vrijdag 11 januari 2019

Een uitstekend kookboek



Alweer foto's van inkopen vandaag

Mini preitjes



Het
Nieuw Margriet Kookboek
is een pil uit 1978, van Wina Born


Een uiterst degelijk boek!
Een uitstekend boek, vooral gezien dat 1978
Het hoort thuis op de plank met de Huishoudschool kookboeken

Born werd door de Dikke van Damp afgezeken, maar dat is enkel en alleen omdat Born wél verstand van koken had, en Van Damp niet meer was dan een blaaskaak met culinaire boekenkennis

Het soort boek waarvoor de apendrollen van de Volkskrant en NRC zich te goed voelen, terwijl ze nog niet een kwart van de kennis van Born hebben

"We verbruiken minder vet en minder suiker dan tien, twintig jaar geleden"
"We experimenteren met de vegetarische en macrobiotische keuken"
1978
Die culinaire veenlijken van de Volkskrant lullen 40 jaar later hetzelfde en vinden zich super popi

Ik keek nog even naar het Margriet Dagkookboek 1995
Ook een uitstekend boek



Pepernoten!
Een dezer dagen ga ik ze zelf maken
Dat ben ik al vier maanden van plan


Perfect!


Het Spaghetti carbonara recept is correct
Niks room, maar eieren
Kom daar eens om tegenwoordig


Croquetten
Koude bouillon in de roux
Perfect!
Dat roept Holtkamp ook


Marmalade maken met Valencia sinaasappelen
Correct!


Staartstuk
Koetsierstuk! Picanha!
Van kop tot staart in 1978...


Jachtschotel
Niks net als filosoof, zoals je altijd leest
Dat is heel wat anders
Appel!



  
Varia


Lever, nier, zwezerik, hersens, tong, gespleten kalfsknie...

Karper, snoek...


Donkerbruine roux
Cajun!


Foutje
à la Barcelona
à la barcelone


Ja!
Wijting is in Frankrijk erg gewaardeerd
Merlan


Marinade van vlees in witte wijn
Daar zal ik me eens in gaan verdiepen


"Nu vrijwel iedereen tegenwoordig over een koelkast beschikt..."


"Halveer de jeneverbessen"
Juist!
Niks heel laten of pletten


Amerikaanse ham-pâté
Met gemalen gekookte ham
Apart...




Gaan we wat maken?

Jawel!


Zuppa pavese
Dat is lang geleden...

Gebonden bruine soep
Met die gespleten kalfsknie
En met die donkerbruine roux
Aardappel, wortel, champignons, rode wijn, madera...

Provençaalse eieren
Met ansjovis-kappertjes aioli

Zeewolf met tomaat en kaas
Daar moet ik over nadenken
Eerst eens nadenken over vis met kaas

Gemarineerd koetsierstuk

Champignons à la russe
Bedekt met zure room in de oven
Met smetana dan dus natuurlijk
Dat zakt niet naar beneden, dat geeft een bruin dakje

Nierbroodjes
Een heel ander recept dan wat ik maak
Nier met ui malen
Er gaat tomaat door

Craigie toast
Met tomaat

Zweedse gemarineerde haring



Aldi vissticks
Leken gepaneerde filets
(Grote koolvisfilets hadden ze laatst)
Beetje soort separatorvlees



Vergelijk met het Libelle kookboek

10 jaar ouder

Veel overeenkomsten, interessante verschillen

Zie hier