zaterdag 8 december 2012

Groene asperges, Tabasco, soesjes



Gisteren

Groene aspergepunten, feta, aardappelen
Kook bloemige aardappelen in blokken tot ze bijna uit mekaar vallen. Afgieten, koudspoelen!
Ik had een kilozak van AH, en de kwaliteit was niks. De ene helft viel uit mekaar terwijl de andere helft nog keihard was.
Ingevette ovenschaal (zie verderop!), laag aardappelen, tegen de bodem aan prakken, egaliseren, invetten (olijfolie), iets bruinen in de oven.
Olijfolie, rode ui, knof...
Iets bouillonblokje lams, droge sherry, witte wijn...
Aspergepunten erop (zie boven), deksel, half garen, deksel eraf, inkoken.
In de ovenschotel en flink droge groene peperbolletjes erover malen (hiervoor zal je een leeg kruidenmolentje moeten scoren of een pepermolen moeten kopen; gebruik eventueel heel goed uitgelekte / drooggedepte fijngehakte groene peperbolletjes uit de azijn / pekel).
Met plakken Feta (ik gebruikte Euroshopper "Witte kaas", een prima alternatief) beleggen. Wat inkwasten met olijfolie.
In de oven.


Dit is een steriele foto. Ik at er drie keer van en vergat drie keer een foto van het kommetje eten te maken, zo lekker was het...

Maar die kaas, die smelt niet, maar wordt toch erg lekker door die oven-gang...

Culinaria, eindelijk

Die uiepellerskop Jamie Oliver, die duikt nu ook bij V&D op. Jamie Oliver kaasplank € 20,-.
Je zal er maar intrappen, zo'n stukkie hout voor € 20...
(Wat zeggu? Heppu u geld teveel? Nou, dan moettu hier zijn!; alle links hier in een nieuw venster)

Zie hieronder, wat de Mcilhenny Tabasco (de klassieke Tabasco) van AH nu vervangt. En terecht want dit spul is veel beter.

Proefde het net naast mekaar.
De rode van hieronder is voller, de groene is fijner.
Overigens is dit niet de beste groene. Ik had er ooit een... Maar goed, ooit komen we er achter wat dat was.


Twee tips.
Aldi, woensdag: keramische messen, € 4,50 / stuk.
AH, komende week: vleestemperatuurmeter € 5,-.

Kocht per ongeluk een Volkskrant (hoor hier).
Daar staat blijkbaar elke vrijdag een pagina Lessen in lekkers in, van om en om Meus en Beddington.
Hushpuppies (zie hier) is inderdaad erg lekker. Maar dat de lekkerste kroketten die van stokvis zijn, dat klopt niet. Als je daarvoor opteert dan is zoutevis, bacalao stuken beter. Die bacalao winkels in Spanje zagen die vis in stukken, dan krijg je gruis (copos), en van dat gruis krijg je de aller fraaiste kroketten.

NRC video soesjes hier.
"De soes, het jonge neefje van de moorkop", waar slaat dat nou in Godsnaam op? Het kleine neefje?
En veel respect voor Holtkamp hoor, maar "Wanneer is het soezendeeg gaar?" Ik zou zeggen: proef. Net als je béchamel en zo proeft om te zien of de bloem gaar is...
En je moet kinderen geen eieren laten breken. Salmonella...
En in de echte keuken doe je het ei nooit direct bij het deeg, want als het zoveelste ei (en die gebruiken ze daar echt heel erg veel) niet goed blijkt te zijn dan kan je alles wegflikkeren. Eerst in een kommetje dus.
En "soesjes openknippen vóór het vullen"? Huhh?? Je steekt er in de onderkant zo'n Bic in, zo'n doorzichtige ballpoint met zo'n blauw dopje erop, en dat draai je rond en dan is het fraai hol. (Het wás al hol, maar met schotjes, en die zijn dan weg.) Zie hier.


Varia

Zag gisteren El Secreto de tus Ojos, het geheim van je ogen.
Erg mooi. Trailer hier.
Had het er ooit met PJ over.
En o, PJ, hoorde je die uitdrukking? Plantar begonias, begonia's planten. Achter de geraniums zitten...

Oscar Niemeyer overleden. Zie hier.

Ik weet niet of ik nou zo ontzettend voor die man val. Het zijn toch wel erg dikwijls vliegende schotels op een poot, en zo niet dan zijn het creaties waarvan nog steeds het gebruik ondergeschikt is gemaakt aan de vorm

En dat (Volkskrant) hij zowat alle gebouwen in Brasilia ontwierp, dat klopt niet.
Mijn overleden heel goede vriend Jorge Oteiza (zie hier) heeft er ook heel wat ontworpen. Maar niet als architect, enkel als vormgever.
Dat huis in Alzuza, dat ken ik goed, daar ben ik veel geweest. Maar blijkbaar is dat later (ik was er de laatste keer in 1984) sterk aangepast. Dat was toen enkel een vrij strakke doos. Architect Fernando San Martín. Van wie ik nog geld krijg...

Toet hier.


Ontdekte dit bij AH.
In Frankrijk kan je het krijgen (kopen dan dus, ja!) met puur boter erin.
Maar ik moet zeggen dat de smaak van het spul hierin (plantaardig) heel correct is.