vrijdag 26 juli 2019

Dikke Mossel



Gerookte Noordzeekaas
Deens
Mooi!


Ik zag tot mijn stomme verbazing dat

de kokkerellende siervis Petra Possel

restaurantrecensies schrijft in NRC


Alles beter dan De Vieste Man van Nederland, Joel Broekbaard, die het eerst deed, maar toch


Gene ene fuck verstand van koken, maar wel restaurantrecensies en een culinair radioprogramma

Dat kan enkel in Nederland

(Gingen ze, toen die stinkende papzak de pijp uit was, de drie favoriete recepten van De Dikke van Damp maken; kroketten die mislukten, griesmeelpudding die mislukte en erwtensoep die niet te vreten was)



De ontzagwekkende doos at "Sauce forestière met wortel", cursivering van mij

Sauce forestière

Bospaddestoelen in een droge pan op niet te hoog vuur husselend aanbakken

Ietsje boter en olijfolie erbij, laag vuur

Peper, wildfond én gevogeltefond, iets witte wijn, gehakte sjalot, peterselie
Hoog vuur, roeren

Van het vuur af Crème fraîche erdoor en terug op laag vuur

Armagnac, Worcestershire...

Proef op p/z na even doorsudderen



Uitstekend spul


Schrijven kan ze niet

"paté foie gras"
Pâté de foie gras, ja

"Afgebladderde zwartwit foto's aan de muur"
Hoezo, afgebladderd?

"omringd door partjes aardappel"


Koken kan ze ook niet

En dus lardeert ze haar verhalen met wichtigmacherige termen

Labneh, lavash, tobiko, piennoli tomaten

Die denkt dat een Napolitaanse pizza een hogere rand heeft dan een Romeinse, omdat die rand hoog gemaakt is, het onnozele veenlijk
Die is hoger simpelweg omdat ie niet met saus bedekt is en dus rijst, ja
Dat daar geen olie door het deeg gaat...
Dat die wel en de Romeinse niet oorspronkelijk in een houtoven werd gebakken
Hoe kan je zoveel domheid uit je strot geknepen krijgen
Dat je Napolitaanse pizza met buffelmozzarella maakt, de onnozele Neanderthaler...
[Op 3 augustus kon ik hier nog eens op terug, met bewijs dat het allemaal gelul is van die siervis...]

"pulpo (inktvis)"

"het ei gefrituurd maar nog zacht van binnen"
Hoezo, "maar"?

Die denkt dat tapa's typisch iets Catalaans is...
Die vreet inktvis met rozijnen...

"gefrituurde polenta"
Alsof dat iets heel speciaals is!
Dat eten ze tot op de Antillen...


Funchi hasá

Maak polenta van 1 op 2 geel maismeel (geen Masa harina!) en water, plus zout en een klont boter

15 minuten roerend sudderen

Stort op een bakblik (duimdukke laag) en laat koelen

Snij in stengels en frituur

Serveer met geraspte kaas



Links van de kaasboer, rechts uit de super
Links uitstekend, rechts vlakke troep
(Veel mensen denken dat er maar één enkele Kernhem fabriek is...)


Ze heeft een enorme voorkeur voor shittenten

"wat een herrie!"

"op volle sterkte serveert hij..."

"voor de oren een ramp"
(Drie verschillende tenten op een totaal van vijf)

"Het is in de zaak véél te warm"

"Het op de website aangekondigde menu is niet beschikbaar"

"à la carte is nog niet mogelijk"

Laat ze d'r vooral zelf maar gaan vreten, met die siervissenkop


Ze at

een visterrine

Nou, dat kan ik beter


Maak oud witbrood zonder korst vochtig met melk en knijp het goed uit

Prak het met fijn geraspte ui, grof geraspte wortel en venkel, mayo en een flinke hoevelheid gekookte geprakte witte vis

Breng op smaak met citroensap, dille, p/z en tabasco

Werk er stukjes gekookte witte vis door en gekookte zeevruchten

Vet een terrine in, beleg met aluminiumfolie tot ruim boven de rand, stort er de vismassa in en vouw dicht

Prik er een gat in en zet een uur au bain marie in een middelhete oven

Laat koelen, maak de bovenkant open en giet er een scheut nog ongestolde vis-aspic over

Laat koelen en opstijven, giet er weer aspic over enzovoorts, tot het geheel in de gelei zit

Til uit de schaal, haal uit de folie en garneer met stukjes gekookte vis en idem zeevruchten

Koel
   


Aldi
Lekker!


Dat zie je toch veel, bij die Nederlandse culi schrijvers

Dat het van die omhoog gevallen proleten zijn

Opgegroeid in een steuntrekkersgezin