Foto's van Mac 'n Cheese Balls maken
Zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Terrine van kweeperengelei en verse kaas
Maak kweeperengelei of koop in de Spaanse winkel (Membrillo)
Klop een glas room half stijf en voeg dan drie dessertlepels poedersuiker toe
Klop nog een paar minuten
Meng met 175 gram verse kaas en met het sap van een halve citroen
Vet een cake-vorm in met boter, leg er een laagje kweeperengelei in, dan een laagje van het kaasmengsel etc. tot de vorm vol is
Eindig met gelei
Koel goed, stort, snijd in plakken en serveer met muntsaus
Decoreer met muntblaadjes en met bramen
Kaas ijs
250 cc. room met 250 cc. melk bijna aan de kook brengen
50 gram geraspte rookkaas erin oplossen, en 250 gram Caprice des Dieux
Au bain Marie een voor een twee eieren erdoor kloppen, daarna 200 gram suiker, en dan regelmatig roerend koud laten worden
In een bak in de diepvries zetten en weer regelmatig omroeren
Of verder in de ijsmachine natuurlijk
Serveren met warme vruchtensaus (Jam, wat drank, wat citroensap, roerend warmen...)
Kaassaus met witlof
Geserveerd als fondue
Bak in flink boter ui en knof aan
Kruid met geel mosterdzaad, gebroken piment, iets komijn, nootmuskaat en iets kruidnagel
Bak flink stukjes witlof even mee
Maak er een roux van, en daarvan met warme melk, warme groentenbouillon en droge witte wijn een saus
Breng op smaak met pikant niet-gerookt paprikapoeder
Los kleine blokjes oude Goudse zo goed mogelijk op in de saus (lukt niet helemaal) en breng op smaak met Parmezaanse kaas
De saus moet vrij dun zijn (eventueel nog wat vloeistof toevoegen) want hij wordt nog iets gebonden met losgeklopt ei
Bind dus met ei
Proef op zout en serveer als fondue
Venkel met kaas in filodeeg
Spanakopitas
Griekenland
Kook spinazie en snijbiet samen en kort in iets water, in een braadpan
Stoof gehakte ui en flink kleingesneden venkel op half-hoog vuur een minuut of 10 in olijfolie, en voeg bij de groenten
Voeg wat gehakte sjalot en knof toe, dille, nootmuskaat en een flink stuk Feta in kleine stukjes
Laat roerend warm worden en los er dan een stuk verse kaas in op
Breng op smaak met z/p
Vet een ovenschotel in en leg er een vel filodeeg in
Bestrijk dat met niet te warme gesmolten boter
Leg zo nog een stuk of vier, vijf vellen deeg met boter daarop
Bestrooi met geraspte kaas en schep er het groenten-kaasmengsel op
Bedek met een vel filodeeg, bestrijk met boter en herhaal met weer vier, vijf vellen
Snij de taart vóór het bakken in punten en bak een dik half uur op 180 graden
Aardappelen gevuld met blauwschimmelkaas
Neem grote en vrij platte aardappelen van gelijke grootte en van een vastkokende soort
Was ze (ongeschild), droog ze en prik ze rondom in met een vork
Leg ze op een rek in de oven en bak ze drie kwartier bij 160 graden
Laat ze afkoelen
Snijd van elke aardappel een kapje van een platte kant
Hol de aardappelen voorzichtig uit (niet alleen de aardappel maar ook de schil moet heel blijven); er moet ongeveer een flinke centimeter wand overblijven
Prak de aardappel die u eruit haalde tot een smeuïg geheel met wat yoghurt, flink blauwschimmelkaas en wat gehakte lente-ui
Vul daarmee de aardappelen; de vulling moet bol boven de aardappelen uitsteken
Bestrooi met paprikapoeder en bak ze in de oven op 180 graden tot ze licht gebruind zijn