dinsdag 30 juli 2019

Schelpdieren!



Vandaag foto's van sinaasappelkoek!
Heel wat anders!
Zie het recept hier (ff scrollen!)
(Alle links hier openen in een nieuw venster!)



En een enkel schaaldier!



Fideuà met zeevruchten

Alicante


Ik heb al enorm dikwijls over fideuà geschreven

Paella maar dan met pasta ipv rijst

Gebruik fideus (ook wel Fideus perla), maar dat vind je hier moeilijk
Gebruik sedanini (niet sedanini rigati) of gramigna
Of Ince uzun van De Betere Turk

Zoek op dit blog (linksboven) op fideuà (zet het accent goed!)

Een artikel in El País

Dat als je tapijtschelpen gebruikt, het minder droog wordt
Vuur hoger zetten zou ik zeggen

En dat je spul wat op dit moment op de markt is moet gebruiken
Ja, Jezus
Dat is de essentie van paella en dat soort spul
Rijst of pasta + wat er te koop is of wat er in de tuin staat...

Mosselen openen en uit de schelp

Paellera, olijfolie, ui, zout...

Gehakte ("geraspte") tomaat...

Inkoken en zowat droogkoken

Rode wijn en wegkoken
(Denk aan risotto maken!)

Olijfolie, garnalen, draaien, uit de pan

Stukjes octopus [of inktvis], wat draaien, zout...

Nu de pasta erbij, en zie: dat is dus de grote fout!

Het moet zo:
Alles bakken en uit de pan
Schone pan, olijfolie, pasta...
Wijn...
Bouillon...
Beetje voor beetje de rest retour (de mosselen op het laatst) terwijl de pasta gaart




Jakobsschelpen met mais-salsa

Noord-Oostkust USA maar Mex invloed


Tomatillo en jalapeño blenden

Mais erdoor (gekookte natuurlijk), rode paprikastukjes, gehakte sjalot, limoensap, iets zout

Laat een uur staan op een koele plek en roer regelmatig om

Proef op zout

Jakobsschelpen olijfolie, en dan (en niet andersom dus, ja) p/z

Gril

Plus de salsa en de onvermijdelijke korianderblaadjes en idem dito limoenpartjes serveren




Koreaanse garnalen met sperziebonen


Sperzie kop kont en in tweeën en goed blancheren (half gaar koken)

Meng gochujang (toko; zie hier) met pindaolie, Light soy en mais- of rijststroop (betere toko, Koreaanse afdeling)

Garnalen en sperzie erin

Koele plek, tijdje, regelmatig roeren

Wat laten uitlekken

Op bakplaat, vlak onder de gril

Serveer met droge rijst




Fregola met schelpdieren

AD, Ronals Giphart


Giphart is de culinaire meester van het klok horen luiden maar

Het is niet Fregola tostata
Het is Fregola, of Fregola sarda
En ze zíjn tostata, ze zijn geroosterd., maar ze héten niet zo
(En dit is weer die truc: ergens wat lezen, hoofdingrediënt is hier nauwelijks te koop, "Daar gaan we over schrijven! Dan denken ze dat ik veel verstand van koken hep!")

En dat wordt niet met een tomatensaus geserveerd
Dat wordt geserveerd met een saus waar eventueel, en zeer zeker niet altijd, een heel klein beetje tomaat in zit
En áls je tomaat gebruikt in dit gerecht, dan nooit never vers, maar uit blik

En dat wordt niet geserveerd met "mosselen of kokkels"
Dat wordt geserveerd met vongole, tapijtschelpen
(Of arselle, net zoiets, maar die heb je hier niet)

En het recept klopt van geen kanten want twee belangrijke ingrediënten ontbreken, Pana carasau en rozemarijn

"Na een minuut of vijf openen de kokkels"
Waar hebben ze deze culinaire mongool opgedoken?
Die hebben ze met korting gekregen!




Mosselen met tomaat en chorizo

New York

Lijkt sterk op Galicische mosselen


Olijfolie, blokjes chorizo staat er
Zeker zeker, maar maak het eens met verse chorizo zou ik zeggen

Halve kerstomaten en knof
Nee, eerst ui, dan knof, dan peterselie en selderijblad, en dan pas die tomaatjes

Dan mosselen en witte wijn
Nee; eerst volledig koelen (met grof gebroken witte peper), dan mosselen en witte wijn en dan fors vuur eronder

Zo


Hij was wat ingezakt
De oven stond op 150 ipv 180...