donderdag 10 januari 2013

Schol, cantharellen, spekvet



Gisteren

Schol, aardappelkroketten, bimi
Die aardappelkroketten dat was ter vervanging van de geplande rösti [rEUJstie, niet rUstie dus], want ik vergat de aardappelen de dag ervoor al te koken.

Olijfolie, rode ui, knof...
Bimi-stelen...
Wat witte wijn... Rest bimi...
Ik hád kunnen beginnen met wat kleine rookspekblokjes, maar ja.

Controleer de schol tweezijdig op resterende schubben, krabbend met een tafelmes.
Staart eraf, p/z, bloem, want het wordt schol meunière.
Flink boter, niet té warm, bak vier minuten op de dikkere donkere kant en dan drie op de witte.


(Dat witte van dat bakvet, dat is de reflectie van de flash)
(Niks wit, mooi boter)

Frituur aardappelkroketten.
Serveer de vis met citroen.
Ja, en de bimi natuurlijk.
En boterjus bij de kroketten, wat ik niet deed want mijn huisarts zit natuurlijk weer mee te kijken...

Een redelijk flinke een-persoons schol kost € 3,- bij de visboer, minder op de markt. Dus dat moet kunnen.
Ze zijn ook (kinderen) erg makkelijk te fileren. Gebruik gewoon een lepel, zie de video.

De uiteinden zijn natuurlijk weer van die uiterst kleine graatjesverzamelingen, dus die verwijder je. Heel makkelijk.
Wat je daarmee misschien beter kan doen: ze van de verse vis afknippen en er boullon van maken of zo. Daarmee de jus maken...


Bimi

Schol Marieke nu.

Zie eerst hier (alle links hier in een nieuw venster). Uhh, reclame? 2,3,4 keer terug - vooruit klikken en weg is ie. Die reclame duurt 14 seconden, dat klikken stukken minder.
Die video mailde ik een paar mensen, met de annotatie "Lekkere puree lijkt me!".
Ik schreef erbij: solleke = tongetje, stomp / stoemp = stamppot (goed idee trouwens, deze hier), bomma = bonne maman = grootmoeder.

Marieke reageerde op die pladeizenaar, maar daar zei ik dus niks over. Ik had het enkel over die puree.
Wat niet wil zeggen dat ze geen gelijk heeft.

Maarten ! 
Ik heb het filmpje van die belg niet afgekeken;
1. hij probeert de kop af te knippen; maar dat gaat natuurlijk niet.

2. dan snijdt hij met zijn mes de kop er recht af, en je ziet dat hij een groot stuk vlees aan de kop laat zitten
3. met een stevig keukenmes haal je de kop er af in twee sneden onder een hoek van ca. 60 graden, reden waarom wij onze vis zelf kuisen.... zeker ook doen met tong !!!!!!
4. als de kop vers is, dan zijn er twee opties, maar weggooien doen we nooit:-
- diepvries en sparen voor visbouillon
- koken voor de kat


 
Verder:
-in het west vlaams : mètje & pètje of bomma en bompa of pépé en mémé
- stoemp is meer gents/antwerps. Westvlaams: hutsepot.
- solleke wordt in noord west vlaanderen niet gezegd: toengstje
- wij kopen vers gevangen tongetjes, lekker dik, 10-11 in een kilo voor, schrik niet...€ 6 per kilo (lucky we), en ’s nachts gevangen direct vanuit het visserscircuit 

Maar echt ! Zoals die belg met een pladijs omgaat, hoort niet.
Op z'n Knoks: pladijs = ploate.

Je kunt voor hele sympathieke bedragen in Blankenberge en Oostende op de zeedijk
(veel volkser dan het afschuwelijke Knokke waar alle mooie ancien siècle gebouwen en hotels vervangen zijn door 'buildings', uitspreken: bieldiengs, voor appartementen) tegen sympathieke prijzen overal pladijs eten met frietjes en salade met 'n pintje erbij...

Meest hartelijke groet,
Marieke


Dank!

Soms lees je over schol dat je inkepingen in donkere kant moet snijden, tegen kromtrekken in de pan. Maar als je het zoals ik bakt op niet te hoog vuur, dan hoeft dat niet.

Zie die Belgische site trouwens hier.
Ga naar Recepten, en ga vooral naar Ingrediënten!
Uhh, waar vind je nou een Nederlands kookprogramma, waarin je een vis moet uithalen...


Trechter-cantharellen

Ze hebben een heel mooie "bos"smaak, en hoe rauwer ze zijn, hoe peperiger ze smaken.
Heel lekker veel beet!
Als je ze bakt neemt het veel boter op; beter misschien heel snel heel heet roerbakken met ietsje olijfolie.
Er zit wat zand in, want ze zijn niet schoon te maken, want te klein / te veel. Controleer wel op -zanderige- nog aanwezige steeluiteindes.

Ik at ze de eerste keer, dus puur, maar knof zal hier enorm lekker bij zijn!
En ietsje nastoven met wat malaga?!

En je leest dat ze bij wild smaken. Nou, ongetwijfeld!


Planning

Voortaan elke vijf dagen mijn vijfdagenplanning.
Vlees - ei - tofu - vis - kaas.
Naast aardappels - rijst - bonen - pasta - pizza, pie, pannekoek.
En altijd verse groenten. Als het kan. Ik ga niet kloten met artisjokjes voor artisjokharten.

Zaterdag die blote kindertjes, of, Noord Nederlands, blote billetjes. Zoute (zoute!) snijbonen, witte bonen, en in mijn geval gepocheerd ei.
Zondag die puree van die Belse video. Maar met kip-chorizo (dus wat meer chorizo), en -relatief- wat minder mozzarella. Maar wel flink spinazie natuurlijk. En mijn zeer fraaie zelf ingemaakte groene peperbolletjes erdoor.
Maandag die mysterieuze tofu-"envelopjes", die met sushi rijst gevuld moeten worden. Daarbij shiitake in mirin (zoete soja-wijn). Dat had ik ook al eerder in de planning maar in mijn kop zat dat het met gedroogde shiitake was, maar niet dus.
(Dinsdag Groningen.)
Woensdag -Engelse- forel in cider (wat rookspekjes erbij?), venkel, en maïs-pannenkoek. Uhh, met maïs-pannenkoek bedoel ik niet een pannenkoek met maïs, maar een pannenkoek gebakken van "rood" (= oranje) maïsmeel.
Donderdag pasta die je bakt met kaas erdoor en kaas erover. Wat je blijft omroeren tot het massief begint te worden, en dan maak je er een soort pasta-rösti van. Met mesclun. Mesclun is een mix. Zie hier.


Die vergat ik nog!
Pladijs, uhh, schol, met aardappelkroketten en bimi.
Jammie!!! 
En zie: geen botersaus, huisarts!

Donderdag, dus
ongepublicerd recept

Paling met pruimen
Officieel Visschotel van Tante Julie. België.
Paling stropen, uithalen, in moten snijden, spoelen, uitlekken, drogen, p/z.
Niet al te lang bakken in heel hete boter (gebruik veel boter, dan kan het beter verhit worden zonder dat de boter zwart wordt).
Eruit en warm houden. Vuur lager.
Ui, wortel en selderij (zie maar wat voor selderij) alles dun gesneden in die boter.
Rode wijn erbij, eventueel wat water ook.
Paling erin met tijm, laurier, gewelde gedroogde pruimen, knof...
10 minuten, het vaste spul naar een andere pan, mét een stel gepelde verse zilverui'tjes.
Bind het kookvocht van de eerste pan met beurre manié.
Leg de paling etc. op een warme schotel, en giet er de gebonden saus over.
Laat een paar minuten staan vóór het serveren.

Loek

Goedemorgen Maarten.
Op het veldje hadden ze het over mergpijp als speelgoed voor de hond. Toen begon er iemand over de merg, dat dat zo lekker was/is op brood. Een ander had het over Artisjokken met merg. Uiteindelijk kwamen we uit bij een gezamenlijke kennis Leo genaamd, hij at spekvet waarin appels gebakken waren en daarna afgekoeld, spekvet werd daarna op brood of roggebrood  gesmeerd en hij noemde dat “Schmalz”. Ken jij het? Zal wel!
Dag, Loek

Dag Loek, al is het niet meer morgen.

Mergpijp is erg leuk speelgoed voor honden, maar pas op, soms schiet zo'n pijp over de onderkaak, onverwijderbaar achter de snijtanden, en moet dan door een dierenarts met een draadzaag verlost worden.
Vooral  teckels.

Merg is -inderdaad- erg lekker. Maar ja, cholesterol-wow!
Erg lekker warm op Brabants rog (AH), en dan p/z erover malen.
Ook erg lekker bij Entrecôte à la Bordelaise. Zie hier.

Artisjokken met merg: geen idee vrees ik. Er zijn wel heel enkele recepten te vinden met artisjokbodems, maar echt populair is het niet.

Ja, dat spekvet uitgebakken, dat is Schmalz. Reuzel.
Vroeger vaste prik bij de arme lui... Als ze het al hadden...


Varia

Zag gisteren Nirgendwo in Afrika.
Nogal onduidelijk.
Terug in de tijd, dan weer naar voren...
Duitse joden gevlucht naar Kenia worden daar door de Engelsen fors gediscrimineerd...


O ja,
nog wat.

Dit hier begint naar fascisme te ruiken.
"Wij maken het wel uit! wij maken jullie kapot!, wij weten het beter!, wij zijn de baas!"

Of die kip ze wat interesseert. Dat zijn fascisten die macht willen. Halsafsnijders. Als die het voor het zeggen krijgen, dan komt de guillotine.
Die plofkip is een excuus om te kunnen schreeuwen en te dwingen en macht te kunnen uitoefenen. Dáár gaat het om. Niks om kip.
Bejaarde puberale machtswellustelingen.
"Wij weten wat goed voor jullie is!"
De Volkskant 1985.

Moet ik mij blijkbaar over levensgeluk en rechten en dat soort dingen druk maken? Nou, wat interesseert mij dan die kutkip? Dan interesseert mij het lot van meisjes in Afghanistan en dat soort oorden wel wat meer.

Hoe kan je je godverdomme drukmaken over die kutkippen? Omdat je dan voor het gemak weg kan kijken van de vrouwen- en kindermishandeling en gedwongen prostitutie en dat soort dingen? Tot in Nederland?
(Iemand die anti plofkippen is, daar blijkbaar tijd voor heeft, maar zijn mond houdt over vrouwen- en meisjeshandel, zo iemand moet uitgekotst worden en weggestampt.)

Domoren die nertsfokkerijen verbieden, die dan naar het buitenland gaan met als resultaat mínder diervriendelijkheid...

En nog wat trouwens.
Wat eten die bijstandsmoeders? Kunnen die bio-kip betalen?

Flikker op met je kutkip, kutkip!

(Die sexy vega's van die anti plofkip, die doen het met een wortel.
Vroeger deden nette mensen en nonnen dat met een komkommer.
Waar gaan we heen meneer...)


Recept
Vegetarische komkommer à la Th.
Kom!
Kommerkom!! Komkomkommerkomkom!!!!
Doe de ingrediënten bij elkaar en KomAhh!! KomkommerAhhAhhhhhhh!!!!!!
Jaja!!!Ja!!!!!!! GroteGeilePlofkip!!!!!!
...AhhoewoewoeAhhAhh... Oeh.... Oeh... Macrobiotischegeilbaard....