vrijdag 19 april 2019

Rijst (2)



Vandaag foto's van inkopen in Engeland
Mooi spul
Apart spul...
Komende week ben ik een paar dagen in Apeldoorn
Daar schijnt een mooie Engelse winkel te zitten



Zie de eerste aflevering rijstrecepten hier

(Alle links hier openen in een nieuw venster)




Citroenrijst


Olijfolie, ui, knof, pepertje

Bak Surinaamse of Amerikaanse rijst dan even aan in die olijfolie

Kook daarna gaar met kippenbouillon en redelijk wat citroenrasp



Prachtig spul!
Ook van vis



Catalaanse rijst


Bak in reuzel stukjes geblancheerde rauwe ham, stukken verse worst, ui en knof

Even later ook blokjes tomaat, stukken artisjokhart uit blik

Bak paella-rijst mee, doe er warme bouillon bij, verse doperwten (of wat later doperwten uit blik), geschaafde amandel, pijnboompitten en peterselie

Een soort paella, wat weer Valenciaans is





Cantonese rijst

Riz cantonais


Niet Cantonees maar Frans


Maak gele rijst als nasi koening, maar gebruik saffraan in plaats van koenjit

Werk als volgt: kook de gele rijst

Bak sjalot en knof en platte peterselie, en maak er met de rijst een soort Nasi goreng van

Roer er vóór het serveren juist gare doperwten en idem garnalen door

Serveer met omelet-reepjes en reepjes gekookte ham er op

En eventueel geroosterd sesamzaad (wel lekker, niet Frans)



God wat is dat lekker bij kaas...



Rijst gekookt in bouillon

Nasi kesoeh


Indonesië


Maak mager varkensgehakt aan met p/z, flink ui, geperste knof, kruidnagel en nootmuskaat

Bak in pinda-olie gehakte ui, knof en lombok

Maak een platte plak van het gehakt en bak die aan beide zijden bruin (veeg eerst de ui en zo wat naar de kant van de pan)

Steek het vlees in kleine stukjes, doe er niet teveel water bij, laat aan de kook komen en trek er langzaam een bouillon van (dat gaat snel)

Zeef

Kook rijst in de bouillon

Serveer met de gezeefde ingrediënten uit de bouillon erover

Dat is allemaal niet zo warm, maar dat is prima als je het met je vingers moet eten




Arroz mejicano

Mexicaanse rijst


Maar dat is dus een Cubaans gerecht


Week Surinaamse of Amerikaanse rijst vijf minuten in warm water, spoel af en laat uitlekken

Bak in olijfolie ui, knof en wortel

Laat de rijst meebakken

Voeg tomatensap, bouillon en peterselie toe, en groenten die snel gaar zijn

Laat de rijst en de groenten garen

Warm in de rijst eventueel stukjes zwarte, overrijpe bakbanaan op



Lekkerder boter bestaat niet
Opgeflikkerd met al die Deense en Ierse en Normandische probeerselen...



God Gristus wat eet ik toch lekker elke dag...

Soms lig ik kort wakker als ik denk aan die Volkskeuken mongolen met hun culinaire stuiptrekkingen, ik bedoel hoe die overleven met de sores die ze elke dag bakken...

Of ik denk aan Janneke Vreugdeloos die zich door de halve wereld liet naaien en zich daarna beklaagde dat d'r man wilde scheiden ("Hij had een ander!"), ik bedoel of je dan echt wel lekker eet elke dag zoals ze kwaakt (dat denk ik niet)