donderdag 4 april 2019

Friet bakken




Daar werd me om gevraagd

Ik hou het kort

Moet straks voor heel veel man een zeer fraaie schotel maken

Blanquette met parelhoen en Jambon blanc, en heel kleine champignons en verse doperwten, en munt en marsala, en Schupfnudeln



Eerst maar even Nederland


Aardappelen (Frieslanders) schillen, snijden en lang in koud water en dat regelmatig verversen

Afgieten, droog deppen

Bakken op 155° tot gaar in plantaardig vet

Volledig koelen

Afbakken op 190° tot goudbruin




België


Bintje gebruiken

Schillen, snijden, spoelen onder stromend water

Uitlekken, droogdeppen

Op 145° tot gaar bakken in Blanc de Bœuf
(Het hoort met paardenvet)

Volledig afkoelen

Op 180° bruinen




Spanje


Je moet zo'n pan hebben die eruit ziet als een paellapan met hoge rand

Een aardewerken is het mooist, zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster) maar die kan je alleen gebruiken in de oven (en dan kan je geen friet bakken) of op een houtgestookt fornuis (heb ik in Spanje; ideale verwarming ook in de winter als je in de bergen woont

Metaal is dus handiger, zie hier

Gebruik vastkokende aardappelen; Nicola bv.

Dunne frieten snijden

Direct in een laag van 4 cm groene olijfolie in zo'n pan, op ongeveer 165°

Langzaam laten garen

Ze moeten enkel maar ietsje bruinen

De olie laten afkoelen en het pannetje in de kast zetten
(Huishoudster waarschuwen dat in dat pannetje olie zit)