teveel water bij, laat aan de kook komen en trek er langzaam een bouillon van (dat gaat snel)
Zeef
Kook rijst in de bouillon
Serveer met de gezeefde ingrediënten uit de bouillon erover
Dat is allemaal niet zo warm, maar dat is prima als je het met je vingers moet eten
Arroz mejicano
Mexicaanse rijst
Maar dat is dus een Cubaans gerecht
Week Surinaamse of Amerikaanse rijst vijf minuten in warm water, spoel af en laat uitlekken
Bak in olijfolie ui, knof en wortel
Laat de rijst meebakken
Voeg tomatensap, bouillon en peterselie toe, en groenten die snel gaar zijn
Laat de rijst en de groenten garen
Warm in de rijst eventueel stukjes zwarte, overrijpe bakbanaan op
Lekkerder boter bestaat niet
Opgeflikkerd met al die Deense en Ierse en Normandische probeerselen...
God Gristus wat eet ik toch lekker elke dag...
Soms lig ik kort wakker als ik denk aan die Volkskeuken mongolen met hun culinaire stuiptrekkingen, ik bedoel hoe die overleven met de sores die ze elke dag bakken...
Of ik denk aan Janneke Vreugdeloos die zich door de halve wereld liet naaien en zich daarna beklaagde dat d'r man wilde scheiden ("Hij had een ander!"), ik bedoel of je dan echt wel lekker eet elke dag zoals ze kwaakt (dat denk ik niet)