maandag 22 juli 2019

Spaanse regionale recepten (2)



Vandaag inkopen Zuid-Amerika
Ook een beetje Spaans
Mirasol: gedroogde gele peper, Ají amarillo
Die trouwens oranje is en nogal pikant


Zie de eerste aflevering van deze miniserie hier

(Alle links hier openen in een nieuw venster)



Papas con arroz

Aardappelen met rijst

Zuid-Spanje en de Canarische Eilanden


In grote lijnen zit er flink knof in, ui, paprikapoeder en witte wijn
Er kunnen ook kaantjes in zitten, tapijtschelpen, ham, worst...

Het is een beetje familie van Sopa castellana (knofsoep) en van Patatas a la riojana (chorizo, ui, chorizero paprika's, knof, aardappels en bouillon)

Olijfolie, ui en wat zout...

Flink gehakte knof...

Half pikant half zoet paprikapoeder (Pimentón agridulce) en rijst (gewicht 1 op 7 aardappel)...

Witte wijn en wat witte wijnazijn (staat in het recept in El País maar dat is niet origineel) en wat inkoken

Grof geprakte rauwe aardappelen erbij, water, zout, aan de kook

20 minuten zachtjes
Eventueel wat water erbij

Schijfje knof zachtjes laten bruinen in olijfolie

Uit de pan en op keukenpapier

Serveer het gerecht met een scheur van de knoflookolie erover en de knofjes erop



Deze pepers worden als niet pikante gebruikt
Maar dan wel met zaad en zaadlijsten er heel goed uitgehaald


Huevos al colchón

Eieren op matras

Baskenland


Maar oeps!

Daar heb ik al over geschreven!

Zie hier

O ja! Ik zou erop terugkomen ivm die dooier, maar ja,daar ben ik nog niet aan toegekomen...



Witte gedroogde aardappel
Witte: gepeld gedroogde
Pellen: met blote voeten erop rondrommelen
Zwarte (ongepeld gedroogde) heb je ook
Die worden in kleine stukjes geleverd


Esgarraet valenciano

Geraspt Valenciaans

Valencia dus


Zoutevis wordt kort ontzout, en opnieuw gedroogd
Daarna worden de stukken opgestapeld, zodat er druk op komt
Het is gelig, heet Engelse bacalao en het is duur

Bakkeljauwwinkels (zie hier) en kramen zagen de vis in stukken, en daarbij ontstaan er veel kruimels, migas
Die worden apart verkocht voor kroketten en zo
De migas van de Engelse bakkeljauw gebruik je voor dit recept

Puntpaprika's (Pimiento chorizero; ze zijn wat kleiner en pikanter dan bij ons) roosteren, koelen, pellen en uithalen

Migas even afspoelen
Losroeren
Uitlekken

Gehakte knof erdoor

Stripjes paprika erdoor

Een nacht (een dag dus) op een koele plek
De migas moeten hun zout kwijt raken en de zoete smaak van de paprika opnemen

Uit laten lekken
Met goede olijfolie aanmaken

Eten op stokbrood, met zwarte olijven en/of geroosterde pijnboompitten



De naam klopt niet eigenlijk
Het is Maíz chulpe, een speciale soort om te poffen
En gepoft heet het cancha


Bacalao a la vizcaina

Kabeljauw op de manier van Vizcaya


Baskenland dus, en meer specifiek de provincie waar Bilbao ligt


Veel bijna gekarameliseerde ui (heel erg lang op heel laag vuur, eventueel met een hambot erbij en eventueel met wat witte wijn, wat ik altijd doe als ik ui stoof) en puntpaprika
De uien zijn platte rode uit Zalla, zie hier

Oorspronkelijk met reuzel gemaakt, nu met olijfolie of met beide

Er gaan ook Mariakoekjes door...

De vis wordt met de paprika bereid, maar dezelfde ui-paprika combinatie wordt ook gebruikt bij gestoofd wild

De paprika kort koken, schoonmaken, ontvellen en in stukjes snijden

Olijfolie, reuzel, knof...

Eventueel nu cayenne erbij

Vis erop met de huid naar beneden

Draaien en even doorwarmen

Uit de pan

De ui er heel lang in stoven, eventueel met wortel en/of prei

Paprika erbij en eventjes laten sudderen

Omroeren op hoog vuur, eventueel met witte wijn en/of cognac

Bouillon erbij, wat oud gebrokkeld brood en een gebrokkeld Mariakoekje

Een uur zachtjes pruttelen

Pureren, p/z

De vis in de saus warmen

Lente-ui erover en/of peterselie



Het rare is dat die linkse minder pikant is dan de rechtse
Maar als je de panca ontpit etc, dan wordt het juist erg zacht