woensdag 17 juli 2019

Sous vide




Toevallig kwam het deze week aan de beurt in de New York Times, de Washington Post en in Libération



Zalm met kappertjes-peterselie vinaigrette


Kan eventueel op wat lagere temperatuur gegaard worden, en dan onder de gril afgebakken
Of niet

Vel naar beneden
Vleeskant p/z en suiker

Blend dille, peterselie en lente-ui met olijfolie
Over de vis [en daarna dan dus pas die p/z en suiker want anders veeg je die weg]

Ander stuk zalm, gelijk behandeld, vlees op vlees erop
Sous vide zak
Een nacht [of een dag dan dus waarschijnlijker] in de koeling

Later afbakken? Sous vide op 43°
Niet? 50°
2 uur

Vinaigrette
Ui, flink citroensap, peterselie, kappertjes, knof, lente-ui, z/p
Olijfolie
Proef op p/z en citroensap




Varkenshaas met pinda-gember, en selderij salade


57°

Pindakaas, sesamolie, soy, limoensap, bakgember, palmsuiker, sriracha, Fish sauce en geperste knof
Door mekaar

Sous vide zak + saus
Sous vide, 2 uur

Uit de zak, saus opvangen en inkoken tot redelijk dik

Vlees met olijfolie insmeren en bruinen onder de gril

Salade
Sesamolie, rijstazijn [neem witte], p/z
Selderij, venkel [geblancheerd], lente-ui, korianderblad
Proef op zout, sesamolie en rijstazijn

Serveer het vlees met de saus, de salade [en die natuurlijk niet erop...], gehakte pinda, sesamzaad [geroosterd] en korianderblad




Rib steak met pikante salsa verde


Rib steak: Rib eye aan het been

[Ik heb de volgorde weer aangepast]
Vlees inwrijven met geperste knof
Dan p/z en tijm
Sous vide zak, 24 uur in de koeling

51°, 1,5 uur

Als je het vlees echt mooi wilt bruinen daarna, haal het dan uit de zak, maak het schoon en leg in de koeling op een rooster, 6 uur, of tot 36 uur als je wil
Voor direct gebruik vlees ook schoonwrijven natuurlijk

Gril

Salsa
Korianderblad, munt, tijm, limoensap, harissa, komijn en z/p mengen
Olijfolie, zout?, limoensap?

Serveer met Fleur de sel en een pepermolen met zwarte peper



Janneke Vreugdeloos met excuus appel


Wat algemene aanwijzingen

New York Times


Hier is sprake van, voor bief achtige zaken, 55° als je het mooi gaar wilt hebben, en 50°

Let wel: in beide gevallen wordt er vóór het serveren gegrild

Er is ook sprake van het vlees in een hete pizza oven gooien, luchttemperatuur 600° (is wat overdreven als het een houtoven is), bodem dus 300+°





47 pasta recepten zie hier

(Alle links hier openen in een nieuw venster)