zaterdag 6 juli 2019

Knof (2)



Vandaag foto's van Chicken Katsu Curry
Zie het recept hier; ff scrollen
Alle links hier openen in een nieuw venster



Zie de eerste aflevering van Knof hier



Knofsoep

Frankrijk



Snij knoftenen in schijfjes en bak ze langzaam bruin in ganzenvet
Maak er een roux van en daarvan soep, met gevogeltebouillon
Laat 10 minuten zachtjes koken zonder deksel

Haal door de draaizeef met de fijne plaat

Bind met eigeel waardoorheen per eigeel een koffielepel witte wijnazijn geklopt is

Leg sneden boerenbrood (Pain bis) op soepborden, giet er de soep over en laat enkele minuten staan vóór het serveren




Konijn met knof

Centraal-Spanje



Een konijn in ei-grote stukken hakken en die mét de kop op hoog vuur snel rondom aanbraden in olijfolie

Op halfhoog vuur eventjes flink grote ongepelde en dwars in tweeën gesneden knoflooktenen meebakken

Z/p

Bedenk dat konijn, net als bijvoorbeeld koteletten, snel gaar is maar daarna snel taai wordt, waarna het lang moet worden gestoofd



Navarra

In de oven worden klaargemaakt

In dat geval regelmatig bedruipen

Zodra het konijn gaar is (hete oven!) wat witte wijn erbij, de aanbaksels losroeren en kruiden met p/z, paprikapoeder en rozemarijn

Beide recepten idem met kip




Aioli

Frankrijk



Maak in een blender of vijzel een brij van vier tenen knof en een in melk geweekte en uitgeknepen snee oud witbrood zonder korst

Doe in een kom en werk er een rauw eigeel door

Maak er met olijfolie een mayonaise van

Breng op smaak met citroensap en p/z

Maak wat dunner, indien gewenst, met melk




Ajo blanco

Witte knof


Ook wel witte gazpacho


Week een ons oud witbrood zonder korst in koud water

Maal een ons ontvelde amandelen, twee tenen knof en wat zout

Knijp het brood uit en werk door het gemalen spul; je krijgt een dikke prut

In de blender of met een mixer 100 ml goede Spaanse of Portugese olijfolie erdoor werken, als maak je mayonaise

Idem 50 ml witte wijnazijn

Klop er een liter ijskoud water door

Werk door een draaizeef op fijne plaat

Koel goed

Serveer met amandelen en koude blauwe druiven





O ja!

Mooie link!

29 recepten met aardbeien uit de New York Times

Zie hier