donderdag 4 juli 2019

Gekookt!




Met "Gekookt" bedoelen we hier altijd
lunch-, voor-, na-, en bijgerechten



Zout bij jong belegen kaas en bij radijs


Heel mooi!

Van boven naar beneden rechts:
Zoute kappertjes (wel ff spoelen)
Selderijzout
Chinese met knof gefermenteerde kool (Tianjin preserved vegetable heet het officieel)



Baskisch roerei

Met knofgroen en garnalen


Heel belangrijk: de garnalen (rauw gepeld) moeten nog iets glazig zijn

Ze gaan dus, mét het knoflookgroen (kleingeknipt), halverwege de stolling van het roerei erdoor





Soepgroenten eind juni


Dat is een probleem, want je vindt geen goede prei

Maar wacht!
Je vindt bosui met prachtige knollen eraan!
Zie boven

Je gebruikt geen ui of prei, maar die dingen en hun stengels (nu ook het groen)

Plus wortel (goed kleingesneden), selderijblad en peterselie

Vóór gebruik er knofgranulaat over malen





Braadworst met bieslooksaus


Boter, sjalot, knof...

Witte wijn en inkoken

Crème fraîche en indikken...

Proef en p/z en Worcestershire....

Forsch bieslook erover knippen en steeds meteen erdoor roeren...

Erg lekker bij vet eten...



Peterseliesaus


Dat is een beetje hetzelfde verhaal

Maar:
* maak het dunner, en zonder crème fraîche maar wel wat room
* geen Worcestershire maar wat Oxo of Viandox of zo

DDR feestmaaltijd
Verse "groente" peterselie was er altijd
Pasta ook, en tonijn uit blijk, alhoewel duur, ook altijd

Ik maakte de saus voor vrienden trouwens en ik at verder niet mee




Biefjes proeven

Met citroenpeper en met versgemalen "rode peperbolletjes"


Neem tournedos bij Aldi uit de vriezer

Dat zijn geen tournedos, dat zijn Filets mignons

Maar ze zijn uitstekend, en prachtig dooraderd
Kom daar eens om bij de betere slager, om dooraderde filets mignons of tournedos...

Uhh, het was alle twee erg verschillend en alle twee erg lekker!

(Vreemd; die rode bolletjes zie je zowat enkel droog, terwijl ze op pekel erg lekker zijn; groene peperbolletjes zie je zowat enkel op pekel, terwijl ze droog en versgemalen zo lekker zijn...)





Drie keer roomijs mét

Drie keer waw


Met (hierboven) zafarello

Limoncello met saffraan
Peperduur, dat wel

Maar:je moet ook niet teveel drank gebruiken
Rustigaan
Hierboven was teveel




Met Crème de pêche


Dat is erg lekker spul, maar wel wat aan de zoete kant

Maar bij dat ijs overheerlijk

Simpel, recht door zee, mooi

Wel wat aan de zoete kant schreef ik, maar toch proef je naast dat zoete ijs het bittertje van de perzikpit




Met Apfelkorn


Nou, dat is een vondst hoor!

Prachtig zuur-zoet plus bittertje!

Wow...
Wat heb ik toch enorm goede ideeën...