zaterdag 1 december 2018

Lebkuchen en gingerbread




Het taaitaai complex


Ik heb er al eens eerder over geschreven

Zie hier
(alle links hier openen in een nieuw venster)


Nu even over de westkant ervan, Gingerbread, en de oostkant, Lebkuchen


Als je op beide zoekt, dan vindt je steeds die poppetjes

Zoek je op Lebkuchen, dan vind je naast die poppetjes ook wel van die grote harten die op kerstmarkten hangen, en af en toe iets kruidkoekachtigs, en af en toe een huisje




Zoek je op gingerbread, dan vind je weer veel poppetjes en nu vrij veel huisjes, veel meer dan onder Lebkuchen

En weer: af en toe iets kruidkoekachtigs


Wat dat kruidkoekachtige betreft het volgende

Koop je in Duitsland bij de bakker Lebkuchen, dan krijg je iets kruidkoekachtigs
Wat droger en wat brosser dan kruidkoek, en met een ietsje anijziger smaak (in taaitaai zit anijs, in kruidkoek of in speculaas niet)

En nog wat: ik weet 100% zeker dat vroeger gingerbread enkel een soort kruidkoek was




Dit is wat in Duitsland bij de bakker als Lebkuchen wordt verkocht

Erg lekker, en ik ga er rundvlees mee stoven

Als zoervleis in Limburg, en daar met gewone kruidkoek
Met Lebkuchen lijkt het me veel mooier




En wat vond ik in ene?

"Friese taaitaai"

Nou, dat heeft met taaitaai weinig te maken

En wat staat op de verpakking?
Jawel
Gingerbread!

Gaan we ook vlees mee stoven...




Rechts gewone kruidnoten, links Friese kruidnoten

Veel krokanter die Friese, en wat dat betreft en ook wat de kleur betreft gaan ze richting Duitse kruidnoten, en dus ook richting gingerbread
Dat staat er dan ook op; Gingerbread nuts

Kruidnoten dus, geen pepernoten
Pepernoten zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)

Pepernoten kennen ze ook in Duitsland, Pfeffernüsse
Zie hieronder