Vandaag foto's van inkopen iha
En niet alleen Italiaanse, zoals deze gedroogde kappertjes
Je stooft ze mee in sauzen en soepen
Onno Kleyn, aka Otto Kleynejan publiceerde een serie
regionale recepten van de streken waar de Giro langskwam
Zie de eerste aflevering hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Aardig idee van de Volkskrant, maar laat het dan ajb doen door iemand die wél verstand van de Italiaanse keuken heeft
Ik weet dat Kleynejan er boeken over schrijft, maar dat is nu juist het ergste
Dat een culinaire nul dikke culiboeken schrijft, barstens vol fouten!, dat kan alleen in Nederland
(En waarom? Omdat hier geen hond verstand heeft van culinaire zaken...)
Fettucine con asparagi e prosciutto
Niet Fettucine con asparagi en prosciutto dus
* Parmezaan rasp je niet, dat maal je
* Als je écht verstand hebt, dan schil je asperges van de kont naar de top; dan snij je in ene van dik naar dun
* Je snijdt niet "een klein stukje" van de kont, want dat is per asperge verschillend
* Met de schillen (en de kontjes, ja) kook je niet later een soep (bedoeld is bouillon), maar éérst, om daar de asperges in te koken
Ik heb het trouwens gemaakt met witte asperges, fontina en San Daniele ham
Wow!
Heerlijk gegeten laatst
Met laksa en seitan
Dan volgt er een verhaal over rielwennervriendelijke koolhydraten
Hij was weer forsch aan de fles, mag ik aannemen
Zie de paarse drankharses hier
Tortel di patate
Niet tourtel, ja
Een totaal nergens op slaand recept van dit gerecht
Aardappelen, bloem bier
Dan kan je dus net zo goed Rösti gaan eten, of Limburgse reibekuchen
In Tortel di patate zit kaas, parmezaan én Fior di latte (koemelk mozzarella)
En charcuterie: Salame napoletano en gekookte ham
Arme versie: bier ja, en nog steeds kaas
"In Piemomte geven ze een andere draai aan de Rösti"
Ik zou zeggen Vergeet die kaas dan niet
Armste versie: geen kaas, maar dan ook geen bier!
Edchup!
Ed Sheeran!
Rigatoni con la Fontina
Enkele opmerkingen
Het is zeker niet zo dat enkel in Aosta en omgeving andere vlezen dan rund worden gedroogd
In Spanje, in Huesca en ook in het Noord-Westen wordt van alles gedroogd
Schaap, vos, veulen, wild zwijn, you name it
Belangrijkste opmerking: Rigatone met Fontina hoort met doperwten gemaakt te worden
Ongelofelijk maar waar: hij heeft het recept correct overgepend
Op die doperwten na dan
"Er gaat wat kaneel over; dat klinkt ons vreemd in de oren"
Nooit van kerrie gehoord...
Weer merkte ik het
Vagoterische winkel
Seitan en bv. ook gerookte tofu in tig soorten
Je zoekt je suf om het naturel te vinden
Allemaal met smaakje zus, smaakje zo
Vagoteriërs kunnen niet koken...
Risotto primavera
Dat je tuinbonen dubbel moet doppen omdat ze anders bitter smaken, de kleuter
"Snijd de toppen van de asperges en houd ze apart"
"Voeg de aspergestukjes en de -toppen toe"
Gristus...
En niet weten dat je risotto altijd begint met witte wijn
(Maar wel Italiaanse kookboeken schrijven! In Nederland kan dat...)
En die tuinbonen...
Of een Italiaan daar ooit tuinbonen door gooit...
Nieuw zakmes ook!
Zie de volgende -en laatste- aflevering hier