Daar werd me om gevraagd
Ik hou het kort
Moet straks voor heel veel man een zeer fraaie schotel maken
Blanquette met parelhoen en Jambon blanc, en heel kleine champignons en verse doperwten, en munt en marsala, en Schupfnudeln
Eerst maar even Nederland
Aardappelen (Frieslanders) schillen, snijden en lang in koud water en dat regelmatig verversen
Afgieten, droog deppen
Bakken op 155° tot gaar in plantaardig vet
Volledig koelen
Afbakken op 190° tot goudbruin
België
Bintje gebruiken
Schillen, snijden, spoelen onder stromend water
Uitlekken, droogdeppen
Op 145° tot gaar bakken in Blanc de Bœuf
(Het hoort met paardenvet)
Volledig afkoelen
Op 180° bruinen
Spanje
Je moet zo'n pan hebben die eruit ziet als een paellapan met hoge rand
Een aardewerken is het mooist, zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster) maar die kan je alleen gebruiken in de oven (en dan kan je geen friet bakken) of op een houtgestookt fornuis (heb ik in Spanje; ideale verwarming ook in de winter als je in de bergen woont
Metaal is dus handiger, zie hier
Gebruik vastkokende aardappelen; Nicola bv.
Dunne frieten snijden
Direct in een laag van 4 cm groene olijfolie in zo'n pan, op ongeveer 165°
Langzaam laten garen
Ze moeten enkel maar ietsje bruinen
De olie laten afkoelen en het pannetje in de kast zetten
(Huishoudster waarschuwen dat in dat pannetje olie zit)