Alweer foto's van inkopen vandaag
Mini preitjes
Het
Nieuw Margriet Kookboek
is een pil uit 1978, van Wina Born
Een uiterst degelijk boek!
Een uitstekend boek, vooral gezien dat 1978
Het hoort thuis op de plank met de Huishoudschool kookboeken
Born werd door de Dikke van Damp afgezeken, maar dat is enkel en alleen omdat Born wél verstand van koken had, en Van Damp niet meer was dan een blaaskaak met culinaire boekenkennis
Het soort boek waarvoor de apendrollen van de Volkskrant en NRC zich te goed voelen, terwijl ze nog niet een kwart van de kennis van Born hebben
"We verbruiken minder vet en minder suiker dan tien, twintig jaar geleden"
"We experimenteren met de vegetarische en macrobiotische keuken"
1978
Die culinaire veenlijken van de Volkskrant lullen 40 jaar later hetzelfde en vinden zich super popi
Ik keek nog even naar het Margriet Dagkookboek 1995
Ook een uitstekend boek
Pepernoten!
Een dezer dagen ga ik ze zelf maken
Dat ben ik al vier maanden van plan
Perfect!
Het Spaghetti carbonara recept is correct
Niks room, maar eieren
Kom daar eens om tegenwoordig
Croquetten
Koude bouillon in de roux
Perfect!
Dat roept Holtkamp ook
Marmalade maken met Valencia sinaasappelen
Correct!
Staartstuk
Koetsierstuk! Picanha!
Van kop tot staart in 1978...
Jachtschotel
Niks net als filosoof, zoals je altijd leest
Dat is heel wat anders
Appel!
Varia
Lever, nier, zwezerik, hersens, tong, gespleten kalfsknie...
Karper, snoek...
Donkerbruine roux
Cajun!
Foutje
à la Barcelona
à la barcelone
Ja!
Wijting is in Frankrijk erg gewaardeerd
Merlan
Marinade van vlees in witte wijn
Daar zal ik me eens in gaan verdiepen
"Nu vrijwel iedereen tegenwoordig over een koelkast beschikt..."
"Halveer de jeneverbessen"
Juist!
Niks heel laten of pletten
Amerikaanse ham-pâté
Met gemalen gekookte ham
Apart...
Gaan we wat maken?
Jawel!
Zuppa pavese
Dat is lang geleden...
Gebonden bruine soep
Met die gespleten kalfsknie
En met die donkerbruine roux
Aardappel, wortel, champignons, rode wijn, madera...
Provençaalse eieren
Met ansjovis-kappertjes aioli
Zeewolf met tomaat en kaas
Daar moet ik over nadenken
Eerst eens nadenken over vis met kaas
Gemarineerd koetsierstuk
Champignons à la russe
Bedekt met zure room in de oven
Met smetana dan dus natuurlijk
Dat zakt niet naar beneden, dat geeft een bruin dakje
Nierbroodjes
Een heel ander recept dan wat ik maak
Nier met ui malen
Er gaat tomaat door
Craigie toast
Met tomaat
Zweedse gemarineerde haring
Aldi vissticks
Leken gepaneerde filets
(Grote koolvisfilets hadden ze laatst)
Beetje soort separatorvlees
Vergelijk met het Libelle kookboek
10 jaar ouder
Veel overeenkomsten, interessante verschillen
Zie hier