zondag 28 juli 2019

Pasta!




Riso

Met garnalen en groene aspergepunten

Ja, of korte dunne Thaise groene asperges, dat kan je ook zeggen

USA

Riso ("rijst"): zie hier
Rijstvormige pasta, waar je prima risotto van kunt maken
Een maat groter: orzo ("gerst"); zie het laatste recept
(Alle links hier openen in een nieuw venster)


Rauwe grote garnalen pellen
Sinds je er zeker van kan zijn dat het darmkanaal er al is uitgehaald, kan je prima rauwe garnalen kopen als je rauwe gepelde nodig hebt, want dat pelt enorm makkelijk
Open ruggetje...

Garnalenbouillon maken

Marinade (geen liters!) van wat olijfolie, redelijk wat citroensap, chilivlokken (tip: betere toko in universiteitsstad, Koreaanse afdeling, Gochugaru; enorme zak, enorm lekker, kost geen ruk), zout en zwarte peper, vers gemalen knofgranulaat (geen verse knof!)

Garnalen minstens twee uur marineren op een koele plek
Regelmatig draaien

Olijfolie, sjalot, steelstukjes van die groene asperges, peterselie...

Wat witte wijn en dan de topjes...

Van het vuur

Olijfolie en wat boter...
Verse knof stukjes en sjalot...
Riso erbij en wat zout...
Roosteren (het wordt niet echt bruin, maar later wel rood door die Koreaanse peper)

Witte wijn, inkoken...

Garnalenbouillon scheutje voor scheutje, net zoals je risotto maakt
Essentieel verschil, althans wat dit recept betreft: hier roer je het op het laatst, vóór het serveren, niet los

Net vóór de laatste bouillonscheut wat aandrukken/inklinken, scheut bouillon, aan de kook, vuur laag, garnalen erop, deksel...
Na even garnalen draaien

Serveer met de asperges met daarover citroensap en p/z

Feitelijk is dit net zoiets als fideuà, zie hier

Bij Insalata di gamberi, garnalensalade, wordt ook dikwijls riso of orzo gebruikt




Sedani rigati

Met ricotta, doperwten en munt

Pasta con crema di ricotta alla menta


Kook de pasta en bewaar een deel van het kookwater
(Al dat gekwaak over dat je pasta pas net voor het gebruik moet koken is gelul)

Ricotta + scheutje EV olijfolie + gescheurde blaadjes munt en zwarte peper en wat kookwater in de blender

Olijfolie, ui, knof...
Kippenbouillon...
Diepvries doperwten erin garen

Pasta erin warmen

Pasta en doppers uit de bouillon en met de saus serveren

(Doppers + munt is erg Engels ook)




Ramen

Met tempeh en groene paprika

Ramen zie hier


Marineer kleine stukjes tempeh in light soy, citroensap, gembersiroop en togarashi (Japans pepermengsel, zie hier)
(Jonnie Boerelul verkoopt het ook, maar daar moet je niet zijn; "Alle mengsels door hem zelf samengesteld"; interview: "Wat zit erin?" -"Weet ik veel godverdomme...")

Lek de tempeh en vang de marinade op

Flink pindaolie, tempeh...
Uit de pan en groot deel olie eruit ook

Paprika erin kort bakken
Uit de pan

Kook de ramen met zout

Ui, knof, togarashi...
Shaohsing rijstwijn (neem liefst Taiwanese)...

Wat marinade...
Paprika en tempeh erbij...

Serveer met de ramen met yuzu poeder daarover




Juicy Lucy

Burgers met cheddar, strozzapreti en rabarber uit de oven


Die rabarber uit de oven, dat was een recept van de onwelriekende Dikke van Damp, en dat blijkt dus dan ook groot gelul te zijn
We maakten dus de rabarber normaal, en hoe, dat hoef ik hier niet te vertellen

Kook de pasta met zout en met gebroken arbol pepertjes (wat niets met Minneapolis Juicy Lucy te maken heeft, maar wel lekker is)

Rundergehakt aanmaken met Worcestershire, p/z, versgemalen knof granulaat, zeer fijn gesneden sjalot

Grote platte burgers van vormen (elk van een halve portie)

Plakjes American cheese (hier is dat die vierkante oranje Cheddar in plastic) in vieren snijden, stukjes stapelen en erop
Tweede half gewicht burger erop en goed aandrukken

Burgers bakken

Pasta erbij

Flink gekarameliseerde ui erbij is niet weg!
En pickles!

Die burgers blijven enorm juicy door die kaas erin

Foto hieronder:
Fout 1: plakjes niet vouwen maar snijden en stapelen (en zo dan geen lucht erin die uitzet bij het bakken etc)
Fout 2: half gewicht burger te klein; moet breder tov de kaas




Orzo

Met tonijn en Piquillo paprika's

Orzo = gerst, maar hier gerstvormige pasta


Rooster pijnboompitten

Maak visbouillon

Paprika afgieten (bewaren!) en controleren op pitjes en zwarte plekken
Gescheurde exemplaren gaan in stukjes door de "risotto"

Maak "risotto" van de orzo
Boter, sjalot, peterselie, witte wijn, visbouillon, knof granulaat...
Werk er gedroogde kappertjes door en wat vocht van de pot paprika's

Vul de paprika's met de "risotto"
In een vette ovenschaal
Kwast met wat olijfolie in en bestrooi met de pijnboompitten

Bak een mooie tonijnsteak ernaast
(Liefst witte tonijn, skipjack, bonito)




Formule 1

Ongelofelijk, wat is Verstappen enorm goed

Precies zoals ik het voorspelde (en voor alle duidelijkheid: mijn voorspellingen zitten er zowat altijd naast): Ferrari Leclerc (want Vettel zat teveel achterin) en beide Mercedessen gaan onder druk fouten maken
En ze stonden onder druk! Startopstelling Mercedes, Verstappen, Mercedes, Leclerc

Alle drie in de schade gereden, waarbij Hamilton als enige nog verder kon, maar als één voor laatste eindigde

Vettel prachtig van 20 naar 2, trouwens

Niet alleen geen Mercedes op het podium, ook geen Mercedes motor!
Maar wel twee Honda motoren! (Verstappen, Kvyat)
En drie Renault motoren uitgevallen van de vier!

Prachtig, fantastisch...

En nog wat
Zie de foto hieronder
Die jongen is weg
Hier staat een man!