maandag 8 juli 2019

Taart!



Vandaag foto's van Adobe Stock


Perentaart

Normandië


Tourte Normande aux poires


Maak kruimeldeeg
Zie bv. hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)

Schil 500 gram harde maar rijpe handperen, snijd in plakjes, doe in een kom en giet er vijf eetlepels Calvados bij

Roer er ietsje peper door en 60 gram suiker

Laat een uur op een koele plek staan en roer regelmatig om

Maak van het deeg en de uitgelekte peren een pie

Strooi, voordat je het deksel aanbrengt, nog wat suiker over de peren

Bak drie kwartier op 200 graden

Kook de marinade in en werk er, van het vuur af, een scheut room door

Giet dit mengsel door het gaatje in het deksel, beweeg de taart zodat het mengsel zich tussen de peren werkt en laat de taart bijna helemaal afkoelen




Meringue-taart

Boccone dolce


Italië


Maak geklopt eiwit zoals voor meringues

Knip drie cirkels met een middenlijn van ongeveer 20 cm uit bakpapier en bestrijk die elk met een laag van het geklopte eiwit

Bak de platen zoals je meringues bakt

Smelt au bain Marie 100 gram bittere en 100 gram zoete chocolade, met drie soeplepels water

Laat koelen maar niet stollen

Klop drie koppen goede room redelijk stijf met wat schraapsel uit een vanillestokje

Ga dan door met kloppen, steeds een deel van in totaal drie soeplepels suiker toevoegend; klop de room zo stijf mogelijk

Snij twee kopjes aardbijen in schijfjes, werk er wat suiker door en zet in de koelkast

Snijd nog twee kopjes in schijfjes

Smeer de meringue-platen in met een heel dun laagje chocolade

Breng daarop een laagje slagroom aan van een kleine twee centimeter dik

Leg hierop de ongesuikerde aardbeienschijfjes

Leg de platen op elkaar en strijk de zijkant af met slagroom

Koel zeer goed

Pureer de gesuikerde aardbeien

Snij de taart in punten en serveer met de aardbeiensaus




Kersentaart, ongebakken

Bettelmann


Duitsland


Maak Maria-koekjes klein en meng met geschaafde amandelen

Ontpit kersen en blancheer ze kort in water met suiker

Vet een cakevorm in en vul laag om laag met koekjes en kersen

Giet er de tot stroperigheid ingekookte kookvloeistof over, leg een stuk bakpapier op de taart en zet daar een andere cakevorm gevuld met water op

Laat enkele uren in de koelkast staan

Serveer met slagroom




Whiskytaart


Roer vier eieren met 200 gram suiker smeuïg

Werk er naar smaak citroenrasp en whisky door, dan 120 gram losgeroerde boter, 300 gram patisseriebloem en de daarvoor benodigde hoeveelheid bakpoeder

Dat wil zeggen als je 10 gram bakpoeder nodig hebt, dan neem je 7 gram plus 5 gram backing soda, zoiets

Bak in een ingevette vorm in de oven een minuut of 45 op 180 graden




O ja!

Ik oefen momenteel met het laten van energie neutrale veganistische scheten

Dat valt nog niet mee!