woensdag 31 juli 2019

Zuid-Amerika



De Beyond Burger
Zie mijn post erover hier
Flink scrollen
(Alle links hier openen in een nieuw venster)



Chili


Ik kwam een Chileens gerecht tegen, Papas con arroz, aardappelen met rijst, wat je ook in tig andere culturen vindt

Ook in Zuid-Spanje, Canarische Eilanden, en Midden-Amerika
Met varianten in de Cariben

Het heet dan wel hetzelfde, het ís niet hetzelfde

Chili: Aardappelen en rijst stoven met wortel in melk
Met boter, ui en bouillon

Zie hier en gooi door Google Translate Spaans Nederlands

Deze Chileense versie is erg populair in de hele Spaans sprekende wereld



Zeer burgerlijk (hahaha) gegeten


Guatemala


Daar eten ze recados

Stoofschotels gebonden met gemalen zaden

Recado is ook de naam van het kruidenmengsel wat door de stoofpot, welke stoofpot dan ook, gaat, en ook in soep

Zie een (idem) Mexicaans recept hier

Recado colorado: gekleurde recado
Lees: rode recado
(Pimiento colorado: rode paprika; was groen en heeft nu kleur)

Knof, oregano, komijn, kruidnagel, achiote / annatto, korianderzaad, rood pepertje, tabasco, zout, citroensap

Blenden ex sap
Plus sap tot pasta
Tabletjes, drogen
Gebruiken

Bekendste gerecht ermee: pepian
Zoek op recipe pepian
Laat alle kruiden weg en gebruik de recado

Nou ja, je kan er ook nog Cobanero chili pasta bij doen

Cobanero pepers (soort kleine jalapeño) droog roosteren met knof
Blenden met zwart zout (Amerikaans gerookt zout; niet Himalaya of Kala namak)
Pasta maken met olijfolie



Appelmoes erbij!
Van zo rood mogelijke Jonagold!


Peru


De New York Times schreef dat ze er maiz chulpe bij eten, gepofte speciale soort mais
Hoho
Ze eten Maiz caucha
En dat maak je van Maiz chulpe


En ja! Salchipapas!
Worstaardappelen!

De Zuid-Amerikaanse kapsalon!

Zie hier
Die Crema de aceitunas is een soort zwarte olijven tapenade


Chicha morada
Ja, dronk ik ook wel eens
Bier van paarse mais

Ik maakte laatst tortilla's van paarse Masa harina
Lekkerder dan gewone



Parisian sauce
Zie hier
Iets scrollen


Nóg een Guatemala


Pollo en jocón

Kip in jocón, groene saus

Koriander en tomatillo
(Koop tomatillo evt. in blik; Mexicaanse winkel)

Zie hier

Zoals altijd is het recept danig gecontroleerd
Het klopt op één ding na: knof erbij!!!

En wat gehakte witte (pikante) ui erbij, dat kan geen kwaad
Samen met de pepers




Uruguay


Daar lees je weinig over

Keuken als Argentinië, dus op basis van Spaanse immigranten

Maar pas op!
Eerst kwamen de Spanjaarden met hun keuken, en daarna kwamen (veel meer) Italianen, die zich aanpasten aan die keuken
Maar je struikelt er wel over de Grapperia's, en die Italianen weigerden ook hun pasta vaarwel te zeggen

Ook wat Duitse invloed
Patisserie en viennoiserie, naast vrij sterke Spaanse invloed daar

En natuurlijk de hele dag door mate drinken...