Gerookte Noordzeekaas
Deens
Mooi!
Mooi!
Ik zag tot mijn stomme verbazing dat
de kokkerellende siervis Petra Possel
restaurantrecensies schrijft in NRC
Alles beter dan De Vieste Man van Nederland, Joel Broekbaard, die het eerst deed, maar toch
Gene ene fuck verstand van koken, maar wel restaurantrecensies en een culinair radioprogramma
Dat kan enkel in Nederland
(Gingen ze, toen die stinkende papzak de pijp uit was, de drie favoriete recepten van De Dikke van Damp maken; kroketten die mislukten, griesmeelpudding die mislukte en erwtensoep die niet te vreten was)
De ontzagwekkende doos at "Sauce forestière met wortel", cursivering van mij
Sauce forestière
Bospaddestoelen in een droge pan op niet te hoog vuur husselend aanbakken
Ietsje boter en olijfolie erbij, laag vuur
Peper, wildfond én gevogeltefond, iets witte wijn, gehakte sjalot, peterselie
Hoog vuur, roeren
Van het vuur af Crème fraîche erdoor en terug op laag vuur
Armagnac, Worcestershire...
Proef op p/z na even doorsudderen
Uitstekend spul
Schrijven kan ze niet
"paté foie gras"
Pâté de foie gras, ja
"Afgebladderde zwartwit foto's aan de muur"
Hoezo, afgebladderd?
"omringd door partjes aardappel"
Koken kan ze ook niet
En dus lardeert ze haar verhalen met wichtigmacherige termen
Labneh, lavash, tobiko, piennoli tomaten
Die denkt dat een Napolitaanse pizza een hogere rand heeft dan een Romeinse, omdat die rand hoog gemaakt is, het onnozele veenlijk
Die is hoger simpelweg omdat ie niet met saus bedekt is en dus rijst, ja
Dat daar geen olie door het deeg gaat...
Dat die wel en de Romeinse niet oorspronkelijk in een houtoven werd gebakken
Hoe kan je zoveel domheid uit je strot geknepen krijgen
Dat je Napolitaanse pizza met buffelmozzarella maakt, de onnozele Neanderthaler...
[Op 3 augustus kon ik hier nog eens op terug, met bewijs dat het allemaal gelul is van die siervis...]
"pulpo (inktvis)"
"het ei gefrituurd maar nog zacht van binnen"
Hoezo, "maar"?
Die denkt dat tapa's typisch iets Catalaans is...
Die vreet inktvis met rozijnen...
"gefrituurde polenta"
Alsof dat iets heel speciaals is!
Dat eten ze tot op de Antillen...
Funchi hasá
Maak polenta van 1 op 2 geel maismeel (geen Masa harina!) en water, plus zout en een klont boter
15 minuten roerend sudderen
Stort op een bakblik (duimdukke laag) en laat koelen
Snij in stengels en frituur
Serveer met geraspte kaas
Links van de kaasboer, rechts uit de super
Links uitstekend, rechts vlakke troep
(Veel mensen denken dat er maar één enkele Kernhem fabriek is...)
Ze heeft een enorme voorkeur voor shittenten
"wat een herrie!"
"op volle sterkte serveert hij..."
"voor de oren een ramp"
(Drie verschillende tenten op een totaal van vijf)
"Het is in de zaak véél te warm"
"Het op de website aangekondigde menu is niet beschikbaar"
"à la carte is nog niet mogelijk"
Laat ze d'r vooral zelf maar gaan vreten, met die siervissenkop
Ze at
een visterrine
Nou, dat kan ik beter
Maak oud witbrood zonder korst vochtig met melk en knijp het goed uit
Prak het met fijn geraspte ui, grof geraspte wortel en venkel, mayo en een flinke hoevelheid gekookte geprakte witte vis
Breng op smaak met citroensap, dille, p/z en tabasco
Werk er stukjes gekookte witte vis door en gekookte zeevruchten
Vet een terrine in, beleg met aluminiumfolie tot ruim boven de rand, stort er de vismassa in en vouw dicht
Prik er een gat in en zet een uur au bain marie in een middelhete oven
Laat koelen, maak de bovenkant open en giet er een scheut nog ongestolde vis-aspic over
Laat koelen en opstijven, giet er weer aspic over enzovoorts, tot het geheel in de gelei zit
Til uit de schaal, haal uit de folie en garneer met stukjes gekookte vis en idem zeevruchten
Koel
Aldi
Lekker!
Dat zie je toch veel, bij die Nederlandse culi schrijvers
Dat het van die omhoog gevallen proleten zijn
Opgegroeid in een steuntrekkersgezin