zaterdag 27 april 2019

Kaas!



Foto's van Mac 'n Cheese Balls maken
Zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)



Terrine van kweeperengelei en verse kaas


Maak kweeperengelei of koop in de Spaanse winkel (Membrillo)

Klop een glas room half stijf en voeg dan drie dessertlepels poedersuiker toe

Klop nog een paar minuten

Meng met 175 gram verse kaas en met het sap van een halve citroen

Vet een cake-vorm in met boter, leg er een laagje kweeperengelei in, dan een laagje van het kaasmengsel etc. tot de vorm vol is

Eindig met gelei

Koel goed, stort, snijd in plakken en serveer met muntsaus

Decoreer met muntblaadjes en met bramen




Kaas ijs


250 cc. room met 250 cc. melk bijna aan de kook brengen

50 gram geraspte rookkaas erin oplossen, en 250 gram Caprice des Dieux

Au bain Marie een voor een twee eieren erdoor kloppen, daarna 200 gram suiker, en dan regelmatig roerend koud laten worden

In een bak in de diepvries zetten en weer regelmatig omroeren
Of verder in de ijsmachine natuurlijk

Serveren met warme vruchtensaus (Jam, wat drank, wat citroensap, roerend warmen...)




Kaassaus met witlof

Geserveerd als fondue



Bak in flink boter ui en knof aan

Kruid met geel mosterdzaad, gebroken piment, iets komijn, nootmuskaat en iets kruidnagel

Bak flink stukjes witlof even mee

Maak er een roux van, en daarvan met warme melk, warme groentenbouillon en droge witte wijn een saus

Breng op smaak met pikant niet-gerookt paprikapoeder

Los kleine blokjes oude Goudse zo goed mogelijk op in de saus (lukt niet helemaal) en breng op smaak met Parmezaanse kaas

De saus moet vrij dun zijn (eventueel nog wat vloeistof toevoegen) want hij wordt nog iets gebonden met losgeklopt ei
Bind dus met ei

Proef op zout en serveer als fondue




Venkel met kaas in filodeeg

Spanakopitas

Griekenland


Kook spinazie en snijbiet samen en kort in iets water, in een braadpan

Stoof gehakte ui en flink kleingesneden venkel op half-hoog vuur een minuut of 10 in olijfolie, en voeg bij de groenten

Voeg wat gehakte sjalot en knof toe, dille, nootmuskaat en een flink stuk Feta in kleine stukjes

Laat roerend warm worden en los er dan een stuk verse kaas in op

Breng op smaak met z/p

Vet een ovenschotel in en leg er een vel filodeeg in

Bestrijk dat met niet te warme gesmolten boter

Leg zo nog een stuk of vier, vijf vellen deeg met boter daarop

Bestrooi met geraspte kaas en schep er het groenten-kaasmengsel op

Bedek met een vel filodeeg, bestrijk met boter en herhaal met weer vier, vijf vellen

Snij de taart vóór het bakken in punten en bak een dik half uur op 180 graden




Aardappelen gevuld met blauwschimmelkaas


Neem grote en vrij platte aardappelen van gelijke grootte en van een vastkokende soort

Was ze (ongeschild), droog ze en prik ze rondom in met een vork

Leg ze op een rek in de oven en bak ze drie kwartier bij 160 graden

Laat ze afkoelen

Snijd van elke aardappel een kapje van een platte kant

Hol de aardappelen voorzichtig uit (niet alleen de aardappel maar ook de schil moet heel blijven); er moet ongeveer een flinke centimeter wand overblijven

Prak de aardappel die u eruit haalde tot een smeuïg geheel met wat yoghurt, flink blauwschimmelkaas en wat gehakte lente-ui

Vul daarmee de aardappelen; de vulling moet bol boven de aardappelen uitsteken

Bestrooi met paprikapoeder en bak ze in de oven op 180 graden tot ze licht gebruind zijn