Het taaitaai complex
Ik heb er al eens eerder over geschreven
Zie hier
(alle links hier openen in een nieuw venster)
Nu even over de westkant ervan, Gingerbread, en de oostkant, Lebkuchen
Als je op beide zoekt, dan vindt je steeds die poppetjes
Zoek je op Lebkuchen, dan vind je naast die poppetjes ook wel van die grote harten die op kerstmarkten hangen, en af en toe iets kruidkoekachtigs, en af en toe een huisje
Zoek je op gingerbread, dan vind je weer veel poppetjes en nu vrij veel huisjes, veel meer dan onder Lebkuchen
En weer: af en toe iets kruidkoekachtigs
Wat dat kruidkoekachtige betreft het volgende
Koop je in Duitsland bij de bakker Lebkuchen, dan krijg je iets kruidkoekachtigs
Wat droger en wat brosser dan kruidkoek, en met een ietsje anijziger smaak (in taaitaai zit anijs, in kruidkoek of in speculaas niet)
En nog wat: ik weet 100% zeker dat vroeger gingerbread enkel een soort kruidkoek was
Dit is wat in Duitsland bij de bakker als Lebkuchen wordt verkocht
Erg lekker, en ik ga er rundvlees mee stoven
Als zoervleis in Limburg, en daar met gewone kruidkoek
Met Lebkuchen lijkt het me veel mooier
En wat vond ik in ene?
"Friese taaitaai"
Nou, dat heeft met taaitaai weinig te maken
En wat staat op de verpakking?
Jawel
Gingerbread!
Gaan we ook vlees mee stoven...
Rechts gewone kruidnoten, links Friese kruidnoten
Veel krokanter die Friese, en wat dat betreft en ook wat de kleur betreft gaan ze richting Duitse kruidnoten, en dus ook richting gingerbread
Dat staat er dan ook op; Gingerbread nuts
Kruidnoten dus, geen pepernoten
Pepernoten zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)
Pepernoten kennen ze ook in Duitsland, Pfeffernüsse
Zie hieronder